Schema responsabilității în cazul câinilor lăsați liber în Capitală

O problemă veche și nerezolvată de niciun primar, respectiv cea a câinilor fără stăpân, comportă două aspecte:

  1.  Capturarea animalelor fără stăpân este responsabilitatea Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) – care ține de Primăria Capitalei.
  2. Asumarea de către stăpâni a animalelor pe care le dețin este responsabilitatea Poliției Locale. – ține de Primăriile de sector. Rolul ASPA este de a aduna animalele fără stăpân de pe spațiul public, fie și a câinilor lăsați nesupravegheați.

Primăria Municipiului București, de care depinde la final gestionarea câinilor fără stăpân, a avut o atitudine vizibil pasivă, dând dovadă că nu este în stare să asigure siguranța bucureștenilor. Numirea de către Nicușor Dan a unui responsabil fără experiență, în raport cu această problemă,(city manager-ul capitalei, Diana Pungă) a fost o decizie managerială defectuoasă. Este evident că Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) nu își mai face treaba.

PNL București a anunțat că va cere Primarului General două lucruri: 1) eficientizarea activității ASPA și 2) lansarea unei dezbateri oneste cu privire la câinii fără stăpân, sub aceste aspecte:

– ASPA are rolul monitorizării și strângerii câinilor fără stăpân, iar Poliția Locală îi amendează pe stăpânii care nu și-au microcipat și sterilizat animalele ori nu îi țin în proprietăți private bine îngrădite.

– ASPA trebuie să revină la rolul de strângere a animalelor fără stăpân de pe spațiul public. Un serviciu de ecarisaj eficient are nevoie de o bună coordonare, dotări corespunzătoare și personal suficient. Ca urmare a deciziilor luate de conducerea ASPA în ultima perioadă, serviciul are acum prea puțini oameni pentru activitățile din teren: doar 10, din totalul de 100 de angajați.

-Cadrul legal pentru funcționarea ASPA există deja, dar autoritatea nu și-a făcut treaba. Drept urmare, apar tragedii cauzate de câinii fără stăpân care nu au fost adunați.

– Locul acestor animale nu este pe stradă, unde se sălbăticesc și capătă un comportament agresiv, care duce la asemenea tragedii. Capturarea și plasarea animalelor în centrele de plasament nu este o măsură îndreptată împotriva animalelor, ci pentru protejarea lor. În aceste adăposturi, animalele sunt sterilizate, deparazitate, hrănite și protejate, totul conform legii.


– PNL face apel ca, din respect pentru victimă, să se evite poziționările și speculațiile politice pe subiect. Ceea ce trebuie să facem acum este să gândim soluții pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete.

Hits: 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *