Tun de aproximativ 15.000.000 de euro la Metrorex în plină pandemie
Anul trecut Metrorex a demarat o licitație pentru cumpărarea de trenuri noi pentru Magistrala 5, Drumul Taberei-Iancului. Licitația a fost încheiată abia săptămâna trecută, în ziua în care în presă apăreau fotografiile de la petrecerea lui Ludovic Orban și este, ca de obicei, prevăzută cu gaură pentru banul public. În jur de 15.000.000 de euro se pierd din cauza unor persoane din fruntea Metrorex se comportă de parcă nu au trecut pe la orele de aritmetică și citire din școala primară. În rândurile ce urmează veți vedea cum statul poate pierde în jur de 15.000.000 de euro pentru că niște angajați „nu au știut” să calculeze la o simplă adunare și „nu au știut” să citească atunci când li s-au dat lămuriri.
Pe 29.05.2020 Metrorex a anunțat câștigătorul licitației pentru achiziționarea trenurilor, compania ALSTOM TRANSPORT S.A., cu suma de 103.244.383 euro. La o distanță de aproape 15.000.000 euro s-a clasat CONSTRUCCIONES Y AUXILIAR DE FERROCARRILES S.A. (CAF). Metrorex a transmis că motivul pentru care a fost descalificat ofertantul CAF (care cerea mai puțin decât Alstom) este că acesta nu a respectat greutatea pe osie cerută prin caietul de sarcini, anume până la 14,000 tone.
În Raportul procedurii, la motivele privind declararea ofertei CAF ca inacceptabilă/neconformă Metrorex precizează că oferta a fost de 14, 076 tone. Dacă ne uităm însă în oferta CAF vedem, SURPRIZĂ,… oferta este de 13,919 tone,deci se încadra perfect în caietul de sarcini. Altfel spus, responsabilii Metrorex nu au știut să calculeze.
Ce spune Metrorex:
Ce era trecut în oferta CAF:
Tot în Raportul procedurii Metrorex declară că ofertantul CAF a adus modificări tehnice ofertei inițiale pentru a se încadra în greutățile cerute de caietul de sarcini. Acest aspect sfidează și logica, și legea. Sfidează logica întrucât toate trenurile propuse de ofertanții acestei licitații presupun o fază de proiectare, prevăzută în licitație. Nu sunt niște trenuri pe stoc, ci sunt nou-nouțe, proiectate și construite pe măsura cerințelor tehnice din caietul de sarcini. Ca urmare, constructorul poate aduce mici ajustări de ordin tehnic în faza depunerii ofertelor. Metrorex a cerut lămuriri cu privire la existența a două instalații de aer condiționat pe fiecare vagon și a primit aceste detalii: În prima ofertă din luna august 2019 CAF a transmis oferta cu două instalații de aer condiționat, prețul fiind calculat pentru DOUĂ instalații!! Doar în tabelul de greutate a fost inclus, din eroare, doar un echipament. NICIODATĂ, CAF nu a menționat că a schimbat greutatea totală pe osie, pentru că toate valorile sunt estimative, trenul urmând să fie proiectat. Acest lucru a fost transmis foarte clar Metrorex-ului, dar persoanele care au cerut și au primit acest răspuns s-au prefăcut că nu-l văd sau că nu știu să-l citească. Iată schimbul oficial de date pentru clarificare:
ANNEX 1.1.1.1
1 INTREBARE CLARIFICARE (Metrorex)
„Conform Tabelului cerintelor tehnice minimale, masa trenului de 6 vagoane este de 174,8 tone.
Conform pct. 1.4 din Anexa 13, masa unei unitati de ventilatie fortata cu refrigerare este de 520 kg +/- 15%, iar conform pct. 1 este indicat faptul ca « fiecare vehicul va fi prevazut cu doua unitati de ventilatie fortata cu refrigerare pentru compartimentul pasagerilor, amplasate pe fiecare parte a unitatii vagon.
Conform Anexei 12 rezulta ca masa unei unitati de aer conditionat este de 575 kg, insa nu este luata in calcul decat o singura instalatie pe vagon.
Fata de acestea, va rugam sa clarificati neconcordanțele constatate în secțiunile indicate ale propunerii tehnice cu privire la numărul de instalatii de ventilatie fortata cu refrigerare prevăzute pe fiecare vagon si masa unei unitati de ventilatie fortata cu refrigerare.”
2 RĂSPUNSUL CAF LA SOLICITAREA DE LĂMURIRI A METROREX:
„CAF confirmă că vehiculul care face obiectul ofertei dispune de 2 unitati de ventilație forțată cu refrigerare în fiecare vagon și că toate simulările și calculele declarate în ofertă au fost realizate luând în considerare 2 unități de ventilație forțată cu refrigerare în fiecare vagon. Tabelul de greutăți inclus în secțiunea 4 din Anexa 12 a ofertei indică 1 singură unitate de ventilație forțată cu refrigerare. Confirmăm că fiecare vagon dispune de 2 unități de ventilație forțată cu refrigerare. CAF dispune de informații de greutăți reale din Proiectul BM3 cu trenuri operative pe linia 2. Estimarea greutăților realizată pentru această ofertă se bazează pe aceste informații și în plus, s-a luat în calcul o marjă de securitate. CAF cornfirmă respectarea greutății totale de 174,8 tone declarat în Anexa 12 și în documentul Cerinte Tehnice Minimale cu 2 unități de ventilație fortață cu refrigerare în fiecare vagon.”
În fapt, eroarea de a fi trecut unul și nu două aparate de aer condiționat este una minoră, legea permite corectarea unor astfel de erori dacă ele nu aduc atingere prețului și cerințelor tehnice. Constructorul CAF a menționat negru pe alb în lămuriri care este greutatea totală asumată, greutate ce se încadra în caietul de sarcini. Articolul 140 din HG 394/2016 la care face Metrorex referire când descalifică ofertantul CAF specifică la punctul 6:
(6) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (5), oferta va fi considerată admisibilă în măsura în care modificări operate de ofertant în legătură cu propunerea sa tehnică se încadrează în una dintre categoriile de mai jos: a) pot fi încadrate în categoria viciilor de formă; sau b) reprezintă corectări ale unor abateri tehnice minore, iar o eventuală modificare a preţului total al ofertei, indusă de aceste corectări, nu ar fi condus la modificarea clasamentului ofertanţilor participanţi la procedura de atribuire.
De altfel, Metrorex a cerut lămuriri tocmai fiindcă era o eroare minoră, ce putea fi lesne corectată.
Articolul 5 din HG 394/2016 specifică:
„ 5) În cazul în care ofertantul modifică prin răspunsurile pe care le prezintă comisiei de evaluare potrivit dispoziţiilor alin. (1) conţinutul propunerii tehnice sau propunerii financiare, oferta sa va fi considerată inacceptabilă.”
IAR LA ARTICOLUL 9 se adaugă: „Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (5), oferta va fi considerată admisibilă în măsura în care modificările operate de ofertant, la solicitarea comisiei de evaluare, în legătură cu propunerea sa financiară reprezintă erori aritmetice, respectiv aspecte care pot fi clarificate cu ajutorul principiilor prevăzute la art. 2 alin. (2) din Lege, elementele propunerii financiare urmând a fi corectate, implicit alături de preţul total al ofertei, prin refacerea calculelor aferente.”
În loc să ia în considerare răspunsul oficial al CAF, care spunea că sunt două instalații la prețul trecut inițial ca pentru una și la greutățile cerute de caietul de sarcini, Metrotrex a preferat să facă un calcul greșit și să descalifice CAF-ul, deși oferta acestuia era mai bună cu aproximativ 15.000.000 de euro decât a primului clasat, ALSTOM.
Ne vom lămuri zilele viitoare cine este „analfabetul” care a cerut pierderea unei astfel de sume. Îl rugăm pe domnul ministru al Transporturilor să verifice temeinic cele citite mai sus (știm că dumnealui a trecut prin școala primară) și să nu procedeze precum acoliții lui Dragnea.
Va urma
Hits: 687