Exclusiv! Proiectul de lege pentru prăduirea plajelor propus chiar de primarii care au permis ocuparea abuzivă a plajelor

După întâlnirea de marți, 18 octombrie, dintre Ministerul Mediului, Ministerul Turismului, primarii de pe litoral și mediul de afaceri din turism, deja au început să se strângă semnături pentru modificarea legii (OUG 19/2006) care prevede controlul activității pe plajă, în sensul că vor să primească control absolut chiar primarii care ani la rând au permis construcții ilegale pe plajele și falezele statului român, domeniul public al statului român. Vă prezentăm în exclusivitate proiectul lor de modificare a legii, împreună cu detalii despre inițiatori.

În primul rând trebuie să știți că la discuția de marți s-au conturat trei poziții:

1. Poziția Ministerului Mediului, care a anunțat că în anii următori nu se poate schimba administratorul plajelor, Apele Române, atâta vreme cât se desfășoară proiectul de înnisipare și consolidare a zonei costiere, finanțat cu bani europeni, cu suma cea mai mare oferită vreodată României printr-un program european – în jur de un miliard de euro. Dacă plajele ar trece în administrarea altei entități proiectul ar fi stopat.

2. Poziția unor primari care au cerut ca plajele să treacă fie și în parte la primării sau, dacă nu plajele, măcar falezele să treacă la primării. Cităm aici: primarul din Mangalia, primarul din Năvodari, primarul din Limanu, primarul din Agigea etc.

3. Poziția primarului orașului Constanța, care a spus că nu i se pare normal ca plajele să treacă în administrarea primăriilor.

Deși argumentele Ministerului Mediului au fost foarte pertinente, deși oricine poate pricepe că un proiect de un miliard de euro asumat la nivel european de statul român, prin Apele Române, ca administrator al plajelor, ar înceta dacă deodată plajele ar trece în administrarea primăriilor, cei care au susținut poziția descrisă mai sus, la punctul 2, au continuat să persiste cu cererea lor și au întocmit un draft de proiect de modificare a legii, care a circulat de la un primar la altul. Să vedem ce scrie în acel proiect.

De la motivații stupide la o vădită intenție de a ocoli legea licitațiilor publice

La capitolul motivare se spune că „Plaja a fost întotdeauna locul în care tendințele au evoluat mai rapid decât cadrul normativ…”. Sper că cei care citiți aceste rânduri ați fost măcar o dată la plajă în România. Având în vedere că „întotdeauna” pe plajă s-au petrecut lucruri care exced legii, cum susțin acești primari, cu siguranță ați observat, fie și singura dată când ați mers pe o plajă din România, cum legea este depășită. Cum ar veni, plaja este un Parlament al viitorului în mod constant….Mai departe, la motivații se zice că „dezvoltarea din ce în ce mai diversificată a serviciilor de plajă, a creat dificultăți pentru personalul împuternicit de statul român să asigure exploatarea plajelor în scopul final…” Lăsând de o parte că inițiatorii modificării legislative au ei înșiși dificultăți în a scrie corect românește și pun virgulă între subiect și predicat, observați ce miraj vor să creeze. Cică pe plajă sunt niște servicii inovative, probabil ceva ca evoluția în IT și electronice, care e mereu surprinzătoare. Vânzarea de băuturi și de mâncare pe plajele din România, ca serviciu, există de peste 50 de ani. În fotografii interbelice se pot vedea șezlonguri și umbrele, celălalt mare serviciu „inovativ” care are loc pe plajele de azi. De unde atâta dezvoltare? A, da, ceva „inovativ” și greu de urmărit se petrece, exact în direcția expusă în prima parte a motivării: pe plajele din România au apărut de la an la an mai multe baruri construite ilegal, și da, nu există personal suficient la Inspectoratul de Stat în Construcții ca să le controleze pe toate! Dar știți a cui este sarcina de bază de a vedea dacă barurile de pe plajă funcționează legal? Chiar a primarilor care azi cer să preia ei plajele, fiindcă, vezi doamne, e multă inovație pe plajă, chiar și în materie legislativă… Construcțiile ilegale sunt viitorul! Altă motivație stupidă a primarilor inițiatori de modificare legislativă este faptul că cică nu mai avem dușuri și toalete pe plajă. Deci dacă trec plajele la primării vom avea dușuri și toalete pe plajă… Este tocmai invers, în foarte multe cazuri primarii actuali și prietenii lor au preluat dușurile și toaletele care erau pe plaje rămase din perioada comunistă și au fost transformate în vile și restaurante. Da, auziți bine! Primarul Mangaliei, Cristan Radu, care a copilărit în Mangalia, știe foarte bine unde erau dușurile de pe plaja localității înainte și chiar și după 1989. Știe de asemenea și ce s-a construit în locul lor: un mini-hotel cu restaurant. Primarul din Limanu, Daniel Georgescu, știe foarte bine unde erau dușuri și toalete imediat după 1989 și știe și ce restaurante, baruri și spații de cazare s-au construit în locul lor. Le voi aminti acestor primari unde sunt toaletele și dușurile de pe plajă. Unii azi le au (sau nu) în declarația de avere…

Dar să vedem și ce modificări la lege vor să aducă acești primari.

  • La articolul 2 modifică aliniatul (1) în sensul că adaugă un punct „e.” care zice că pot utiliza plaja în scop turistic „cluburile sportive afiliate federațiilor sportive naționale…”. Această adăugire bănuim că a fost pusă de primarul din Limanu, având în vedere antrecedente de pe plaja din Vama Veche. În vara lui 2020 autorul acestui articol a avut ocazia să vorbească cu un tânăr „sportiv” din Mangalia care a înființat unul din barurile ilegale de pe plaja din Vama Veche. Cum a procedat? Redau cu maximă aproximație spusele lui: „Ca să pot face un bar pe plaja din Vama Veche am inventat că am activități sportive cu copii, cu tineri și că e nevoie să am pe plajă un punct de unde să poată bea tinerii sportivi un suc, o apă, contra cost, evident. Am zis că facem antrenamente cu tinerii de la clubul de rugby din Mangalia, dar pe plaja din Vama Veche… Nimeni nu ne-a întrebat de ce nu mergem să ne antrenăm pe plaja din Mangalia, unde era loc destul și de ce venim tocmai în Vama Veche. De asemenea nu a observat nimeni că nici nu facem antrenamente deloc. Eu nici nu fac sport, nu sunt sportiv, sunt anti-talent la sport. Nu a observat nimeni nici că am început să vindem băuturi alcoolice, la început bere. Cum ar veni, beau tinerii sportivi bere, după antrenament. Dar noi nu aveam deloc sportivi, nu aveam nici antrenamente, aveam doar bere… După ce am funcționat așa câțiva ani am vândut afacerea. Știi de ce? Îmi era rușine cu mine!” Nu dau numele celui care mi-a dat aceste detalii, dar simt nevoia să adaug că acest om, care s-a rușinat că-și bate joc de ideea de sport, este azi tatăl unuia dintre cei mai talentați și bine cotați juniori de la clubul de fotbal al lui Hagi. Și nu a fost nevoie ca fiul lui să bea bere pe plaja din Vama Veche, la un bar fictiv al sportivilor. Revenind la primarul din Limanu, acesta are în intenție, spun sursele noastre, să preia chipurile în scop turistic o parte din plaja din 2 Mai/Vama Veche, pentru a face cârciumi pentru… sportivi.
  • La articolul 2 modifică aliniatul (2) în sensul că primăriile să nu mai închirieze plaje de la Apele Române, ci să le primească GRATUIT!!!! Stați să vedeți și de ce.La actuala lege primarii vor să adauge trei aliniate care să producă PRĂDUIREA PLAJELOR primite GRATUIT! Aliniatul 7 zice că primăriile care primesc gratuit plaje le dau spre folosință tot GRATUITĂ deținătorilor de spații de cazare. Pe ce criteriu legal se poate concesiona GRATUIT un teren domeniu public al statului PE CARE SE VOR FACE AFACERI PRIVATE???? Evident, pe criteriul relației primarului cu omul de afaceri, dacă nu cumva acel om de afaceri va fi chiar primarul care cedează gratuit plaja statului, deci clar fără licitație!…Ce obligații are omul de afaceri se zice la aliniatul 8, care se adaugă și el legii: cică agentul economic se obligă să asigure accesul gratuit pe plajă turiștilor…. Ca și cum agentul economic, omul de afaceri care preia plaja gratuit ar face un mare hatâr turiștilor fiindcă îi lasă să intre tot gratuit pe plaja statului român. Dragi cititori, nici azi, pe nicio plajă din România care este domeniul public al statului român, NU se pot percepe bani pentru acces, căci dreptul la liberă circulație pe DOMENIUL PUBLIC este garantat de Constituție! În mod cu totul ILEGAL au fost îngrădite plaje în dreptul unor cârciumi în timpul pandemiei și s-a permis RESTRICȚIONAT accesul celor care erau clienții acelor cârciumi, culmea, cârciumi ILEGAL construite pe plajă. Ceea ce era un abuz față de dreptul la liberă circulație, pe care primarii nu l-au sesizat în pandemie, iată, prin proiectul lor cică devine un cadou făcut turiștilor: Vă lasă primarii de pe litoral, dragi turiști, să circulați gratuit pe plajele domeniu public al statului, vă fac ei acest cadou…. Aliniatul 9 vine cu o și mai mare porcărie. Agentul economic care a primit gratuit, fără licitație plaja statului oferită de primărie, poate sub-închiria către terți, desigur tot „gratuit”. Acei terți trebuie să îndeplinească o mare condiție: să fie pe placul primăriilor, căci textul „va fi permisă numai cu acordul administrației publice locale” aceasta înseamnă. Deci ai voie să faci afaceri pe plaja statului doar dacă respecți o singură condiție, care înlocuiește licitațiile cu condiții stufoase: SĂ VREA PRIMARUL! În loc de licitații trebuie doar atât, SĂ VREA PRIMARUL, pentru a putea face afaceri pe plajele statului, domeniu public al statului! Despre modul de susținere a activităților sportive de care vorbește acest aliniat 9, care s-ar desfășura pe aceste plaje, am spus mai sus: alcool pentru sportivi.
  • Modificările de la următoarele articole ne lămuresc și cam ce afaceri pot desfășura agenții economici care primesc gratuit plajele domeniu public al statului român. La articolul 6, punctul d se adaugă la ce prevede legea acum, se adaugă la „construcții și amenajări cu caracter provizoriu, demontabile” următoarea paranteză: (beach-bar, terenuri de sport, corturi de masaj…) Deci poți face beach-bar pe terenul primit gratuit de la stat! Dar bine că e „demontabil”, nu ? Și nu chiar așa de demontabil, căci primarii propun să se adăuge aliniatul 3, care zice că „este interzisă păstrarea în conservare pe plajă a construcțiilor temporare și accesoriilor, cu excepția celor pentru care contractul de administrare e încheiat pe tot parcursul anului.” Adică sunt acele beach-baruri demontabile, dar pot rămâne pe loc cu anii, pe același criteriu: SĂ VREA PRIMARUL! Reluăm firul acestei aberații propuse de primarii aceștia iresponsabili: statul să dea gratuit plajele domeniu public către primării, iar primarii să decidă ei cui le dau mai departe gratuit pentru a face beach-baruri demontabile și tot primarii să decidă care beach-baruri pot să nu fie demontate. ASTA ÎNSEMNĂ LEGALIZAREA ȘPĂGII PE PLAJELE DIN ROMÂNIA! Când spuneau, la motivații, că pe plajă legile rămân în urmă, probabil că la asta se refereau acești primari.
  • Mârșăvia maximă a acestui proiect de modificare a legii apare însă la Articolul 8, care modifică actuala lege în mod cu totul NEEUROPEAN. În legea actuală la Articolul 8 există punctul e. care prevede amenzi între 10.000 și 20.000 lei „pentru neasigurarea condițiilor sanitare și de protecție a mediului în zonele de îmbăiere și de plajă.” Acest articol e. a dispărut cu totul din proiectul acestor primari! Știți de ce? Pentru ca beach-barurile să poată funcționa fără a respecta condițiile de mediu. Vă dezvăluim un amănunt pe care l-am aflat de la un barman din Vama Veche. Ne-a spus: „Ține minte, unde vezi că se spală pahar de sticlă la un beach-bar de pe plajă să știi că acolo nu se respectă condițiile de mediu!” Care este explicația? La canalizarea, care apare la acest articol 8 în „zona limitrofă plajei”, dacă ea există, nu este racordat mai niciun beach-bar și pentru că apa nu se scurge prin țevi mai la deal, unde este (dacă este) canalizarea. Cu această eliminare a punctului e. din actuala lege primarii dau liber la poluat pe plajă.

Dar cine sunt primarii inițiatori ai acestui demers

Din ce am observat până azi, niciunul dintre primarii care susțin, ba chiar au semnat deja acest demers de modificare a OUG 19/2006, nu este străin de afacerile ilegale care se desfășoară pe plajele din dreptul localității lor. Îi luăm pe rând:

Primarul din Năvodari – la un control din vara aceasta Inspectorii ISC au aflat că din 69 de amenajări de pe plaja aferentă localității, doar 8 respectau legea construcțiilor în totalitate! restul de 61 de baruri și restaurante de pe plaja din Năvodari au funcționat ILEGAL, fără ca primarul, care avea atribuții pe partea de legalitate a construirii, să ceară demolarea lor. Acest primar vrea prin modificarea legii ca el să decidă cine preia GRATUIT sectoarele de plajă și să poată ignora și mai tare construcțiile ilegale de pe plajă. Atașăm mai jos actul de control. (foto )

Primarul din Mangalia – a închiriat în pandemie un sector de plajă, pe care apoi l-a cedat, prin asociere, unor terți, deși legea NU permite sub-închirierea sectoarelor de plajă. De asemenea, același primar a autorizat construirea unui imobil pe faleza din Mangalia, pe domeniul public al statului român. Detalii AICI

Primarul din Limanu – A avut (are) un restaurant construit pe plaja din 2 Mai, construit pe domeniul public al statului, a avut (și se pare că mai are prin interpuși) cel puțin un beach-bar pe plaja din Vama Veche, construit ilegal pe domeniul public al statului. Detalii AICI

Primarul din Corbu – a permis construirea unor vile în zona protejată a ariei naturale Corbu, cică cu titlul că este un „sat pescăresc” . Detalii AICI

Primarul din Agigea – a preluat ilegal porțiuni din plaja statului român, a construit ilegal restaurante pe domeniul public al statului român, reprezentat de plajă/faleză. Mai grav, fostul viceprimar al comunei Agigea, Dan Chiru, a ajuns anul acesta secretar de stat în Ministerul Mediului și a fost pus coordonatorul unei comisii care trebuie să emită niște concluzii cu privire la furtul imobilelor statului din zona costieră a Mării Negre. Mafia imobiliară (cu sprijinul unui înalt funcționar public din Corpul de Control al premierului) vrea astfel să legalizeze hoțiile comise ani la rând. Detalii AICI

Acești primari au tupeul de a cere modificarea legislației pentru a putea continua ilegalitățile pe care le-au girat, fie și tacit, prin nedemolarea construcțiilor ilegale de pe plaje. Guvernul PSD-PNL nu trebuie să fie o coalizare a hoților, ci o coalizare a românilor responsabili din ambele partide. Un miliard de euro pierdut de România în proiectul de înnisipare înseamnă o pierdere pentru fiecare cetățean al României pe două generații. De ce și-ar asuma parlamentarii PSD și PNL aceasta? Pentru câștigurile personale ale unor netrebnici?

Va urma

Proiectul de modificare a legii și motivele invocate:

Actul de control care arată că pe plaja din Năvodari au fost depistate în 2022 un număr de 61 beach-baruri și restaurante ILEGAL construite. Primarul nu le-a demolat…

Hits: 59

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *