O veste bună: Accederea României în OCDE se apropie. Acest proiect a fost demarat de Nicolae Ciucă

OCDE este cea mai puternică organizație de cooperare economică existentă la nivel mondial, având sub umbrela sa state care reprezintă peste 70% din comerțul internațional și aproximativ 90% din valoarea investițiilor de capital. Iar astăzi, 12 martie, Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) lansează Studiul Economic 2024 pentru România. Acest document include o analiză a performanței economice a României și evaluează opțiunile de consolidare și creștere a veniturilor.

Aceste analize, care sunt realizate o dată la doi ani, cuprind inclusiv recomandări care sprijină procesul de aliniere în rândul economiilor dezvoltate.

România a relansat procesul de aderare la OCDE în anul 2022, după ce a depus prima cerere de accedere la această organizație în 2004. Astfel, în urma demersurilor Guvernului Ciucă, OCDE a decis să demareze procesul de aderare a țării noastre la această organizație în ianuarie 2022. Tot în 2022 au fost parcurse alte două etape importante ale procesului de aderare. Mai întâi, în iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de parcurs pentru aderarea României la Organizație. Ulterior, în decembrie a acelui an, România a depus Memorandumul inițial pentru aderare.

Pe lângă evoluțiile pozitive înregistrate în economie de România, țara noastră a fost apreciată și pentru consolidarea democrației – un element esențial pentru accederea în rândul statelor membre din OCDE.

Aderarea la OCDE, relansată de Guvernul liberal după 18 ani de la depunerea primei candidaturi, este similară ca semnificație economică cu integrarea României în spațiul UE. Și într-un caz și în altul, vorbim despre un statut de țară care determină după sine investiții străine importante.

Deschiderea discuțiilor de aderare este o recunoaștere indirectă a potențialului de dezvoltare al României și va permite țării noastre atragerea de noi investiții în economia țării.

Hits: 4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *