Coreea de Sud ne ajută să ajungem independenți energetic

Premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire oficială cu omologul său sud-coreean, Han Duck-soo, în cadrul vizitei pe care acesta din urmă o efectuează în România. Cei doi lideri au discutat despre cooperarea bilaterală în domeniile energetic, economic, militar și educațional.

Unul dintre subiectele principale ale discuțiilor a fost proiectul de construire a reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, pentru care companiile sud-coreene au manifestat interes. De asemenea, s-a vorbit despre reabilitarea primelor două reactoare și despre dezvoltarea tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni.

Premierul Ciucă a subliniat că aceste proiecte se înscriu în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Coreea de Sud, care anul acesta împlinește 15 ani. El a adăugat că experiența și priceperea sud-coreeană în domeniul nuclear vor fi un câștig pentru România și vor contribui la independența energetică a țării noastre – aspect atât de important în aceste vremuri tulburi din aproape toate punctele de vedere.

Totodată, cei doi premieri au asistat la semnarea unui memorandum de înțelegere între porturile Constanța și Busan, care vizează intensificarea transportului de mărfuri, investițiile în logistică și tehnologie portuară și schimbul de idei.

Alte domenii în care s-a convenit extinderea colaborării au fost industria de apărare, securitatea cibernetică, educația și inovația. Premierul Ciucă a apreciat că economiile celor două state sunt printre cele mai dinamice și mai competitive din regiunile lor și că există multe oportunități pentru mediul de afaceri.

Vizita premierului sud-coreean în România face parte dintr-un turneu european care include și Germania, Franța și Spania.

Hits: 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *