Exclusiv! Teodosie, rușinea BOR

De câte ori a putut, Teodosie, Arhiepiscopul Dobrogei, s-a dat în spectacol. E un fel de vedetă rock a Bisericii, cu mantiile lui lungi și colorate, vedetă a sporturilor extreme printre preoți, prin cățărări pe acoperișuri și cisterne, dar mai presus, este popa din cadrul mafiei constănțene. Dacă DNA-ul și Curtea de Conturi vor urmări circuitul banilor de la primării către bisericile din județ vor constata că pe fir s-a interpus Teodosie, care a mutat banii de la destinația lor oficială în afacerile lui colaterale bisericilor. Am pus la dispoziția DNA unele documente în acest sens, le voi publica după ce DNA-ul va demara o anchetă serioasă pe baza lor. În articolul de față vreau să vă dezvălui una dintre cele mai josnice acțiuni ale acestui non-preot: a obligat nu o dată preoții din subordine să-și doneze salariile complet. Unii și le-au donat ani în șir…

„Din cauza lui Teodosie era să divorțez. Fără salariu nu aveam cu ce să-mi întrețin familia.”

În tot județul Constanța sunt în jur de 360 de preoți, cu un salariu mediu de 1700 de lei. Pe lună toți încasează în medie în jur de 600.000 lei. Pe un an de zile înseamnă o medie de 7.300.000 lei, adică vreo 1.500.000 euro. Din datele mele, conform declarațiilor mai multor preoți din județ, Teodosie a încasat cu anii salariile preoților, rezultând sume de colosale.

Mărturii din infernul lui Teodosie

Preotul S.N.: „Vreme de șapte ani am fost obligat să-mi donez salariul. Schema era următoarea: nu vedeam niciun ban, eram obligat să fac hârtii fictive cum că am vândut lumânări și obiecte bisericești de sume foarte mari. Era imposibil să vindem acele cantități. Oricum, salariile noastre nu ajungeau la noi, ca și cum noi cumpăram marfa în avans. Șapte ani a fost un calvar! Practic eram forțat să bag pe gât enoriașilor din lumânările deja plătite cu salariul meu, ca să am cum să trăiesc eu și familia mea. Nu mai spun că după donarea salariului, fiindcă nu reușeam să vând cât mi se impunea, mai aduceam și bani de acasă. Am primit spre vânzare și câte 13 kilograme de lumânări pe lună. Înseamnă în jur de 1.500 lumânări. În condiții normale abia de vindem 500 de lumânări pe lună. Restul le plăteam noi. Partea și mai urâtă este că la un moment dat am realizat că ne înșelau și la kilogram. Pentru Teodosie kilogramul de lumânări avea 800 de grame…”

Preotul L.D.: „Vreme de un an am adus constant bani de acasă, pe lângă salariul pe care Teodosie mi-l oprea. Am ajuns în situația în care soția mea mă privea acasă ca pe ultimul om. Avem copii, avem rate de plătit ca orice român. În plus, pe lângă lipsurile materiale, am fost obligat și să vând obiecte bisericești, să forțez credincioșii să cumpere mai multe, dacă nu vreau să mor de foame. Ajunsesem în pragul divorțului. Din cauza lui Teodosie era să divorțez. Fără salariu nu aveam cu ce să-mi întrețin familia. ”

Preotul M.M.: „Am izbucnit în plâns când mi s-a comunicat de la protoierie că trebuie să-mi dau salariul și să vând obiecte bisericești pentru a putea supraviețui. Nu m-am făcut preot ca să devin vânzător de lumânări…”

Îi întreb ce cred ei că se întâmpla cu salariile lor. Preotul S.N.: „În nici un caz nu cred că lucruri bune. Am auzit că în ultimul an salariile noastre au mers către Deliorga… Prea Înaltul Teodosie și-a construit un renume, că el controlează Justiția în județul Constanța. Mie îmi este greu să dovedesc aceasta, dar cred că alții ar putea-o face.” Îi întreb de asemenea de ce nu au denunțat aceste abuzuri. Primesc același răspuns: se tem că vor fi dați afară din preoție, căci BOR, spun ei, este stat în stat. Le amintesc preoților că nicio „lege” divină nu le cere să accepte să fie complici cu un hoț, nu mai vorbesc de legile laice, care interzic furtul salariului unui angajat… Teodosie va plăti pentru fărădelegile sale, aici, pe lumea aceasta, pentru fărădelegile de ordin laic. Am o bănuială că nici pe lumea de dincolo nu-i va fi ușor…

Radu Mazăre s-a crezut de neatins, Nicușor Constantinescu la fel. Și totuși sunt la pușcărie amândoi. Și de ei se temeau constănțenii de rând care lucrau la stat. Preoții nu sunt însă niște oameni de rând. Ei sunt cei care trebuie să propovăduiască enoriașilor învățămintele lui Hristos. Printre acestea, următorul îndemn: „”Veţi cunoaşte adevărul şi adevărul vă va face liberi” (Ioan 8.32). Libertatea la care Se referă El este libertatea de sub sclavia păcatului. Sper ca în zilele și lunile următoare cât mai mulți preoți din județul Constanța să nu mai accepte să fie sclavii păcatului acestui Teodosie. Eu îi voi ajuta pentru această eliberare.

Alexandru CĂUTIȘ

Hits: 554

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *