Exclusiv! Muzeul de Arheologie Constanța ia de prost Ministerul Culturii

În momentul acesta DNA Constanța face o investigație legat de modul în care niște specialiști în arheologie subacvatică au dat liber la scos nisip dintr-o zonă în care nu au observat că este și o epavă posibil antică. Fix aceiași arheologi nu au observat nici că în dreptul Cazinoului din Constanța sunt coloane și blocuri de piatră antice, caz despre care am scris aici.

  Cu mult tupeu acești arheologi au dat ieri un comunicat oficial în încercarea de a păcăli Ministerul Culturii. Nu voi relua tot comunicatul lor, ci câteva pasaje în care strecoară minciuni clare. În primul rând comunicatul nu spune negru pe alb dacă în zona submersă de lângă Cazino, unde urmează să se construiască o platformă, sunt sau nu vestigii antice. O scaldă că au primit imagini foto-video de la o companie privată, dar nu spun ce arată acele imagini și dacă mai există și alte dovezi decât cele oferite de acea companie.   Comunicatul transmite această minciună: „Echipa Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, desemnată a se ocupa de acest proiect, în baza analizei datelor primite, a propus condiționarea desfășurării proiectului de efectuarea unei supravegheri arheologice permanente, pe toată durata lucrărilor de amenajare.”

Care este adevărul? Să vedem ce ziceau tot ei în iunie 2020

Iată concluzia din raportul oficial întocmit anul trecut în luna iunie, și nu de „Echipa Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța”, ci de doi arheologi din acest muzeu:

Principalele rezultate ale evaluării de teren. Recomandări (propuneri)

Perimetrul supus investigației se află într-o arie de importanță arheologică și istorică deosebită pentru Constanța: zona peninsulară, artefacte submerse aflate în bazinul și în fața Cazinoului. Din analiza documentației istorice reiese faptul, că la începutul secolului XX acest perimetru a fost supus unor ample lucrari edilitare – faleza înaltă și Cazinoul – care au afectat profund eventualele vestigii. Diagnosticul arheologic, realizat pe o suprafață mai mare decât zona supusă investiției ilustrează foarte bine situația de mai sus: bolovani și stabilopozi folosiți la consolidarea falezei pe parcursul unui secol. De altfel, această situație ne era binecunoscută deoarece am întreprins, în anii trecuți scannari și scufundări de documentare pentru muzeu. Actualul diagnostic nu a dus la descoperirea vreunor artefacte arheologice, dar deoarece investitorul își propune să desfacă o parte din structura de protecție construită în ultima sută de ani propunem avizarea favorabilă a investiției, cu condiția încheieri unui contract de supraveghere.

Data,

17.06.2020

Arheologi, Cătălin Dobrinescu – responsabil științific

                  Vitalie Bodolică”

Îngroșarea textului este făcută de autorul acestui articol de presă. Greșelile din concluzia arheologilor le aparțin: „încheierii” cu un singur „i”, virgule puse aiurea… La fel cum și minciunile la aparțin. Ce zic prin această concluzie cei doi arheologi? Că dacă sunt vestigii în zona unde se va construi ele sunt „eventual” DOAR sub actualul dig construit în urmă cu o sută de ani și că cer supravegherea arheologică DOAR pentru demontarea digului cu pricina. În realitate există artefacte antice și neacoperite de dig, acestea sunt vizibile, pot fi lesne depistate în zona adiacentă digului, zonă în care se va construi de asemenea platforma. În raportul arheologicilor NU se cere supravegherea arheologică a construirii în afara digului, în zona adiacentă, ci doar pentru dig. Sintagma din comunicat „supraveghere pe toată durata lucrărilor de amenajare” este o minciună evidentă. Nu au cerut supravegherea pentru ce se construiește în afara digului existent!

În baza acestui raport greșit arheologii au dat undă verde distrugerii artefactelor care nu sunt eventual acoperite de dig. Acele artefacte sunt vizibile, au fost filmate, arheologii au văzut filmările, dar le ignoră cu bună știință. Cei care au făcut filmările, scafandrii de la ONG-ul Respiro, cunosc bine situația. Un alt scafandru cu care am stat ieri de vorbă îmi spunea că el și alți colegi știu de peste 40 de ani de acele vestigii, că sunt vizibile și doar scufundându-te cu un banal vizorul. Doar raportul arheologilor nu le-a văzut în concluzii. Comunicatul dat în numele „Echipei Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța”, deși doar doi arheologi au semnat descărcarea arheologică și în acest caz, și în cazul epavei de la două mile distanță, unde s-a excavat nisip, are rolul de a păcăli pe ministrul Culturii. Îl rugăm să se aplece cu atenție asupra gravelor probleme pe care doi arheologi le vor mușamalizate.

(va urma)

Hits: 295

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *