Un fost olimpic, coleg de generație cu Nicușor Dan, îi cere sprijin președintelui pentru eradicarea cazurilor de hărțuire sexuală din școli
Am publicat despre dosarul penal cu privire la un caz de hărțuire sexuală la Colegiul Național Mihai Viteazul din Ploiești, faptă de care este acuzat un profesor față de eleve ale sale. Am publicat mărturii ale profesorilor și ale unei foste eleve. Apariția în presă a acelei situații grave, ce face obiectul unui dosar penal, deci nu doar o presupunere jurnalistică, a generat un control din partea Ministerului Educației la acel liceu. Controlul respectiv a lăsat impresia că s-ar dori mușamalizarea acelui caz, că li se indică directorului și profesorilor să nu vorbească despre hărțuirea sexuală de care este acuzat un cadru didactic al liceului. Ce este oare mai grav, actul de hărțuire sexuală sau intenția de a-l acoperi? Directorul liceului se numără printre aceia care au anunțat Poliția despre faptele colegului său. S-a trezit destituit tocmai el de către Inspectoratul Județului Prahova și, mai mult, a fost acuzat că va fi cercetat penal tocmai de către colegul pe care l-a indicat Poliției. Plângere penală pentru ce? Pentru că nu permite hărțuirea sexuală a elevelor într-un Colegiu Național… La solicitarea noastră de a avea un punct de vedere al directorului cu privire la absurdul situației, la inversarea ierarhiei valorilor, la transformarea moravului în virtute, am primit acest răspuns, ce constituie un semnal și pentru președintele nou ales, Nicușor Dan:
„Am fost olimpic național la matematică, materie pentru care am dezvoltat o pasiune insuflată de dirigintele meu din gimnaziu. Sunt născut în decembrie 1969, așa că la PITEȘTI în 1983, la DEVA în 1984 și la ARAD în 1985 am concurat în aceeasi promoție cu actualul președinte. Priveam cu admirație cum ajungea mereu pe podium. Dar timpul liber petrecut între examen și premiere mi-a dat ocazia să îl observ… Era un model de elev, de coleg. Azi am șansa unică, în calitate de profesor de matematică, să le spun elevilor mei: vedeți, dacă faceți Facultatea de Matematică, aveți șansa să deveniți cândva președintele sau președinta României. Am crezut, rămânând în țară, cu drag de copii, că pot să fac ceva în liceul pe care l-am absolvit, Colegiul Național Mihai Viteazul din Ploiești. Liceul nostru, liceul unde am devenit director. Am reușit, împreună cu colegii mei, performanțe greu de egalat:
1) Să avem cele mai bune medii de admitere din județ și printre primele 20 din țară.
2) Să avem anual zecisti la Evaluarea Națională si la BAC.
3) Să avem sute de olimpici naționali anual (numai anul acesta avem 9 elevi calificați la naționala de matematică. Fostul meu elev Mihai Militaru a obținut în clasa a V-a premiul I pe țară, iar Călin Andrei Vasile , pregătit de un profesor de excepție, Dorin Vasile, a obținut anul trecut premiul doi pe țară. Anul trecut am avut 4 olimpici internaționali, în frunte cu Echipa de robotică – RO2 D2- , vice campioană Mondială. Anul acesta echipa Brave BOOTS s-a calificat la Campionatul European de robotică din OLANDA.
4) În urma reamenajării demisolului și a construirii unei noi săli de gimnastică, toate clasele de la profilul teoretic (49 la număr), învață în schimbul de dimineață. Suntem singurul liceu teoretic din Ploiești care a reușit această performanță.
5) Anul trecut Președintele României ne-a decorat cu Meritul pentru Învățământ în grad de ofițer.
Ce nu avem?
Nu avem pace ca să construim în continuare. Am stârnit invidii și frustrări unora. Dar nu ne lăsăm luați de vânt. Azi i-am adresat mulțumiri oficiale Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu., pentru că eleva de excepție Alina Gordila, cu dublă cetățenie, va absolvi liceul nostru șefă de promoție, nu doar cu media 10, ci numai cu note de 10 la fiecare materie!
De ce oare echipa Ministerului Educației, care ne -a controlat în martie, 5 zile , 6-8 ore pe zi și ne-a cerut atâtea materiale nu ne-a intrebat nimic despre rezultatele școlii? Dimpotrivă, din cauza cerințelor lor absurde, vindicative chiar, în loc să participăm la evaluarea elevilor de la Olimpiada Județeană de Matematică, desfășurată la noi în școală, am stat SÂMBĂTAĂ – 8 MARTIE 2025, ca să xeroxăm pentru echipa de control peste 1000 de pagini, sute de documente pe care le cerea cu osârdie conducătorul de facto al acestei echipe a Corpului de Control al MEN. Am plecat la ora 22.30 din școala. De ce? Fiindcă pe acești controlori îi interesau detaliile de redactare a proceselor verbale, numărul și consistența birocratică. Echipa a recunoscut vineri, 7 martie, că dacă nu m-aș fi apărat devoalând neadevărurile malițioase dintr-un raport nefavorabil nouă, intocmit de o doamnă inspector școlar adjunct, ar fi stat doar jumătate de oră… Asa a stat 30 de ore!… Am cerut sprijinul Inspectoratului Județean Prahova pentru a stopa cazurile de hărțuire sexuală din școli, cerând consiliere juridică și informându-i periodic conform legii. Am anunțat Poliția despre un astfel de caz reclamat în școala noastră și nu cred că este un caz singular în România. În loc să primesc sprijin pentru a eradica situația aceea gravă, m-am trezit pus la zid, atât de persoana acuzată de hărțuire, prin plângere penală, cât și de echipa de la Corpul de Control care controla plângerile celui care se prezuma a fi hărțuit elevele. Ca și cum eu am greșit că am semnalat cazul… Sper ca noul președinte, pe care l-am cunoscut în tinerețe, să fie la fel de ambițios în a îmbunătăți învățământul românesc, precum a fost în performanța sa, în matematică, dar și în politică.
Directorul CNMV Ploiești, profesor de matematică îndrumător de olimpici, Gabriel Țaga”