Pensiile majorate vor fi transmise mai devreme cu o zi faţă de termenul prevăzut iniţial


Compania Naţională Poşta Românăa anunțat joi, 5 ianuarie, că va începe distribuirea tuturor drepturilor sociale, cu o zi mai devreme faţă de termenul anunţat iniţial.

n luna ianuarie a fiecărui an, ca urmare a începutului de an bugetar, Poşta Română primeşte cu o întârziere de câteva zile sumele de bani necesare achitării pensiilor din sistemul public (pensii de asigurări sociale de stat, agricultori, veterani de război, văduve şi văduve de război, IOVR).

În luna ianuarie, faţă de lunile obişnuite, poştaşii încep achitarea la domiciliu cu un decalaj de câteva zile. 

„Mă bucur să pot anunţa că Poşta Română s-a mobilizat exemplar şi a pus toate resursele necesare pentru ca mâine dimineaţă, la prima oră, poştaşii noştri să fie pe teren şi să distribuie pensiile cât mai repede. Asta fiindcă ne dorim ca pensionarii să nu resimtă această situaţie specială a unor întârzieri, cauzată de procedurile specifice începutului de an bugetar”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Poştei Române.

Începând din 1 ianuarie 2023, punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Tot din acest an, taloanele de pensie vor fi modificate. Noile taloane vor cuprinde o serie de informații precum valoarea pensiei majorate și cuantumul ajutorului social care li se va oferi pensionarilor.

În 2022, punctul de pensie era de 1.586 de lei, iar după creșterea de 12,5% acesta va ajunge la 1.784 de lei. Pensia minimă, care în 2022 era 1.000 de lei, după majorare va fi: 1.125 de lei.

Ajutoare pentru pensionarii care au pensii mici

► Pensionarii cu o pensie sub 1.500 de lei vor primi un ajutor de 1.000 de lei;

► Pensionarii cu o pensie între 1.501 și 2.500 de lei vor avea un ajutor de 800 de lei;

► Pensionarii cu o pensie între 2.001 și 3.000 de lei primesc un ajutor de 600 de lei;

Sumele de mai sus vor fi împărțite în două tranșe: ianuarie și iunie.

Totodată, persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor continua să primească voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului 2023, următoarea livrare fiind în februarie.

În plus, vor fi acordați 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Suma va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din lunile de iarnă ale anului 2022 și 2023.

Hits: 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *