Investiție de un miliard de euro în România pentru producerea de panouri solare

Trendul ascendent al economiei românești a determinat pe mulți investitori să-și îndrepte atenția către țara noastră. Este și cazul celor din industria energiei curate. O investiție majoră a fost parafată de Guvern astăzi. Cu această ocazie premierul Ciucă a declarat:

„România are potențialul de a deveni centrul producției europene de materiale necesare energiei regenerabile. Compania AE Solar va deschide în țara noastră o fabrică de panouri solare, investiție de un miliard de euro. Reprezentanții companiei mi-au prezentat aceste planuri, în cadrul întâlnirii de azi, de la Palatul Victoria. Chiar în acest an, proiectul va ajunge la o capacitate de 2GW, urmând să atingă nivelul de 10GW (o treime din necesarul european) când unitatea va fi operațională în întregime. Guvernul pe care îl conduc va sprijini proiectul prin asigurarea finanțărilor necesare, de la bugetul de stat sau din surse europene.

Tot astăzi, m-am întâlnit cu reprezentanții companiei Mass Global Energy Rom, care a achiziționat termocentrala Mintia. Noul proprietar va investi un miliard de euro, urmând să transforme termocentrala în cea mai mare și mai eficientă capacitate de producție a energiei electrice pe gaz din UE. La Mintia se va folosi din plin gazul românesc extras în Marea Neagră. Pe viitor, centrala va integra și noi tehnologii, precum obținerea electricității din hidrogen. Repornirea eficientă a centralei de la Mintia este unul dintre pașii României spre independența energetică. Ca mare producător regional, vom putea exporta energie atât în Republica Moldova, cât și către alți parteneri europeni.”


Hits: 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *