Este onest un jurnalist care vrea să ajute un mafiot să dea statului o țeapă de 164.000.000 euro?

Asistați zilele acestea la un ciudat scandal la Realitatea. „Ciudat” pentru cine nu cunoaște ce a stat în spatele acestui scandal. Pentru acei care cunosc protagoniștii, și-i cunosc destui, nu este nimic nou… A venit momentul să aflați date din culisele acestui scandal. Probabil că mulți s-au abținut să le spună public și pentru că este în curs o anchetă a DIICOT pe cazul pe care îl veți citi mai jos.

Pe data de 18 octombrie 2018 și pe data de 22 noiembrie 2018 DIICOT a făcut percheziții la firma latifundiarului Traian Rece, SC Agrodelta Sireasa, ce deține 11.000 de hectare de teren în Delta Dunării . Între cele două descinderi Oreste Teodorescu, care este prieten cu Traian Rece, a fost interzis de la Realitatea. Ajungem și acolo… Traian Rece este un fost parlamentar PSD (a migrat de la PSDR) în legislatura 2000-2004. În luna noiembrie a acestui an Traian Rece a renunțat la calitatea de administrator al SC Agrodelta Sireasa pentru că, spun sursele noastre foarte bine informate, aflase că s-a demarat o anchetă a DIICOT. Ancheta respectivă are legătură cu majorarea fictivă a capitalului social al companiei, majorare operată chiar de Traian Rece. Pe înțelesul tuturor, Traian Rece a introdus în circuitul companiei pe care o deținea 37 titluri de valoare (obligațiuni) eliberate de statul român în… 1929. Acele titluri au fost evaluate în anul 2014 de către un membru al ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România) ca valorând 164.635.292 euro!  Evaluarea s-a bazat cică pe un „referat al BNR” din 2010. Am pus în ghilimele fiindcă încă din 2016 s-a dovedit că acel referat este un document fals (această subliniere a fost făcută într-o notă a BNR din data de 04.01.2018 transmisă ANEVAR, pe care o atașăm articolului de față). Pe data de 16.05.2018 Ministerul de Finanțe a întărit concluziile BNR, spunând că nici nu avea dreptul ca Rece să ceară bani de la stat fiindcă acele titluri erau expirate și totodată întărește ideea uzului de fals. Din adresa Ministerului de Finanțe aflăm și ce s-a falsificat:

Ștampila BNR a fost falsificată, semnătura pe actul BNR a fost falsificată, numărul de intrare a fost falsificat

În documentul oficial emis de Ministerul de Finanțe se spune clar că BNR a transmis că ștampila instituției, semnătura instituției, registrul de intrare de pe documentul folosit de Traian Recea pentru a da valoare de 164 milioane de euro unor „hârtii igienice” sunt falsificate! Ați mai auzit de o asemenea infracțiune, să falsifice cineva ștampila Băncii Naționale? Vă dați seama ce gravitate! Vreme de doi ani, adică până în toamna lui 2018, acest aport fictiv de capital social, pe baza ștampilei BNR falsificate, nu a fost scos din evidențele contabile ale societății Agrodelta Sireasa. Latifundiarul Recea a folosit astfel hârtii fără valoare, dar prețăluite la 164 milioane de euro, pentru a se credibiliza în fața Ministerului Agriculturii, care dă subvenții la hectar, dar nu companiilor care presupun riscuri fiscale majore. APIA nu dă subvenții companiilor ai căror administratori au făcut infracțiuni de natură fiscală!

O altă problemă: Terenurile din Delta Dunării aparțin de drept Statului Român, nu SC. Agrodelta Sireasa

Dintr-un mesaj transmis public de președintele CJ Tulcea mai aflăm niște date interesante: „Fostul parlamentar Traian Rece acuză Consiliul Județean Tulcea pentru deposedare și încălcarea legii, deoarece instituția scoate la licitație, pentru atribuirea contractelor de cesiune, terenuri din Delta Dunării care aparțin de drept statului român, dar pe care prorprietarul Agrodelta Sireasa susține că le are în prorprietate. În plus, instanța de judecată a resprins, din 2018, cererea de prelungire a contractelor de cesiune, din partea societății comerciale, tocmai pentru că, Consiliul Județean decide dacă vrea sau nu să acorde prelungirea acestora. Fostul senator PSDR, Traian Rece, este proprietarul companiei Agrodelta Sireasa, cu sediul în Voluntari, județul Ilfov, care a avut în concesiune suprafețe mari de teren agricol în Delta Dunării. CJ Tulcea a considerat inoportună prelungirea contractelor de concesiune, având în vedere sumele foarte mici încasate de Statul Român în urma acestor contracte. Ca exemplu, pentru o suprafață de 4.362 hectare, Agrodelta Sireasa a plătit o redevență anuală de 89,74 lei pe hectar. Contractul de concesiune pentru acest teren a expirat în octombrie 2017. Pentru o altă concesiune a  companiei Agrodelta Sireasa, de 3,601 hectare, redevența anuală plătită de societatea comercială a fost de 89.78 lei pe hectar.Valoarea redevențelor este estimată la circa 200 de euro pe hectar, pe an, de zece ori mai mult decât a plătit Agrodelta Sireasa Statului Român. În plus, Agrodelta Sireasa a încasat, în toată această perioadă, și subvenții de milioane de euro anul pentru aceleași suprafețe de teren agricol.”

Ce a făcut „onestul jurnalist” O. Teodorescu 

Între cele două percheziții ale DIICOT la sediul Agrodelta Sireasa, „jurnalistul” l-a convins pe Rareș Bogdan să-l invite într-o emisiune pe Traian Recea. Din datele noastre, Rareș Bogdan a sistat discuția cu Recea chiar în timpul emisiunii, imediat ce a aflat, prin sms, de problemele grave ale latifundiarului. De asemenea, din datele pe care le avem, Cozmin Gușă a fost informat despre acele probleme la rândul său. De aici suspendarea „jurnalistului”. Vă întrebați dacă „jurnalistul” știa de falsificare ștampilei BNR și de faptul că Traian Recea utiliza un document cu ștampila BNR falsificată. Răspunsul este: Da. „Jurnalistul” nu numai că știa, dar și-a permis să și șantajeze pe acea persoană care i-a spus de problemă. Menționez că pun la dispoziția DIICOT toate datele mele în acest sens. Persoana în cauză, din respect pentru Realitatea TV, nu vrea să apară în public personal,  momentan. Cât de „onest” este un jurnalist care susține un infractor ce uzează de un document cu ștampila BNR falsificată? Cât de „onest” este acel „jurnalist” dacă se dedă șantajului împotriva celui care îi atrage atenția despre infracțiune? (persoana șantajată este dispusă să povestească totul DIICOT-ului, are chiar obligația de a o face) Este acel „jurnalist”, după cum se autointitulează, un adevărat „luptător cu mafia PSD” dacă el susține un fost parlamentar PSD care s-a dedat la astfel de fapte?

Va urma

Alexandru Căutiș

PS:

  1. Mă vor acuza tot felul de idioți, de teapa acestui pungaș, că fac jocurile PSD. Le amintesc acestor indivizi că eu personal l-am dus la DNA pe Teodor Nițulescu, principalul martor în dosarul Teldrum, încă din 2007! Le reamintesc că eu l-am dus la Realitatea Tv pe același Teodor Nițulescu, principalul martor în dosarul Teldrum, încă din 2014! Nu mai vorbesc de articolele mele scrise despre Dragnea în 11 ani de zile… Mi-am făcut datoria față de țară mai aplicat și mai vârtos decât mulți „anti-PSD” guralivi și atât.
  2. Mă vor acuza tot felul de idioți că eu am fost dat afară din studiorile Realitatea fiindcă „l-am apărat pe Colonelul Paraschiv”. Fals. Tot ceea ce i-am cerut la vremea respectivă lui Rareș Bogdan a fost să nu mă oblige să-l numesc „criminal”, fiindcă mie nu-mi rezultase încă această acuză gravă. Le amintesc clevetitorilor și fanilor „luptătorului ninja cu mafia PSD” că până la această oră colonelul Paraschiv nu are nici măcar calitate de suspect în „dosarul 10 August”, restul șefilor Jandarmeriei au această calitate în ancheta Parchetului General. Nu i-am menajat deloc pe acei șefi, ba am stricat un „aranjament floral” al lor ce mirosea a mușamalizare, viața o va dovedi. Se pare, având datele actuale de la PG că eu am fost obiectiv, cum trebuie să fie un jurnalist, nu gureșii de tipul lui O. Teodorescu.
  3. Am auzit azi pe cineva spunând că eu dau în Realitatea care cică „m-a scos din anonimat”. Hahaha! Am avut în timp suficiente anchete jurnalistice publicate în Academia Cațavencu, în Kamikaze, cu impact național (cazul Puiu Popoviciu, vizita lui Geoană la Vântu etc) ca să nu fiu chiar așa anonim. Dar cea mai interesantă a fost o anchetă, singura din România difuzată vreodată pe postul de știri FoxNews, cel mai tare post de știri din SUA, care, cum s-ar spune, m-a scos din anonimat și în America. Deci, înainte să ajung anonim la Realitatea am trecut un pic de tot, ca anonim, pe la FoxNews.

Jurnalismul este altceva decât bârfologie, decât invective, decât isterie. Jurnalismul se face cu muncă, pe documente. Și mai ales se face cu onestitate. Nu onestitate autoclamată, ci onestitate dovedită în timp.

 

 

Hits: 4595

5 thoughts on “Este onest un jurnalist care vrea să ajute un mafiot să dea statului o țeapă de 164.000.000 euro?

  • November 23, 2018 at 1:14 pm
    Permalink

    Bravo , Alex Cautis! Ca de obicei expui in mod onest o situatie …

    Reply
  • November 23, 2018 at 2:48 pm
    Permalink

    Era de asteptat ca Oreste, fostul coleg al lui Mircea Badea si fost prestator la Haznaua 3 sa fie un ticalos, ca toti jurnalistii si moderatorii ce-l injura pe Traian Basescu. Acest “hiperion” ce n-a fost in stare sa-si ia o diploma fara sa plateasca, are prieteni cu aceeasi moralitate ca el, de unde si pozitia lui Rares Venturiano, cel ce iubeste Romania zilnic si uneori chiar mai des.

    Reply
  • November 23, 2018 at 5:12 pm
    Permalink

    Dar Oana Stanciulescu de ce a fost suspendata? De ea imi placea mult mai mult decat de Oreste.
    Emisiunea cu Traian Rece, n-am urmarit-o, pentru ca nu ma interesa. Chiar m-am mirat: de ce ni-l baga pe gat Rares Bogdan pe acel individ?

    Reply
  • November 23, 2018 at 5:54 pm
    Permalink

    felicitari, Cautis!

    Reply
  • November 24, 2018 at 5:14 am
    Permalink

    Foarte interesante informatii. Parea suficient de intemeiata reactia lui Guse dar nu o intelegeam suficient. Multumesc !

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *