Ministrul Bogdan Aurescu, anunț după discuții cu omologul său din Spania despre aderarea României la Schengen

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 16 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu ministrul spaniol pentru afaceri externe, Uniunea Europeană și cooperare, José Manuel Albares Bueno.  

Ministrul Bogdan Aurescu a abordat cu prioritate subiectul aderării României la spațiul Schengen, context în care a mulțumit pentru sprijinul ferm și constant al Spaniei pentru acest obiectiv și a exprimat încrederea în continuarea unui sprijin vocal din partea Spaniei, pentru finalizarea cu succes a acestui dosar.

Ministrul spaniol de externe a reiterat susținerea activă a țării sale pentru aderarea României la spațiul de liberă circulație, exprimând speranța în obținerea de progrese cât mai rapid în acest dosar, precum și disponibilitatea sa de a sprijini eforturile României în direcția unei soluții constructive care să permită finalizarea procesului de aderare.

De asemenea, cei doi miniștri s-au concentrat în discuție pe punerea în aplicare a deciziilor privind aspectele prioritare ale agendei bilaterale, agreate de cei doi miniștri cu ocazia convorbirilor desfășurate la prima Ședință Comună a Guvernelor României și Regatului Spaniei, desfășurată la 23 noiembrie 2022, la Castellón de la Plana, Spania. În plus față de cooperarea la nivel bilateral și european, au discutat și despre coordonarea în materie de securitate. 

Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat cooperarea strânsă în domeniul securității și în cadrul NATO și a exprimat aprecierea deosebită pentru participarea spaniolă la misiunile de poliție aeriană (octombrie 2022-martie 2023) pentru protejarea spațiului aerian al României. De asemenea, cei doi miniștri au convenit consolidarea coordonării și în formate mai extinse pe aspecte de securitate, având în vedere preocupările comune privind asigurarea securității continentului european în actualul context cu numeroase provocări.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu și omologul său au discutat în mod concret despre demararea negocierilor pentru Acordul bilateral privind dubla cetățenie, în urma deciziei luate în cadrul Ședinței Comune de Guvern în acest sens, se mai arată în comunicatul transmis de MAE.

Hits: 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *