În atenția DNA Constanța: Un angajat al muzeului invita turiștii în iulie să vadă vestigiile de care alt arheolog al muzeului spunea, în iunie, că nu există

Fiindcă este week-end vă invităm să urmăriți AICI un filmuleț din vară, luna iulie, în care se vede la minutul 1 cum Cristian Cealera, un istoric al Muzeului Constanța, invita turiștii să vadă vestigiile antice submerse din dreptul Cazinoului. Biroul domnului Cealera este la câteva uși distanță de biroul arheologului Cătălin Dobrinescu, în podul muzeului. În luna iunie 2020 arheologul Dobrinescu a trimis Ministerului Culturii o evaluare din care rezulta că în zona Cazinoului nu sunt vizibile vestigii antice. Peste o lună însă, colegul lui, istoricul Cristian Cealera, invita turiștii să vadă artefacte și vestigii antice fix în zona Cazinoului. Atât turiștii, cât și scafandrii ghizi care s-au scufundat cu ei, au filmat și fotografiat vestigiile pe care domnul Cealera le indicase de pe mal. Vestigii pe care colegul său, arheologul Dobrinescu, deși se dă chiar scafandru arheolog, nu le văzuse atunci când a trimis Ministerului Culturii evaluarea sa științifică pentru zona Cazinoului. Și de care nici nu aflase de la colegul din podul muzeului. Deși nu le place să vorbească între ei despre vestigii din zona Cazinoului, date la televizor și în presa scrisă, unor arheologi din Muzeul Constanța le place să comunice tot felul de aiureli. În loc să-și recunoască greșeala, au început să spună că are ceva DNA-ul cu ei. Pe internet sunt cel puțin zece articole din presa națională și locală, din luna iulie 2021, care vorbesc despre vestigiile văzute și filmate de turiști în zona Cazinoului. Acele articole și acele filmări tot DNA-ul le-o fi făcut? Luni voi publica despre vânzoleala din Ministerul Culturii și despre cum încearcă unii să ascundă acest caz care, culmea, este în oglindă cu alt caz de distrugere de vestigii din Dobrogea – cetatea Capidava – caz trimis în instanță de DNA.

Contactat telefonic, domnul Cealera ne-a declarat că domnia-sa era în timpul liber, „ca publicist”, când a prezentat turiștilor obiectivele cetății Tomis din zona submersă a Cazinoului și că de ani de zile pasiunea domniei-sale este să prezinte „Povești adevărate” din Dobrogea și că asta va face mereu, va spune „Povești adevărate” din istoria acestor locuri.

Hits: 284

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *