Acțiunile la Gabriel Resources, creșterea și descreșterea unei investiții a lui Drulă

Acțiunile la compania Gabriel Resources au crescut dubios de mult în câteva săptămâni de dinaintea pronunțării verdictului instanței internaționale. Unii naivi ar putea crede că a fost o simplă speculație bursieră. Dar de proces se știa și-n decembrie, și-n noiembrie, și-n octombrie. Ceva s-a întâmplat… AICI aveți creșterea pe zile a acțiunilor respective. Acea creștere are legătură cu societatea BRK, care a cumpărat mult și total inexplicabil fix înainte să apară “știrea” că România va pierde procesul. De aici a plecat tot, de la folosirea pe bursă de către BRK a unei informații confidențiale, cel mai probabil. Să folosești pe bursă informații confidențiale e o infracțiune, iar aici există suspiciuni mai mult decât rezonabile, dat fiind că firma BRK a cumpărat multe acțiuni înainte să răsufle în presă acea informație confidențială, pe care guvernul o avea pesemne de la avocați. Pur și simplu, nu ai cum să te faci că nu vezi cum BRK a cumpărat acțiuni masiv fix înainte de asta. Nu aveau niciun motiv economic să o facă, nu există nicio altă explicație pentru care au făcut așa ceva. O decizie de a cumpăra masiv în acel moment, așa cum au făcut ei, nu a avut un fundament economic care să fi rezultat din cifrele transparente ale companiei Gabriel Resources. Pur și simplu nu se justifică economic și nici momentul nu era unul deosebit, de genul raportare a profitului (nu era cazul de profit la Gabriel Resources; în general vorbind, momentul 20 decembrie nu e unul deosebit pe burse). A, că ulterior informația confidențială a avut norocul unei întorsături în instanță în favoarea statului și că ăia care au folosit-o au pierdut, asta e altă discuție și nu îi scapă de ce au făcut când au cumpărat.
Firma BRK este controlată de Swiss Capital, atât direct, cât și prin doi români. Cătălin Drulă putea beneficia de pe urma acestei creșteri, întrucât a investit în urmă cu mulți ani într-un fond de investiții care aparține de Swiss Capital. Încă mai are investiția în acel fond, de aia spuneam că putea beneficia de pe urma infracțiunii făcute de BRK (nu avem probe, dar, cum ziceam, faptul că au cumpărat mult și inexplicabil în acel moment ar trebui să fie pentru procurori un indiciu solid). Fondul se numește Active Dinamic .
Swiss Capital e un nume de firmă înșelător, fără nicio legătură cu Elveția. Firma a avut în trecut incidente cu Ambasada Elveției din cauza asta, adică au fost notificați să își schimbe numele. Nu au făcut-o.
Este ciudat de asemenea faptul că președintele USR, Cătălin Drulă, nu a spus nimic public despre acțiunile lui la Swiss Capital, despre profitabilitatea pentru sine a creșterii vertiginoase a acțiunilor Gabriel Resources. Ca și cum a uitat de aceste amănunte ”neimportante”… Probabil că dacă procurorii l-ar întreba despre profitabilitatea sa, Drulă va sări iar cu tot USR-ul împotriva lor, cum a mai făcut-o. Drulă are memoria cam suspect de scurtă. Uită că susținea lupta împotriva penalilor, dar uită și unde are acțiuni când acestea cresc… Să-i amintească cineva!

Hits: 6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *