Pentru a scădea evaziunea fiscală nu trebuie decât să luăm exemplul altor țări din UE

România este în criză financiară din două motive evidente: evaziunea fiscală și prea marile cheltuieli ale unor instituții de stat. Cele două cauze pot fi diminuate prin măsuri inteligente, care sunt la îndemână, pot fi găsite ușor dacă Guvernul Ciolacu nu este preocupat în primul rând să dea bine la electoratul PSD. Măsurile inteligente sunt în arsenalul de combatere a evaziunii pus la dispoziție de experții UE, iar în privința diminuării cheltuielilor la instituții de stat se găsesc exemple de urmat chiar în România. A atras atenția asupra celor două surse de inspirație, pentru a genera o Românie cu un buget mai consolidat, europarlamentarul PNL Dan Motreanu:

„În ceea ce privește combaterea evaziunii fiscale, este important să introducem cât mai rapid cele mai eficiente practici europene. De multe ori, acest lucru nu s-a întâmplat. În cazul directivei UE din 2014 privind factura electronică, a fost nevoie de o procedură de infringement declanșată de Comisia Europeană în vara anului 2019 pentru ca în 2021 directiva să fie transpusă în legislația internă printr-o ordonanță de urgență. Acest instrument de combatere a evaziunii fiscale este în vigoare pentru tranzacțiile între firme și autoritățile publice iar, din 2024, va fi în vigoare și pentru tranzacțiile între firme.

Reducerea cheltuielilor statului este necesară. Un exemplu care poate fi urmat este cel al colegului meu Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor. Cheltuielile CJ Bihor au scăzut cu șase milioane de euro pe an, față de momentul în care Ilie Bolojan a preluat mandatul. 72% venituri sunt destinate dezvoltării și 28% sunt cheltuieli de funcționare. Înainte ca Bolojan să ajungă președintele CJ Bihor, situația era inversă.

Românii pot avea o viață mai bună doar dacă vom trece la un model de dezvoltare bazat pe investiții, reducerea evaziunii fiscale, reducerea cheltuielilor statului. Doar așa puterea de cumpărare a românilor va crește în mod real și vom putea construi autostrăzi, spitale sau școli.
Din păcate, nivelul înalt al investițiilor publice reușit anul trecut de Guvernul Nicolae Ciucă pare să fi scăzut în ultimele luni de zile.
Avem nevoie de investiții substanțiale în economie. În ceea ce privește mediul privat, trebuie să oferim firmelor garanții solide că în 2024 Codul fiscal nu va mai fi modificat.”

Hits: 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *