La Constanța majoritatea candidaților PSD la parlamentare vor avea soarta lui Mazăre
Fostul primar al Constanței, Decebal Făgădău, a fost trimis azi în judecată de către DNA, pentru un abuz care constă în autorizarea unei construcții la mai puțin de 100 metri de plajă. Pe lista PSD la Camera Deputaților la viitoarele alegeri Făgădău era trecut pe locul 2. Pe locul 3 este un alt primar, Danirel Georgescu, care a comis o ilegalitate și mai mare decât Făgădău.
Am mai publicat cu alte ocazii despre primarul PSD al localității Limanu, Daniel Georgescu. (găsiți articolele aici, aici și aici) Ilegalitățile lui sunt de o evidență fantastică și arată un tupeu mult mai mare chiar și decât al lui Mazăre. În imagine aveți o construcție făcută chiar pe plajă, este barul denumit „Unbar”. Acesta este deținut pe ascuns chiar de către primarul PSD Daniel Georgescu. În declarația de avere nu îl menționează însă, dar localnicii, cât și furnizorii barului știu că este al primarului. Există depusă la o instanță o plângere care conține detaliile acestei afaceri, plângere a unui martor în care se spune clar că primarul încasa cotă parte din câștigul barului respectiv. Câștigul pe un sezon estival depășește 160.000 euro.
Dar alta este problema cea mare cu acest bar al primarului construit ilegal
Printr-o sentință judecătorească din 2011 terenul pe care se află barul este identificat ca fiind domeniul public al statului. (terenul este identificat cu titulatura CTD 466) Nici nu putea fi altfel, zonele de plajă sunt domeniu public al statului. Abia în 2017, DECI DUPĂ ȘASE ANI DE LA SENTINȚĂ, Primăria Limanu a scos din inventarul comunei acel teren. Primar era în 2017 Daniel Georgescu. În 2020 însă, în plină pandemie, același primar PSD a trecut terenul CTD 466 din nou în inventarul comunei, fără a avea o bază legală, ba mai mult, ignorând cu bună știință sentința judecătorească din 2011. Pe parcursul verii 2020 pe terenul luat cu japca din domeniul public al statului român a fost amplasat și barul Unbar al primarului Georgescu. Nu întâmplător această locație este singura din Vama Veche căreia primarul Georgescu i-a făcut publicitate pe propria lui pagină de Facebook. A făcut publicitate unui bar amplasat pe domeniul public ilegal, pe plajă, pe care îl deținea ilegal, nefiind asumat în declarația de avere. În momentul de față Prefectura Constanța a atacat în instanță hotărârea prin care primarul a trecut în 2020 terenul CTD 466 în inventarul comunei Limanu, deși știa foarte clar că este domeniu public, deoarece el însuși a luat în 2017 cunoștință de sentința judecătoreacă ce stipula acest lucru și tot el, în 2017, a pus-o în aplicare. Doar pentru trei ani, căci între timp, cum spuneam, a încălcat și sentința din 2011 și a ignorat și propria-i decizie din 2017.
Care sunt faptele comise de primarul PSD Georgescu
- În primul rând primarul încalcă Constituția României. Regimul terenurilor domeniu public al statului este prevăzut foarte clar în Constituție, Art. 136 stipulează: „Bogăţiile de interes public ale subsolului,… plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice”
- În al doilea rând, încalcă Legea 213/1998 care prevede la Art. 9. – (1) „Trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale se face la cererea consiliului judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliului local, după caz, prin hotărâre a Guvernului. ” Pentru trecerea terenului CTD 466, domeniu public al statului, în inventarul comunei Limanu, deci în proprietatea comunei Limanu, nu s-a dat nicio hotărâre a Guvernului. L-a trecut primarul din pix.
- În al treilea rând, primarul a obținut foloase necuvenite pe un domeniu public al statului, evaluate de noi cu ajutorul martorilor la peste 500.000 euro în anii în care a ținut amplasat pe acest teren propriul bar, numit „Acolo”, iar de anul acesta denumit „Unbar”. Această faptă este încadrabilă în mai multe articole de lege: – 1. Codul penal, Art. 297: „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.” 2. Codul Penal, art 13: „Fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu închisoare de la unu la cinci ani.” Primarul Georgescu prin deciziile lui a împiedicat statul român, în speță Apele Române, de a beneficia de dreptul de proprietate asupra terenului public CTD 466 și a creat o pagubă cuantificabilă, în scopul obținerii de bani;
- În al patrulea rând, prin faptul că nu și-a specificat în declarația de avere câștigurile obținute de pe urma barului poate fi declarat incompatibil cu funcția de primar de către ANI. Punem la dispoziția ANI mărturii doveditoare, una dintre ele fiind depusă deja oficial la o instanță.
Am pus doar două articole de lege în enumerarea de mai sus, dar vă asigurăm că la momentul unei anchete serioase din partea DNA-ului vor putea fi mai multe invocate. În ciuda faptului că Prefectul Constanței a atacat actul de trecere a terenului domeniu public al statului în inventarul comunei Limanu, în ciuda faptului că statul român, prin Apele Române, a cerut anularea imediată a acelui act, Direcția Națională Anticorupție nu a intervenit degrabă, permițând practic primarului să producă prejudicii statului român. În condițiile în care se discută tot mai des de rolul României în NATO la asigurarea securității în zona Mării Negre este cu totul de neînțeles de ce i se permite unui primar de comună să ia cu japca o bucată de plajă în imediata vecinătate a frontierei.
(Va urma)
Hits: 537