Exclusiv! Procurorul Man: „Dacă există cel mai mic indiciu concret că am exercitat presiuni asupra judecătorilor nu vom ezita să ne dăm demisia din DNA”

Justiția din România este atacată puternic zilele acestea, fie prin mijloace mediatice, fie prin mijloace invizibile la nivel public, folosind încrengături de tip mafiot. Este vorba de ceea ce s-a numit „scandalul procurorilor de la Oradea”, în care o discuție privată a patru procurori a fost înregistrată cu scopul de a arăta că aceștia „își propuneau să sperie judecători deschizându-le dosare”.

Principalul procuror din cei patru vânat de mafia condamnaților este Ciprian Man. Omul a bifat niște premiere naționale în județul Bihor, care probabil că deranjează clanul condamnaților din România: Judecătorul Mircea Pușcaș (Curtea de Apel Oradea) – 4 ani cu executare; Sabău Gligor (prim-procuror la Beiuș) –  4 ani jumătate în prima instanță; Vasile Popa (prim-procuror la Parchetul Tribunalului Bihor) – 3 ani în prima instanță; Ovidiu Galea (judecător la Tribunalul Bihor) trimis în judecată alături de Liviu Popa – fost șef al Poliției Române, fost șef al Direcție Generale Anticorupție din Poliția Română. Ultimii doi au înfățișare în proces pe 25 ianuarie anul acesta, iar procurorii au cerut condamnarea lor. Din moment ce procurorul Ciprian Man are la activ astfel de dosare cu magistrați și șefi de Poliție trimise în instanță, soluționate cu condamnări, cum puțini procurori din România au avut, nu este normal ca în discuțiile private purtate cu colegii de Parchet procurorul respectiv să vorbească despre frica pe care judecătorii să o aibă când încalcă legea? Urlă presa mafiei că procurorul Man și ceilalți trei voiau să sperie judecătorii, propunându-și să le urmărească activitatea dubioasă. Păi este și normală o astfel de discuție, prin prima profesiei lor. Da, Man și ceilalți trei nu numai că au discutat să îi pună sub urmărire pe unii judecători, dar au dus și la condamnarea unor judecători! O fi și asta grav? Cică procurorii din Oradea aveau ceva cu judecătorii din Oradea… Condamnările de judecători pe baza dosarelor instrumentate de procurorul Man au fost date tot de niște judecători. Cu alte cuvinte, și să vrea, niște procurori nu condamnă ei niște judecători, ci tot judecătorii o fac. Dreptatea nu ține cont de profesie. Unii procurori au curajul să-și facă profesia cum trebuie, unii judecători au curajul să-și facă profesia cum trebuie, unii jurnaliști au curajul să-și facă profesia cum trebuie.  Și asta deranjează pe procurorii infractori, pe judecătorii infractori, pe jurnaliștii infractori.  Știu la ce presiune sunt supuși procurorul Man și ceilalți trei procurori, știu că li se cere pe diverse căi demisia din magistratură. Ar fi o cedare în fața infractorilor. Sper să nu cedeze.

Astăzi am reușit să vorbesc telefonic cu procurorul Man. Mi-a declarat următorul lucru: „Dacă există cel mai mic indiciu concret că eu sau colegul meu Cristian Ardelean am exercitat presiuni asupra judecătorilor Curții de Apel Oradea nu vom ezita să ne prezentăm demisiile la DNA. Nu este cazul!”

 

Hits: 671

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *