Exclusiv! Criminalul și polițistul din Timiș aveau arme asemănătoare

Uciderea unui polițist de către un recidivist urmărit internațional a iscat discuții despre dotarea Poliției Române. S-a spus că arma folosită de criminal este mai bună decât cea din dotarea polițistului. O simplă căutare pe net arată însă că cele două arme sunt foarte asemănătoare, ba chiar arma criminalului este model mai vechi.

Polițistul avea în dotare un pistol de calibru 7,65 mm, model 1974, cunoscut sub numele de „Carpați”.  Criminalul a tras cu un pistol Zastava, model 1970. Ambele folosesc gloanțe de același calibru, sunt pistoale semi-automate și au fost gândite ca arme complementare  pentru trăgătorii cu mitraliera. În timp ce pistolul Carpați face carieră din 1974 în România, pistolul Zastava, mai vechi cu patru ani, a fost arma de bază a forțelor de ordine în Yugoslavia. La o confruntare între doi trăgători nu s-ar putea spune că unul dintre aceste pistoale este inferior celuilalt sau că unul ar atinge ținta mai repede ca celălalt. Modalitatea de încărcare este foarte asemănătoare la cele două pistoale.  Superioritatea criminalului față de polițist este că acesta din urmă nu a mai apucat să-și scoată arma din toc. Orice pistol avea asupra lui polițistul, oricât de performant ar fi fost, dacă nu este utilizat în timp optim degeaba are calități deosebite. Am văzut de asemenea că unii au criticat faptul că polițistul nu avea vestă anti-glonț. Vestele folosite în mod clasic de către polițiști sunt un soi de „maieuri antiglonț”, care permit o lejeră deplasare în teren și nu obosesc pe cel care o poartă. Veste anti-glonț au cei de la SIAS și Jandarmeria, specializate în operațiuni cu persoane înarmate. Nu au fost solicitați la această intervenție a polițiștilor. Și să fi avut „maieu anti-glonț” polițistul tot murea, deoarece împușcătura fatală a survenit la nivelul gâtului. O altă idee generată de evenimentul acesta nefericit este ca Poliția Română să cumpere mai multe veste anti-glonț. (alții spun că deja a cumpărat prea multe…) Ce nu se spune este că acest echipament se degradează în timp, necesitând casarea la fiecare 5 ani și cumpărarea unora noi. Cheltuiala este una considerabilă și nu merită cumpărate mai mult decât sunt necesare, statistica arătând că în România folosirea în scop criminal a armelor de foc nu este amplă, deci nu este nevoie de stive de veste anti-glonț în sediile de Poliție.

O armă mai bună, o vestă anti-glonț sunt 0 dacă polițistul nu are suficient antrenament, nu are experiență în tragere ori nu intervine cu precauție în cazul unui individ consacrat drept periculos. Pregătirea unei misiuni de capturare a unui urmărit general este mai folositoare uneori decât dotarea polițiștilor implicați. Nu înseamnă că Poliția Română nu mai are nevoie de dotări mai moderne sau mai diversificate. Dar cauza producerii unei tragedii trebuie analizată cu obiectivitate dacă vrei să eviți pe viitor situații similare. Cu pistolul în teacă la această intervenție putea să fie polițistul dotat ca în filme, tot nu scăpa.

Hits: 513

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *