Exclusiv! Descărcările arheologice investigate de DNA au fost făcute de… scafandri de uscat

Se poate recomanda drept pompier un om care are interdicție să se apropie de foc? Se poate numi aviator un om care nu are voie să urce într-un avion? Se poate numi scafandru un om care are interdicția de a face scufundări? Din enumerarea aceasta vă putem spune că da, în România există cel puțin doi scafandri de acest tip: scafandri de uscat, Cătălin Dobrinescu și Vitalie Bodolică. Scafandrii de uscat de care vorbim sunt cei doi arheologi anchetați de DNA pentru că au avizat o defectuoasă cercetare subacvatică. Se laudă peste tot că au curs de scafandrerie, dar uită să spună că din 2019 li s-a pus în vedere de către o instituție a Ministerului Apărării să nu se mai scufunde. Centrul de scafandri Constanța, aflat sub tutela MApN, le-a comunicat oficial celor doi, următoarele:

  • Nu au voie să se mai scufunde dacă nu au la activ un curs de scafandri profesioniști. Cei doi arheologi au făcut doar un curs de scafandri recreaționali, nu de scafandri profesioniști. De aceea, Centrul de scafandri al MApN le-a pus în vedere în 2019 celor doi să nu se mai scufunde. „Fără autorizație de funcționare emisă de Centrul de scafandri nici o persoană nu se poate scufunda pentru activități în folosul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța”
  • De asemenea, Centrul de scafandri a atras atenția în 2019 că este ILEGAL ca muzeul să folosească scafandri din mediul privat, întrucât muzeul nu are autorizație în acest sens, iar scafandrilor recreaționali legislația le interzice să facă activități în folosul unei instituții. Mai mult, Centrul de scafandri al MApN le-a atras atenția celor de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța că orice activitate de scafandrerie bugetată din fonduri europene va duce la returnarea banilor în cazul în care nu respectă legislația națională și europeană. (asta cred că interesează și DNA-ul, dacă nu dibuiesc informațiile necesare îi putem ajuta)
  • De asemenea, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost înștiințat că Ministerul Apărării, prin Centrul de scafandri Constanța, este autoritate națională privind autorizarea unităților ce execută activități subacvatice cu scafandri precum și pentru Recunoașterea calificărilor profesionale pentru grupa ocupațională Scafandri, fiind recunoscut ca autoritate și de către Uniunea Europeană.

Paragrafele de mai sus au fost comunicate oficial de către Ministerul Apărării, prin Centrul de Scafandri Constanța, la data de 28.11.2019. De atunci cei doi scafandri arheologi ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța nu au avut dreptul să se mai scufunde în mare, au fost, cum spuneam, scafandri de uscat. În ciuda atenționării de mai sus, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a derulat proiecte folosind scafandri de la firme private, scafandri recreaționali, chiar la declasarea siturilor subacvatice pentru programul de înnisipare a plajelor. În comunicatul pe care l-a publicat deunăzi Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța i-a lăudat pe cei doi scafandri de uscat, spunând că au un curs girat de Unesco. Nu au spus că acel curs este un curs minimal de scafandru amator, care nu respectă legislația în vigoare în România pentru scafandrerie profesională. Nu au spus în comunicat nici că cei doi scafandri arheologi ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța au interzis de la scufundare, fiind doar scafandri de uscat.

Revenind la cum au făcut cei doi scafandri de uscat descărcările arheologice pentru zona limitrofă Cazinoului din Constanța, trebuie să vă spunem că marii scafandri s-au cufundat maxim într-un șezlong de unde au privit filmări subacvatice făcute de scafandri recreaționali. (le putem oferi niște poze frumoase ca să-și amintească). Actualul director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Aurel Mototolea, știe prea bine interdicțiile pe care le aveau scafandrii de uscat, fiindcă a participat la ședința din 2019, în care MApN le-a pus în vigoare interdicțiile. Mai știe și de problemele de sănătate și de viciile unuia dintre scafandri de uscat ai muzeului, care-l împiedică pe acesta să devină scafandru lucrător la stat. Centrul de scafandri al MApN nu va gira niciodată un scafandru care fumează două pachete de țigări pe zi precum scafandrul de uscat Cătălin Dobrinescu.

(va urma)

Hits: 436

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *