PNL a cerut amânarea cu un an a obligativității montării repartitoarelor

O veste bună pentru locatarii blocurilor, care întâmpină dificultăți în a monta repartitoarele de căldură, impuse de lege. PNL a depus în cursul zilei de 20 noiembrie la Senat, un proiect de lege prin care montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură în apartamentele de bloc să fie prelungită cu un an, mai exact, până la data de 31 decembrie 2024. În același proiect liberalii au introdus și compensarea costului achiziției și montării acestor dispozitive pentru categoriile vulnerabile, în limita a 750 lei per locuință. Beneficiarii pot fi persoanele care au primit deja cardurile de energie, cu care pot plăti facturi la electricitate, gaz sau încălzire. Ajutorul respectiv poate fi utilizat și pentru plata sumei care depășește subvenția de 750 lei din costul repartitoarelor.

Proiectul legislativ a fost inițiat de ministrul liberal al Energiei, Sebastian Burduja, alături de senatorii PNL Roberta Anastase, Toma Petcu, Mihail Veștea și de alți parlamentari.
Necesitatea montării repartitoarelor a apărut cu ani în urmă fiindcă nu se puteau distribui corect costurile pentru încălzirea apartamentelor. Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, promulgată de șeful statului la începutul acestui an, instituie obligativitatea instalării de contoare individuale pentru a măsura consumul de încălzire, de răcire sau de apă caldă menajeră pentru fiecare unitate a clădirii, în cazul imobilelor de tip bloc şi în clădirile mixte dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire sau alimentate de sisteme de încălzire sau de răcire centralizată. Termenul limită de 31 Decembrie era prevăzut în lege: “În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit

Hits: 19

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *