O nouă propunere a Parlamentului European: Număr unic în privința securității sociale

În lunile următoare, ce vor fi marcate de un plus al mobilității forței de muncă, în contextul atât de speratului sfârșit al pandemiei, se anunță noi inițiative legislative la nivel european. Despre una dintre ele ne-a transmis gândurile sale eurodeputatul Rareș Bogdan: “Parlamentul European a solicitat Comisiei, în mai multe rânduri, să introducă o propunere legislativă privind un număr european de securitate socială pentru a crea un instrument digital la nivelul UE pentru coordonarea securității sociale. Introducerea unui card european de securitate socială va permite verificarea în timp real a datelor lucrătorilor mobili de către autoritățile naționale ale statului membru în care intenționează să lucreze. Este un lucru binevenit, care va contribui la combaterea fraudei sociale și a muncii nedeclarate, și va facilita, în același timp, urmărirea și revendicarea drepturilor și a contribuțiilor la asigurările sociale ale lucrătorilor.
Inițiativa privind introducerea acestui card ar trebui să aducă beneficii clare pentru toate părțile interesate implicate: lucrătorii mobili, întreprinderile, angajatorii, sindicatele și autoritățile naționale.
Este obligatoriu ca drepturile lucrătorilor să fie respectate iar procedurile administrative să fie mai puțin complicate și mai eficiente. În același timp, pașaportul ar trebui să respecte diversitatea sistemelor naționale de securitate socială și să nu devină o condiție pentru exercitarea libertății de circulație.
Apreciez binevenit demersul privind portabilitatea digitală a drepturilor de securitate socială pentru lucrătorii mobili și accentuez faptul că orice schimb de informații prin intermediul acestui card european de securitate socială trebuie să fie ghidat de respectarea strictă a normelor UE privind protecția datelor cu caracter personal.”

Hits: 5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *