PSD dorește împovărarea mediului de afaceri, PNL face eforturi mari să le blocheze planurile
Se repetă foarte des că PNL greșește că mai stă la guvernare cu PSD. Adică să îi lase să guverneze singuri, să le dea voie să facă ce vor… Ca și cum nu s-ar răsfrânge acest „să facă ce vor” asupra antreprenorilor și, în general, a celor care lucrează în mediul privat. Un PSD stăpân deplin pe deciziile Guvernului va alege căile favorabile propriului electorat, în defavoarea electoratului PNL. De aceea PNL nu trebuie să iasă de la guvernare și trebuie să facă eforturi și mai mari pentru propriii alegători. Mai jos aveți comparativ cele două intenții, lupta dură pe care PNL o poartă cu PSD-ul „partener”:
- PSD a dorit introducerea Impozitului Progresiv – PNL a reușit să păstreze Cota Unica
- PSD a vrut să crească impozitul pe dividende la 16%, 12% sau, ultimul lor prag avut în vedere, 10% – PNL a reușit, cu eforturi uriașe să-l mențină la un rezonabil 8%
- PSD dorea introducerea impozitului de 1% anual pe proprietățile cumulate ale unei persoane – PNL a intervenit și astfel s-a ajuns la o formă de 0,3% anual, strict pentru proprietățile individuale ce depășesc 500.000 de euro, strict pentru ceea ce depășește acest prag și, atenție scoțând din calcul creditul bancar. Nu simplist, cum voia PSD pe proprietăți individuale cumulate…
- PSD a dorit anularea tuturor facilităților pentru domeniile Construcții, Agricultură și IT – PNL a reușit impunerea păstrării facilităților aproape în totalitate.
- PSD dorea introducerea unui prag de profitabilitate de 30%, o idee discriminatorie, care penaliza performanța în afaceri – PNL a reușit păstrarea pragului de 500.000 euro la microîntreprinderi
- PSD dorea impozitarea fără un raport cât mai crescut la cifra de afaceri – PNL s-a opus și a fost introdus un impozit pe cifra de afaceri doar pentru companiile cu cifra de afaceri de peste 50 milioane euro și care nu au declarat profit în ultimii 3 ani. Așadar, nu este un impozit adăugat automat impozitului pe profit și se calculează scăzând investițiile.
- PSD dorea impozitarea fără prag a tuturor profesiunilor liberale, în jur 268.000 de persoane fiind afectate – PNL a cerut fixarea unui prag, pentru a nu afecta pe cei la început de drum sau cu câștiguri mici din practicarea profesiunilor liberale
- PSD dorea TVA mărit la 25% – PNL s-a opus și astfel a fost păstrată cota generală de TVA la 19%! În plus, tot datorită PNL, s-a păstrat cota de 5% TVA pentru cărți și evenimente culturale.
Analizând cele două intenții este evident că PSD dorea ca pe seama mediului de afaceri să treacă greul crizei financiare, menajându-și electoratul. De dragul unor procente bune la alegerile viitoare PSD dorea majorarea impozitării, taxării tocmai a celor care fac de fapt ca societatea românească să fie una capitalistă.
Hits: 5