Rareș Bogdan, mesaj de la Bruxelles: „Am asistat în ultimii doi ani la un atac de dezinformare mai costisitor decât un atac armat”

După doi ani de pandemie încep să se limpezească apele și apar date foarte concludente în privința manipulării opiniei publice din interiorul UE, de către entități din afara UE. Europarlamentarul român Rareș Bogdan a atras atenția asupra acestor situații:

„Zilele acestea au fost prezentate în Parlamentul European mai multe informații obținute în urma discuțiilor cu sute de specialiști în domeniul Internetului. Concluzia a fost că am asistat în ultimii doi ani la un atac de dezinformare mai costisitor decât un atac armat. Colega mea din grupul PPE, europarlamentarul Sandra Kalniete, a prezentat un raport succint în această privință, din care vă rog să-mi permiteți să citez:

Rusia, China și alte regimuri autoritare au canalizat peste 300 de milioane USD în 33 de țări pentru a se amesteca în procesele democratice, iar această tendință se accelerează în mod clar. Interferența Rusiei și manipularea informațiilor online au fost bine documentate în multe democrații liberale din întreaga lume. Cele mai notabile cazuri de astfel de interferențe includ referendumul Brexit din Marea Britanie, alegerile prezidențiale din Franța și SUA și sprijinul practic pentru extrema dreaptă și alți actori radicali din Europa, inclusiv în Franța, Austria, Germania și Italia. Am asistat la campanii continue de interferență și manipulare a informațiilor împotriva măsurilor COVID-19, inclusiv împotriva vaccinării. Platformele online au avut un succes foarte limitat în abordarea acestora. Privind statisticile COVID din UE, putem vedea efectiv o Cortina COVID în locul în care Cortina de Fier a împărțit odată Europa. Această Cortina COVID este construită și întărită de puternicele valuri de dezinformare anti-vaccin. În acest moment, costul uman al dezinformarii în UE este atât de mare încât îl depășește pe cel al actelor de teroare sau al dezastrelor naturale. În special, recentele atacuri cibernetice și valuri de dezinformare ostilă care vizează Ucraina trebuie să întărească urgența de a consolida rezistența UE în domeniul digital, precum și extinderea cooperării cu partenerii noștri din vecinătate.

Drept concluzie la cele semnalate de PPE prin colega Sandra Kalniete, vreau să transmit presei din România că Parlamentul European va vota raportul Comitetului Special privind ingerința străină și dezinformarea în luna martie.” a încheiat eurodeputatul Rareș Bogdan.

Hits: 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *