Aleea Libertății, o alee unicat în Europa

România este singura țară din Europa unde regimul comunist a fost înlăturat cu o grea vărsare de sânge. Unicitatea Revoluției române merită să fie reprezentată în comemorări de asemenea unice. Deși în felul lor scandalul, lovitura în cap cu o cârjă sunt nemaintâlnite în alte țări la aniversări ale unor momente istorice, ele nu sunt cea mai inspirată formă de a marca original o comemorare. Din lipsă de imaginație lumea se ia la ceartă sau la bătaie, fiind cele mai simple modalități de a face ceva, dacă nu memorabil, măcar foarte strident. La 30 de ani de la Revoluție, spre norocul nostru, nu s-a produs doar bătaia administrată lui Gelu Voican Voiculescu. A mai apărut ceva, dar nu foarte atractiv pentru presa noastră de scandal: O alee unică în Europa. Acestei alei, care este în Parcul Tineretului și care a primit numele de „Aleea Libertății”, unicitatea i-o dă faptul că este străjuită de bănci pe care este cioplit cuvântul „Libertate”, pe fiecare bancă în altă limbă. Sunt momentan 100 de bănci și tot atâtea variante ale cuvântului „Libertate” trecute pe ele. Nu întâmplător Aleea Libertății a fost creată în Parcul Tineretului. În primul rând, este chiar la poalele culmii pe care se află Cimitirul Eroilor Revoluției. Se zăresc lesne din capătul Aleii Libertății cele două cruci ale turlelor ce flanchează acest cimitir al martirilor din decembrie 1989. Pentru privitorul din parc se reunesc în același tablou cele două lumi: Lumea de dincolo, a eroilor din ceruri și lumea noastră, de aici, a celor care ne bucurăm de libertatea pentru care au plătit cu viața cei pierduți în orizontul de pe culme. Șirul celor 100 de bănci pe care este cuvântul „Libertate” în tot atâtea limbi culminează cu o „bancă a eroului”, pe care în loc de „Libertate” este figurat un tricolor românesc decupat în centru, stindardul revoluției române din 1989. Banca aceasta este altfel amplasată decât celelalte bănci, este oarecum stingheră și este îndreptată cu fața către culmea pe care se află Cimitirul Eroilor Revoluției. Este ca și cum unul dintre eroii Revoluției a plecat de pe banca aceasta spre acea culme, pierzându-se în eternitate și ne-a lăsat spre aducere aminte tricolorul decupat, ca simbol al plății sale supreme pentru libertate.

Aleea Libertății pe care v-am descris-o mai sus trebuie văzută pentru a-i simți încărcătura simbolică. Și era și mai bine dacă ați fi participat la inaugurarea ei, care a avut loc pe 21 decembrie 2019, la 30 de ani de la Revoluție. La acest eveniment, pe toată lungimea aleii, care este de aproape un kilometru, au mărșăluit cadențat și în acorduri muzicale 30 de militari din „Muzica Militară a Brigăzii 1 Mecanizate – Argedava”, dirijor locotenent colonel Daniel Florea și „Orchestra Reprezentativă a Armatei”, dirijor locotent Geanin Picu. La finalul recitalului acestora, care a cuprins și un mini-concert de colinde, spre deliciul copiilor prezenți la eveniment au fost lansați în zbor 300 de porumbei voiajori, un omagiu pe cer adus eroilor Revoluției.

Băncile din parc au fost oferite de compania Dedeman, care a făcut acest frumos gest fără să se laude în vreun spot publicitar că a oferit donația respectivă. Cu atât mai mult compania Dedeman și patronii săi merită toată aprecierea!

Iar în ceea ce privește ideea organizării „spectacolului înaripat” cu porumbei voiajori, aceasta a venit de la sute de kilometri, împreună cu cetățeanul israelian Yaakov Yekotilov, promotorul ei. Yaakov a studiat în România, locuiește de 20 de ani în România și îi apreciază pe români poate chiar mai mult decât se apreciază pe ei înșiși unii dintre ei. După cum a explicat la inaugurarea Aleii Libertății, Yaakov Yekotilov a dorit să participe la comemorarea celor 30 de ani de la Revoluție din respect pentru jertfa românilor pentru libertate și pentru că lupta pentru Libertate a călăuzit și poporul evreu timp de mii de ani.

Am început acest text vorbind despre vărsarea de sânge din decembrie 1989 și aș vrea să-l închei într-o notă opusă furiei, violenței, bădărăniei, urii care domină, din păcate, societatea românească în 2019. Aleea Libertății a fost creată printr-o sponsorizare privată, dar a beneficiat de sprijinul Primăriei Capitalei în reconstrucția totală a betonului aferent ei și aleilor din împrejurimi. În zona respectivă asfaltul fusese turnat hăt, în… 1979, deci era chiar mai vechi decât Revoluția. La fel ca și în cazul companiei Dedeman, nu a venit nimeni de la PMB ca să se laude cu înfrumusețarea parcului. Ba mai mult, fiindcă a participat la inaugurare, a ținut și un mic discurs Ministrul Educației, Monica Anisie. Cred că aceasta a fost o dovadă de normalitate, de cum se poate aniversa civilizat un eveniment important din istoria țării. Să nu uităm, la Revoluție s-a murit pentru o Românie liberă și civilizată!

Alexandru Căutiș

Hits: 480

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *