România nu va mai sărbători învingerea nazismului pe 9 mai, ci pe 8 mai

În toată Europa vestică se sărbătorește înfrângerea Germaniei naziste pe data de 8 mai, pentru că Germania a capitulat oficial la 8 Mai 1945. Pentru că URSS și-a dorit să celebreze ca victorie asupra nazismului doar momentul întrării armatei sovietice în Berlin, la o zi distanță, pe 9 mai 1945, au apărut două zile ale “capitulării”: una de tip vestic, 8 mai și alta de tip estic, comunist, 9 mai. Din păcate România a fost până anul acesta cu mentalitate de învingător sovietic. Practic, nu a fost nicio fericire pentru noi că ne-au invadat rușii “parteneri” pe 23 August 1944, dar am serbat cu ei capitularea. Anul trecut, pe fondul războiului din Ucraina, deja s-a conturat la nivelul Guvernului nevoia de a ne disocia de această zi simbol pentru comunism, mai degrabă decât pentru lupta contra nazismului. Iar anul acesta s-a trecut la o modificare concretă. Premierul a anunțat că a inițiat demersurile pentru trecerea la “ziua victoriei de tip occidental”:

“Sfârșitul războiului a lăsat România dezmembrată, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov și ținută captivă de către Uniunea Sovietică, în blocul comunist, în urma acordului de la Yalta. Căderea Zidului Berlinului a fost oportunitatea istorică a românilor de a-și alege liber soarta și de a reveni, după 45 de ani de totalitarism comunist, în matca de dezvoltare occidentală, acolo unde s-a regăsit mereu vocația sa istorică. Pentru a reda adevărata simbolistică a capitulării Germaniei naziste, voi iniția demersurile de recunoaștere a zilei de 8 Mai ca dată oficială a celebrării și în România, alături de partenerii noștri trans-atlantici.

Transformarea datei de 9 Mai în ocazie propagandistică de susținere a agresiunii militare ruse din Ucraina și pervertirea adevărului istoric prin clamarea victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, ca unic protagonist, determină rememorarea marilor momente ale războiului, precum debarcarea din Normandia, eliberarea Parisului, Madridului și Romei, Atenei și a marii părți a Germaniei, un efort comun al trupelor aliate americane, britanice și franceze, alături de rezistențele naționale. Astfel, aducem un omagiu tuturor românilor care au luptat pentru eliberarea țării și a Europei de Est de sub jugul nazist.”

Hits: 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *