Pandemia are și avantaje nebănuite: de la nivelul Parlamentului European a fost impusă instituțiilor publice o mai bună transparentizare a deciziilor

Parlamentul European a aprobat miercurea aceasta, cu un vot covârșitor, rezoluția propusă de eurodeputatul român Rareș Bogdan (PNL, PPE) prin care acesta a solicitat accesul transparent al cetățenilor la documentele Comisiei Europene, Consiliului și ale tuturor instituțiilor, organelor și agențiilor UE.

Din cei 705 eurodeputați, 676 au votat pentru „Rezoluția privind accesul public la documente”, susținută de Rareș Bogdan luni seară în plenul Parlamentului European, înregistrându-se doar 14 voturi împotrivă și o abținere. Pe scurt, această rezoluție prevede un set de reguli comune tuturor instituțiilor UE în ceea ce privește promptitudinea cu care răspund cererilor de informații publice venite din partea cetățenilor. Este un fel de Legea 544, a accesului la informare, există și impusă de la nivelul Parlamentului European. Rezoluția pentru care a pledat europarlamentarul român, care în țara de origine a fost unul dintre cei mai consacrați jurnaliști, este un bun sprijin pentru toată mass-media din Europa, dar și pentru cetățenii de altă profesie. Motivația de bază a fost generată de nevoia de a oferi informații la zi despre campaniile de vaccinare contra covid-19. Dar rezoluția nu se rezumă la atât, ci prevede reguli generale pentru un răspuns prompt și complet din partea tuturor instituțiilor UE, în oricare alt domeniu, nu doar cel al medicinei. Dreptul la informare este un drept egal cu cel la viață, la sănătate și cu celelalte drepturi fundamentale care constituie esența Europei. Acest drept a căpătat de miercuri un mai puternic respect, impus de la nivelul „cupolei” Uniunii Europene, Parlamentul European. Pe pagina sa de Facebook eurodeputatul Rareș Bogdan a anunțat astfel această reușită:

Victorie in Parlamentul European! (…) Se întâmplă rar ca un raport să treacă aproape în unanimitate! Contractele UE de achiziție a vaccinurilor împotriva Covid19 trebuie desecretizate! Refuzul desecretizării să fie o excepție, nu o regulă. De asemenea, excepțiile trebuie bazate pe argumente limpezi, raționale. Această rezoluțe are menirea de a crește încrederea cetățenilor în eurosistem – mai ales că dreptul lor de acces la documente este prevăzut în tratate. Am votat pentru elaborarea unui mecanism simplificat prin care cererile de acces la documente să primească o soluție. Totodată, am cerut ca toate instituțiile UE să aibă un pachet similar de reguli pentru transparentizare, o bază de date comună, ușor de consultat, privind stadiul dosarelor legislative aflate în curs. Transparența totală va reduce numărul celor care se îndoiesc de legitimitatea politicii bugetare a UE și va întări solidaritatea europeană. Unitatea e puterea! Cred că am făcut aseară un pas important!”

Hits: 69

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *