Exclusiv! O veste bună: statul a intabulat faleza de la Vama Veche. Și o veste rea: niște funcționari de la ABADL „uită” să intabuleze toată faleza.

ÎN SFÂRȘIT faleza de la Vama Veche a fost intabulată în numele statului român. Asta-i vestea bună! Vestea rea este că: După cum bănuiam în urmă cu cinci luni și după cum avertizam IPJ Constanța, mai mulți funcționari de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) au încercat (încearcă) să NU intabuleze toată faleza statului din dreptul localităților 2 Mai și Vama Veche. Aceste acțiuni au legătură cu un grup infracțional din care fac parte angajați ai DNA (foști sau actuali), lideri politici din Parlamentul României, primari de localități din județele Constanța și Tulcea. Vom publica pe rând despre fiecare. Azi este despre:

Cum să furi faleza statului român și să ascunzi hoția sub FONDURI EUROPENE

Am povestit în mai multe articole cum faleza de la 2 Mai și Vama Veche a fost luată cu japca de Primăria Limanu și cum primarul ales în 2016 și acoliții primarului respectiv au profitat ILEGAL de porțiuni din acea faleză. (găsiți articolele mele, în parte, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI ) După doi ani de muncă, după sute de ore de discuții cu funcționari de stat din diverse instituții, după o conlucrare chinuită cu români cinstiți care au făcut față presiunilor politice, o parte din faleza respectivă a fost intabulată în numele statului român. De ce doar o parte? Teoretic, ABADL nu are bani să intabuleze deodată 43.000 mp, cu toate că o biată comună a găsit bani în repetate rânduri să intabuleze, ILEGAL, aceeași suprafață… Practic însă, am constatat că unii funcționari ai ABADL au dorit să ajute infractorii, făcându-se că nu știu care este toată suprafața de intabulat. Ca să fie simplu de înțeles, voi explica pe puncte:

  1. Statul român, prin ABADL și Ministerul de Finanțe are de intabulat un teren domeniu public, cu denumirea tehnică CTD 466, însemnând faleza Mării Negre. Acest teren-faleză are fixată o limită la Vest, anume un drum public, prezent acolo de zeci de ani, poate chiar sute de ani, denumit tehnic în epoca modernă drept DE, adică drum de exploatare. La EST faleză vine plaja. Mereu faleza se continuă cu plajă și viceversa. Limita vestică, adică drumul, nu am pus-o eu, un jurnalist, ci a fost fixată de oameni de știință din România, doctori în studii geomorfologice, cu foarte mulți ani în urmă. (nu mai intru în detalii științifice, dar care sunt de bun-simț și le-ar înțelege orice om, indiferent de pregătire; poate cu altă ocazie.)
  2. Un primar pungaș al localității Limanu, cu alți șmecheri de consilieri, au trecut în proprietatea comunei, ILEGAL, acest CTD 466, adică 43.000 mp. După care a început un jaf. Au fost vândute de către primărie părți din terenul statului către acoliții primarului, atât la 2 Mai, cât și la Vama Veche. Mulți ați mâncat la restaurante așezate pe malul mării în aceste localități și nu ați știut că mâncați pe terenul unei mari hoții. Alții ați fost cazați în hotel sau campinguri așezate pe malul mării și nu ați știut că sunteți cazați pe terenul unei mari hoții. Nu reproșez clienților, oamenilor simpli, că au poposit la astfel de locații. Le voi reproșa procurorilor, polițiștilor, dar mai ales unor directori ai ABADL care au permis așa ceva și, mai grav, ȘI AZI permit. Voi reproșa chiar și unui prieten din anii de liceu, care, având o funcție foarte importantă într-un serviciu de informații, a preferat să nu-și facă obligațiile de serviciu. Toate la timpul lor…
  3. Ca să dea impresia de legalitate, Primăria Limanu a construit pe terenul CTD 466 o pistă de biciclete. Unii ați mers sigur pe acea pista îngustă asfaltată, care merge paralel cu drumul de țară din Vama Veche, unii din voi considerând-o trotuar. Nu, ea este trecută în acte drept pistă de biciclete. Pare că este trotuar fiind lângă drum, la est de drum. La punctul 1 v-am spus că la est de drum de acel DE nu poate fi decât faleza mării, conform studiului specialiștilor, studiu asumat de statul român. Altfel spus, pista de biciclete este pe domeniu public al statului, pe CTD 466, DAR a fost construită de Primăria Limanu, pe fonduri europene, ca și cum acest CTD 466 era teren al primăriei. O primă mare ilegalitate!
  4. Timp de mai bine de zece ani un localnic, Gheorghe Ciuciu, a dat în judecată Primăria Limanu și a dovedit că CTD 466 este domeniu public de stat. Apele Române, Ministerul de Finanțe, Guvernul României, au confirmat decizia instanțelor prin acte oficiale și s-a ajuns ca ABADL, reprezentanta statului pe litoral, să ceară în 2021 intabularea CTD 466 ca fiind domeniu public de stat. Perfect legal, dar foarte tardiv! Repet, un cetățean oarecare s-a chinuit zece ani în instanță pentru bunul statului. Cei doi ani, de când m-am implicat și eu în acest demers, ca jurnalist și dobrogean, sunt fleac pe lângă eforturile domnului Gheorghe Ciuciu. Merită felicitat.
  5. În mod logic, ar trebui ca CTD 466 în suprafață de 43.000 mp care aparținuse ILEGAL primăriei să treacă în patrimoniul statului, exact în această suprafață. Și asta ar trebui să facă….ABADL. Adică instituția care a tăcut, care a fost complice la hoție. Nu o spun eu, o spune recent un raport al Corpului de Control al Ministerului Mediului (îl puteți vedea mai jos). Ce credeți că face ABADL în 2022? Începe să facă pe proasta în continuare, cum a făcut în cele 12 controale în care nu a văzut nimic suspect. În loc de 43.000 mp, cât avea CTD 466 când era la primărie, intabulează cam jumătate pentru stat. Că statul nu se prinde. Dacă la primărie CTD 466 era format din două loturi, la stat ABADL îl sparge în mai multe loturi, ca să păcălească miniștrii, procurorii, pe șeful de la Cadastru Constanța.
  6. Nu inventez această păcăleală, este gata probată. În două dosare, unul de la DNA – 86/P/2020, unul ajuns la Tribunalul Constanța – 9042/118/2021 (ca urmare a unei clasări suspecte a lui 86/P/2020), ABADL dă informații mincinoase. Vă spuneam de pista de biciclete. O porțiune din faleza CTD 466 avea la primărie 11.199mp, incluzând pista de biciclete, când este intabulată de stat scade subit la 10.229 mp. Cică din măsurători s-au pierdut 1000 mp… Ce s-a întâmplat de fapt? Observând că pe terenul statului a apărut o pistă de biciclete, ABADL a ignorat realitatea și a dat ca pierdute, ca eroare de măsurare, cei 1000 mp. Ultima măsurătoare avusese loc în 2020 și fusese făcută în favoarea Primăriei Limanu de cadastristul Cristian Cucoară (voi dedica acestui individ și fratelui său câteva articole cu foarte interesante detalii, legate de tot litoralul românesc) . Domnul Cucoară a folosit în 2020 aceleași instrumente moderne cu care altcineva, în 2021, de data aceasta în favoarea statului român, a măsurat aceeași porțiune. La domnul Cucoară a ieșit mai mult cu 1000 mp, că pista de biciclete fusese construită pe principiul că terenul este al primăriei, la celălalt cadastrist, al ABADL, a ieșit mai mică, ca să excludă pista. ABADL era și este obligată să anunțe procurorii în dosarul DNA care anchetează faptele penale cu privire la CTD 466, că a constatat că pe terenul statului a apărut o construcție, pista de biciclete. În momentul în care ABADL comunică o eroare de măsurătoare, nu o infracțiune, ABADL se face complice la acea faptă penală. (Nu că ar fi ceva nou…) Situația se repetă și mai interesant la 2 Mai, unde ABADL nu comunică Parchetului că pe faleza statului a apărut un hotel, un restaurant și alte acareturi. Voi dedica în curând un material special acestui subiect.

În perioada în care era director al ABADL domnul Hristu Uzun s-au comis mari erori. Sub semnătura acestui domn porțiuni care azi sunt revendicate de statul român au fost date ca nefiind ale statului român. A greșit din neștiință domnul Uzun? Aveți atașat câteva puncte de vedere ale lui cu privire la părți din CTD 466. Cine credeți că a fost pus acum, în 2022, director al ABADL? Deci să intabuleze în numele statului CTD 466? Chiar domnul Uzun… Nu am nimic cu acest domn, poate azi este bine intenționat, dar din modul în care a lăsat să fie mințită instanța cu privire la pista de biciclete, mă îndoiesc de buna lui intenție. Îi solicit acestui domn demisia de onoare și îi promit că îi sunt oricând alături în reconstituirea drepturilor statului român.

Sunt multe alte suprafețe lipsă din CTD 466. Le voi descrie cu minuțiozitate în alte articole, dacă nu vor fi remediate greșelile. Simt nevoia să fac o mențiune clară: Să NU credeți că toți angajații ABADL sunt necinstiți. Mulți dintre ei, poate majoritatea, merită toată aprecierea. Din păcate, sunt conduși de oameni care ascultă comenzi politice (invitația la hoție a ajuns în România să fie decizie „politică”…) Ce vedeți mai sus NU este un caz singular. Vă voi prezenta în viitor mai multe situații din Dobrogea, făcute pe același calapod. Litoralul românesc, malurile lacurilor din Dobrogea, în loc să fie protejate de stat, sunt DISTRUSE cu complicitatea unor funcționari de stat. Când spun „distruse” folosesc un termen adecvat, din două motive:

1 De siguranță. Pe faleza cu caracter precum CTD 466 sau precum malul unor lacuri, NU este voie să construiești din motive de siguranță. Faleza are la Vama Veche și 2 Mai un rol de protecție a construcțiilor civile de peste drumul denumit DE. Detaliez cu altă ocazie, când voi prezenta cazul Siutghiol.

2. De estetică. Clădirile, betoanele strică farmecul unei faleze.

Rușine jurnaliștilor corupți din Constanța, care au contracte cu primăriile și nu pomenesc nimic despre infracțiunile primarilor din județ! Mă număr printre jurnaliștii din presa națională care l-au criticat foarte vehement pe Mazăre pentru infracțiunile comise. Nu am făcut-o ca să vină alții care, de la PSD sau PNL, să se arate continuatorii acelui tip fraudulos de a gestiona bunurile publice. Ba chiar cred că l-au întrecut pe Mazăre…

Alexandru Căutiș

(VA URMA)

Pista de biciclete în anul 2009, când a demarat construirea ei ILEGALĂ pe terenul domeniu public al statului român, cu fonduri europene. Drumul, de țară, cu țărână, denumit DE, este la vest de pistă. Imaginea este chiar de pe porțiunea lipsă, de 1000 mp, dispărută în 2022 „la măsurătoare”:

Z

Hits: 47

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *