Populismul lui Petre Daea a început să producă pagube vizibile

PSD nu știe dacă să renunțe sau nu la ministrul Daea, după scandalul despăgubirilor mici obținute de România de la Comisia Europeană – compensaţie pentru prejudiciul cauzat în condițiile în care piața a fost invadată cu cereale ieftine din Ucraina. Mai exact, România a primit cea mai mică sumă ca despăgubiri, deși, fiind cel mai important producător din zonă, este și cel mai mare păgubit. Cine e de vină? Pare că de vină ar fi ministrul român, pentru că el a negociat cu Comisia Europeană. Daea încearcă să se scoată spunând că nu a fost nicio negociere și că s-a folosit o formulă de calcul. Dar nu face decât să se acuze și mai tare – pentru că formulele, așa cum știm, nu pot da greș, decât dacă introduci în ele date eronate, prostii, fantasmagorii. Adică exact genul de date cu care ne-a obișnuit spaima cormoranilor.
În ajutorul PSD, care trebuie să ia decizia dacă îl mai ține pe Petre Daea pe post, am sugera să facă un bilanț mai serios pentru acest ministru, care nu pare să aibă alte preocupări în afară de a fi populist cu absolut orice ocazie: la televizor, la minister sau chiar pe câmp, la așa-zisele inspecții. De când cu el, am fost invadați de un populism de modă veche, atât de ancorat în comunism încât la fiecare recoltă ne punem mâinile la urechi ca să nu îl auzim pe ministru cum raportează depășiri la hectar și cincinale în patru ani și jumătate. Cei de la Bruxelles nu știu să se protejeze de acest populism demodat și e posibil să ia de bune succesele raportate de acest ministru nostalgic și datele aferente. Și nu doar sa le ia de bune, ci sa le și introducă în formulele lor cu care calculează prejudiciile. Păi normal că noi avem prejudicii mai mici decât Bulgaria și Polonia, dacă ministrul se laudă cu o bunăstare națională demnă de telejurnalele comuniste.
Așadar, sugerăm PSD să facă un bilanț mai profund pentru acest ministru, înainte să decidă. S-ar putea să afle că e atât de păgubos pentru România încât e păcat să renunțe atât de ușor la el.

Hits: 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *