Rareș Bogdan despre taxa de solidaritate: “În România trebuie să plătească conform legislației, adică acolo unde își fac profiturile, pentru România.”

Taxa de solidaritate a stârnit mari controverse, mai ales de când compania OMV a anunțat că nu este obligată de ordonanță să o plătească, spunând că ei nu se încadrează în plafonul de 75% și că cel puțin în 2022 nu o vor plăti. Pe acest subiect eurodeputatul PNL Rareș Bogdan a declarat următoarele

“Anunțul respectiv este unul sfidător pentru că, în același anunț, OMV Petrom, una dintre cele mai mari corporații care activează în România, ne spune că domniile lor vor plăti această taxă în Austria. Sigur, foarte bine că vor plăti, trebuie să-ți plătești taxele oriunde pe Glob dar, probabil, în Austria le plătesc pentru operațiunile de pe teritoriul statului austriac. În România trebuie să plătească conform legislației, acolo unde își fac profiturile, pentru România. Aici nu eu vin să sar și să spun că OMV Petrom, sau Petrom, sau Lukoil, sau Mall trebuie să achite respectiva taxă, căci este o transpunere a unui regulament european, un regulament pe care l-a adoptat Comisia Europeană pe data de 5 octombrie anul trecut și care, cu 1 ianuarie, este obligatoriu pentru toate cele 27 de state membre, inclusiv România, altfel existând posibilitatea unui infringement la adresa României.

Nu eu vin să spun ce se întâmplă, pentru că un jucător face acest lucru într-o piață, atunci când piața respectivă îi dă ocazia să facă asta, când regulamentele nu sunt clare, când legea nu se aplică, când statul respectiv este slab și inert în fața unei corporații. Așa este astăzi statul român, așa apare statul român în fața unei corporații care pare că își face propriile reguli, explicându-ne că ei plătesc taxe.
Sigur că plătesc taxe. Și cel care are o gogoșerie plătește taxe, și cel care are o carmangerie sau un service auto, plătește taxe. Și cel care vinde castraveți în piață plătește taxe, toată lumea plătește taxe și în cazul în care nu plătesc taxe, li se popresc conturile, că au un angajat sau au 6000 de angajați.
Pe mine mă interesează un singur lucru, regulamentul dat de către Comisia Europeană trebuie transpus printr-o OUG. OUG a existat și cineva a scris OUG, nu vreau să cred că e ticălos, ci doar nepriceput și atunci trebuie corectat acest lucru.”

Hits: 5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *