Exclusiv! Diferențele dintre Erdogan și Kılıçdaroğlu

Legat de politica externă

Erdogan – Este pro-Rusia, mai exact adeptul principiului de a avea o relație cât de cât cu orice vecin sau putere. Kılıçdaroğlu – Este adeptul întăririi relațiilor cu SUA

Legat de înarmare

Erdogan este adeptul dezvoltării Turciei ca putere nucleară, momentan Turcia doar găzduind focoase nucleare ale SUA. Se spune (pe surse neoficiale) că Erdogan intenționa să obțină date și sprijin din Pakistan (forță nucleară) și că i-a cerut premierului pakistanez, Imran Khan, să îi transfere ajutorul pentru a produce arme nucleare. Unele surse indică chiar că acesta a fost motivul arestării lui Imran Khan în urmă cu o săptămână, de către “armată” (în fapt, un grup cu conexiuni în armata Pakistanului)
Kılıçdaroğlu nu are astfel de pretenții, dar este un naționalist.

Legat de religie

Erdogan este orientat spre religie, dă citate din islam în campania electorală. A făcut din religie politică de stat.
Kılıçdaroğlu este mai degrabă un laic. În campania electorală a citat greșit din Coran.

Legat de kurzi

Erdogan îi numește “frații kurzi” pe cei de această naționalitate, dar îi consideră teroriști pe membrii PKK.
Kılıçdaroğlu este mai degrabă preocupat de concetățenii de etnie turcă, nepunând semn de egalitate între turci și kurzi, dar nici nefiind un înverșunat oponent al PKK.

Legat de împărțirea voturilor

Ambii mizează pe atragerea azerilor din Turcia, care l-au votat pe Sinan Ogan (5%).
Erdogan a invocat în campania electorală un episod care, spune el, s-ar fi petrecut în timpul prigoanei staliniste. Incidentul a fost prezentat drept “masacrul de la Podul Boraltan”. Erdogan a povestit în campanie că partidul din care azi face parte Kılıçdaroğlu ar fi înapoiat în 1945 lui Stalin un număr de 146 refugiați azeri, care au fost apoi uciși de URSS. Povestea aceasta nu poate fi probată istoric, dar, spusă în campanie, are rolul de a atrage votanții azeri, adepți ai lui Sinan Ogan, fie și printr-un neadevăr, dar cu putere de a stârni emoție. Kılıçdaroğlu are nevoie mai mult decât Erdogan de voturile azerilor pentru a câștiga, dar depinde de Sinan Ogan, de cum își va îndemna acesta simpatizanții.

Hits: 6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *