Exclusiv! De zece ani Apele Române nu a fost în stare să intabuleze plaja vastă de la Vama Veche, lasând loc hoțiilor

În cea mai mediatizată locație de pe litoralul românesc, Vama Veche, a fost prăduită plaja și faleza de peste zece ani. Vorbim de un teren foarte mare, de 43.000 mp. Aveți mai jos un rezumat al acestei hoții. Sunt atașate și răspunsurile oficiale din partea Apelor Române – filiala Dobrogea, din care veți înțelege cum o instituție a statului, ai cărui directori se vaită că nu au bani, au permis ca domeniul public al statului, de INTERES NAȚIONAL, administrat de drept de Apele Române, să fie „închiriat” de pungașii unei primării de comună.

  • În 2005 un teren de 14.000 mp (în fapt o plajă și faleza), identificat cu titulatura CTD466, prin hotărâre de Consiliu local (HCL 34/2005) a fost trecut ilegal din proprietatea publică a statului român în inventarul comunei Limanu, ca domeniu privat al comunei și a stat în pixul primarilor să-l atribuie cui au vrut.
  • În 2008, Gheorghe Ciuciu, unul dintre investitorii din Vama Veche, revoltat de faptul că apăreau construcții direct pe plajă, că se vindeau chiar porțiuni de plajă, a intentat proces Primăriei Limanu pentru anularea hotărârii 34/2005. Directorii de la Apele Române  – Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) din acea perioadă, împreună cu juristul prefecturii din acea perioadă s-au prefăcut că nu văd cum este furată o bucată de plajă de interes național. (vom reveni la acel jurist din prefectură)
  • În 2009, în plin proces în instanță legat de cei 14.000 mp furați statului român, Primăria Limanu găsește potrivit să mai fure încă 28.000 mp (motivele pentru care a făcut acest lucru le vom descrie cu altă ocazie). Prin Hotărârea de Consiliu Local nr 28/2009 această suprafață identificată tot cu titulatura CTD 466, dar având altă cifră ca lot, este trecută din proprietatea publică a statului român în proprietatea publică a comunei Limanu. De data aceasta consilierii locali nu au mai avut tupeul să o treacă direct drept proprietate privată, dar nu pentru mult timp. Fostul jurist al prefecturii, ajuns în 2009 prefect al Constanței, nu a observat ilegalitatea nici de data aceasta…
  • În 2010, fiindcă nu puteau înstrăina după bunul plac bucăți din plaja și faleza din Vama Veche, consilierii locali în frunte cu primarul au decis să treacă și cei 28.000 mp în domeniul privat al comunei Limanu. Pentru aceasta au dat o altă Hotărâre de Consiliu Local, HCL numărul 23/2010. La fel de ilegală ca și celelalte și la fel de ușor acceptată de prefectul Constanței de la acea dată. Practic din 2010 a existat de la 2 Mai la Vama Veche un vast domeniu de 43.000 mp constituiți din plajă și faleză, care, deși era domeniu public al statului român, domeniu de interes național, a fost la cheremul primarilor și consilierilor comunei Limanu, unii dintre ei având un interes personal direct pe acel vast teren. (vom da într-un articol viitor detalii)
  • În 2011 și în 2012 se petrece însă ceva neașteptat pentru clica de pungași în frunte cu prefectul de care spuneam. Omul acela care a intentat proces primăriei Limanu, Gheorghe Ciuciu, câștigă definitiv și irevocabil procesul, anulând toate hotărârile cu privire la terenul CTD 466, însumând lotul de 14.000 mp și lotul de 28.000. Din acel moment terenul CTD 466 a redevenit ceea ce era în fapt, anume domeniu public al statului român, de interes național, în speță plajă și faleză.
  • Abia în 2017 Primăria Limanu catadicsește să ia în considerare decizia judecătorească din 2017 și scoate din inventarul comunei terenul CTD 466 pe care-l preluase ilegal, în două etape. Decizia este semnată de actualul primar, Daniel Georgescu și de șefa serviciului juridic Petrache Lorena. Apele Române ar fi putut încă din 2012 să intabuleze acel teren, era dreptul lor, dar nu au făcut-o… Este vreun procuror în această țară care să afle de ce nu a făcut acest lucru? Ar putea să ceară detalii expertului cadastrist al DNA Cătălin Cucoară, poate știe el de ce.
  • În 2020, cu mult tupeu, același primar Georgescu, care cunoștea prea bine situația CTD 466 a încercat să-l reintroducă în inventarul localității Limanu drept proprietate a comunei. Cu avizul doamnei Petrache Lorena, care cunoștea și ea prea bine situația acelui teren. Dacă în 2017 invocau faptul că vreme de cinci ani nu au știut de existența hotărârilor de instanță din 2011 și 2012 (vedeți mai jos facsimilul), în 2020 le cunoșteau în mod cert, fiindcă semnaseră cu mâna lor scoaterea din inventarul comunei tocmai pe baza acelor hotărâri. În urma demersurilor autorului acestui articol, Prefectura Constanța s-a trezit din indiferență (fostul prefect și jurist al Prefecturii Constanța nu a reușit să continue hoția, în ciuda tentaculelor sale din SRI, la care vom ajunge) și a cerut anularea hotărârii de consiliu local care dorea repetiția ilegalității din 2005. Tot în urma demersurilor autorului acestui articol Apele Române, filiala Dobrogea, au mers în teren și au constatat că CTD 466 nu era încă intabulat de ei și că pe acel teren este (printre altele) un bar. Care bar aparținea chiar primarului Georgescu (aceasta trebuie să constate alte instituții, nu a constatat Apele Române, noi le punem la dispoziție dovezi, dacă le doresc…)
  • Suntem în 2021, deci după 11 (unsprezece) ani de când Gheorghe Ciuciu, un simplu cetățean, a atras atenția în instanță că o vastă plajă și faleză din România, de interes național, sunt preluate ilegal de către niște pungași locali ai unei comune. În continuare acel teren CTD 466 NU ESTE INTABULAT DE CĂTRE APELE ROMÂNE! Deși cunoșteau de anul trecut situația acelui teren, deși cunoșteau că Primăria Limanu a încercat să preia din nou ilegal acel teren, deși cunoșteau că pe acel teren sunt baruri care funcționează fără autorizare de la Apele Române, fără a plăti redevență la Apele Române, ei bine, Apele Române tergiversează cu bună știință intrarea în legalitate! Aveți mai jos răspunsurile celor de la ABADL. În vara lui 2020 spuneau că fac demersuri pentru intabulare.
  • În vara lui 2021 încă fac demersuri pentru intabulare… Primarul Daniel Georgescu a găsit bani în bugetul comunei ca să plătească în 2020 un cadastrist (fratele unui expert în cadastru al DNA) în încercarea de a reintabula ilegal terenul în proprietatea comunei, iar Apele Române nu găsește bani ca să-l intabuleze legal, reparând astfel o ilegalitate comisă în 2005!!!! Le dăm noi o soluție: dacă statul român, în speță Apele Române, ar închiria pe bază de licitații bucăți din plaja și faleza conținută de CTD 466, s-ar găsi bani și pentru lucrările și pentru salariile celor de la Apele Române. În cazul în care Apele Române se vaită de lipsa banilor, pe fondul ignorării terenurilor pe care le-ar putea valorifica, bani obțin doar șefii instituției și nu sunt bani la vedere… Primarul Georgescu se lăuda unor apropiați că a aranjat el la ABADL… Din răspunsul trimis de ABADL cam așa pare. În acest moment Apele Române tergiversează în continuare o acțiune pe care trebuia să o întreprindă încă din 2005, căci terenul putea fi intabulat blocând din start ilegalitatea primăriei.

  • Pe scurt câteva observații pe baza răspunsului recent primit de noi de la ABADL: 1. – Vă rog să citiți paragraful celor de la ABADL din răspunsul de mai jos cu privire la faptul că pe plaja din Vama Veche a fost deversat moloz și pământ (lucru despre care am scris AICI). Încercând să minimizeze fapta penală, cei de la ABADL ne transmit că acel „pământ de umplutură” se află pe zona limitrofă plajei. Deci pentru ABADL bucățile de bca și de cărămidă deversate acolo sunt „pământ de umplutură”. Apoi, aceea nu este o zonă limitrofă plajei, ci este chiar parte din CTD 466, definit de instanță ca plajă și faleză a plajei, domeniul public al statului român. Nu dădea bine ca ABADL să spună că a găsit resturi din construcții aruncate pe faleza plajei, pe domeniul public al statului român, îl deranjau pe primarul care a permis și ordonat o astfel de faptă! Au băgat că e „zona limitrofă plajei”, adică așa, o zonă de undeva, a cuiva, nu se știe a cui și pe cine deranjează… 2. ABADL sugerează că procesul intentat de Gheorghe Ciuciu s-a încheiat în 2020, ceea ce este FALS! În 2020 s-a dat sentința în alt proces conex celui încheiat definitiv în 2012. Încă din 2012, când în mod definitiv și irevocabil s-a decis că CTD 466 în totalitate este DOMENIU PUBLIC AL STATULUI, ABADL putea să intabuleze acel teren. Repet, în totalitate, toți cei 43.000 mp. Fie și neintabulat, terenul CTD 466 tot al statului român este și tot în administrarea Apelor Române este! În procesul încheiat definitiv în 2012 au fost depuse hărți clare ale acelui teren CTD 466. Pe baza lor se putea face rapid încadastrarea! Tot pe baza lor se poate cere oricând demolarea construcțiilor ilegale de pe plaja și faleza din Vama Veche. Dar se pare că Apele Române (ABADL) nu-și dorește acest lucru (niște indivizi de acolo, să nu acuzăm instituția). 3. În răspunsul lor, cei de la ABADL spun că au identificat doar 4 mp ocupați abuziv din plajă de către barul Unbar, despre care am spus cu alte ocazii că aparține primarului din Limanu. Este o altă modalitate de a ascunde adevărul. Ei se referă la porțiunea de plajă intabulată deja, nu dau suprafața pe care acel bar o ocupă din CTD 466, care este tot al Apelor Române, chiar dacă nu este intabulat. În 2020 aceeași ABADL observa că barul respectiv este pe CTD 466, în 2021 ABADL se face că nu mai observă acest lucru. Cei care au făcut măsurătorile în 2020 lucrează în continuare la ABADL, dar nu mai semnează răspunsul din 2021… Am la final un mesaj pentru toți angajații cinstiți de la Apele Române – ABADL: Atunci când vă primiți salariile uitați-vă pe fluturașul pe care este scrisă remunerația voastră. Adăugați cu pixul încă două zerouri la ce sumă vedeți scrisă în dreptul numelui vostru. Ce vedeți în acel moment este cuantumul șpăgii primită de șefii voștri anual pentru a închide ochii la hoția CTD 466. Un bar amplasat ilegal pe plaja din Vama Veche are profit de peste 150.000 euro pe vară. (acest lucru este specificat de un fost asociat al primarului Georgescu într-unul din dosarele cu privire la această infracțiune, dar se poate verifica și oficial, unde sumele sunt doar un pic diminuate, că doar nu se poate fără evaziune fiscală) La aceste câștiguri pe un teren al statului român șpaga către cel din ABADL care permite așa ceva este adunată de la toți cei interesați. Aflați câte baruri și restaurante sunt ilegal amplasate pe acel CTD 466. Aveți salarii mici la ABADL, nu-i nimic, câștigă alții enorm pe seama instituției… Intrarea în legalitate înseamnă licitații organizate corect, redevențe plătite corect, norme și controale impuse corect. În momentul de față incorectitudinea pentru ce se întâmplă pe acest teren al statului român este menținută prin șpagă. (Va urma)

Hits: 82

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *