Exclusiv! Primarul orașului Siret atrage atenția asupra pericolului închiderii de fabrici din industria lemnului

Adrian Popoiu este primarul orașului Siret, unde s-a închis săptămâna trecută o fabrică de prelucrare a lemnului. De la nivelul funcției sale primarul observă riscuri pe care guvernanții nu le zăresc. Guvernanții observă doar că Rusia își mută tancurile înspre Europa, acțiunile economice ale Rusiei îndreptate contra României nu le observă, ba chiar prin legislația autohtonă le susțin sabotajele. Voi, cei care citiți aceste rânduri stați poate la un birou de lemn, pe un scaun de lemn sau într-un pat de lemn. Mobilierul din viața voastră este făcut din lemn în mare parte, casele voastre au fost făcute și din lemn sau folosind lemn la construirea lor. Industria lemnului este esențială pentru economia unei țări, și este un dezastru ca industria lemnului să fie în colaps. Dar despre acest lucru nu veți vedea campanii organizate de ONG-uri românești „patriotice”. Pădurea are și un rol economic în viața noastră, nu are doar rol de cadru natural pentru plimbări cu bicicleta. Până să vină tancurile rusești economia românească este deja aruncată în aer.

Reporter: Domnule Popoiu, cum se vede din poziția dumneavoastră, de primar, închiderea fabricii de prelucrare a lemnului?

Adrian Popoiu: Închiderea fabricii HS Timber are un impact negativ consistent la nivelul
comunității locale. Această fabrică oferea locuri de muncă pentru 300 de angajați, iar impozitele încasate la bugetul local reprezintă 25% din veniturile proprii ale orașului. La aceasta se adaugă și faptul că în orașul nostru, dar și în zona noastră în general, nu au apărut noi investitori importanți. Practic,
singurii mari investitori au venit în 2004. Aceștia sunt HS Timber care pleacă acum și firma Egger. Deși am înființat un parc industrial, deși avem un colegiu tehnic valoros în cadrul căruia învață peste 1350 de elevi, deși am început să implementăm învățământul dual, orașul nostru este de mult timp în așteptarea unor
investitori importanți, care să valorifice forța de muncă încă existentă în zonă, inclusiv din Ucraina, regiunea Cernăuți.

Rep.: Ce pondere are în localitate ocupația profesională de prelucrare a lemnului? Adică este o meserie tradițională?
A.P.: În Siret prima fabrică de mobilă s-a înființat în perioada comunistă, mai exact
în anul 1988. După anul 1989 s-a deschis fabrica Swedwood care furnizează mobilier pentru IKEA. În anul 2008 această unitate de producție a fost vândută către HS Timber, iar acum societatea se va inchide definitiv. Pe lângă fabrica din Siret mai avem localnici care lucrează la fabrica HS Timber din
Rădăuți, precum și la firma Egger Rădăuți, care se află la 15 km de oraș. Pot spune deci că industria lemnului a fost o prezență permanentă în peisajul economic local.

Rep.: Ce șanse au muncitorii disponibilizați să-și găsească alte profesii? 
A.P.: Muncitorii disponibilizați vor putea accesa un loc de muncă la târgul organizat săptămâna viitoare de AJOFM Suceava, chiar la sediul firmei Timber din Siret. Sunt puse la bătaie peste 900 de locuri de muncă. La acest târg vin firme din toată țara. Cred că fezabile sunt doar locurile de muncă din oraș sau din zona localității noastre. Să vedem ce ofertă va fi prezentă la acest târg. Plecarea în altă zonă a țării înseamnă aproape automat și stabilirea definitivă în acea zona. Bucovinenii sunt însă oameni harnici, au proprietăți bine închegate și sunt bine ancorați în comunitățile locale. Deci au toate motivele să rămână aici. Dacă vor pleca o vor face în țările dezvoltate ale UE unde au rude sau prieteni și vor spera că în câțiva ani să se poată întoarce având și ceva bani puși deoparte.

Rep.: Aveți idee, au fost suspiciuni că la această fabrică se prelucra lemn furat sau au fost anchete ale Poliției, Procuraturii, în acest sens?
A.P.: În România oricine poate afirma că o fabrică sau alta este incorectă pentru că acea persoană nu va păți nimic dacă acuzațiile nu se confirmă. Au existat acuzații, au existat anchete dar până acum toate procesele au fost câștigate de operatorul economic HS Timber.

Rep.: Ați vorbit cu conducerea, cu proprietarii acestei fabrici, care este motivația pentru care au închis fabrica? 
A.P.: Primăria Siret a avut o relație de colaborare foarte bună cu HS Timber. Noi i-am sprijinit când au cumpărat fabrica din Siret de la firma Swedwood, iar HS Timber a angajat aici 300 de persoane și a derulat în Siret proiecte de responsabilitate socială în valoare de peste 2,2 milioane de euro sprijinindu-ne mai ales în domeniul social. Principalele probleme care i-au îndemnat să închidă fabrica sunt legislația actuală foarte restrictivă în domeniul exporturilor de lemn practicată de Ucraina și Rusia, legislația restrictivă în domeniul exploatării lemnului în România precum și creșterea semnificativă a prețului materiei prime, a energiei electrice și a gazului metan. La aceasta se adaugă și o infrastructură feroviară și rutieră deficitară. Trebuie să vă spun că în ultimii ani majoritatea producției HS Timber la Siret s-a realizat cu cherestea
importată, ceea ce nu este fezabil în condițiile actualelor prețuri. Dar cred că un motiv care l-a nemulțumit pe patronul acestei firme este acela al mediului neprietenos pentru investitorii corecți. Aici o contribuție
nefastă au avut-o unele instituții ale statului, sau mai bine zis o parte din angajații care lucrează acolo, dar și unii „apărători ai pădurilor”, care prin vehemența lor au făcut foarte mult rău. Cred că Gerald Schweighoffer s-a simțit umilit și astfel a luat decizia închiderii și restrângerii activității economice.

Rep.: Care este situația pădurilor în arealul primăriei dumneavoastră? 
A.P.: În zona orașului nostru nu au existat nici în trecut și nu avem nici acum păduri
care să poată fi exploatate. Lemnul venea din localități situate în zona montană a județului Suceava.

Rep.: Ce decizie i-ați sfătui pe guvernanți să ia pentru a remedia situația și, eventual, a putea fi redeschisă fabrica? 
A.P.: Momentan, proprietarul HS Timber este hotărât să închidă această fabrică. O îmbunătățire a legislației care să permită procesatorilor corecți să-și desfășoare în condiții bune activitatea ar fi însă binevenită și ar duce poate la redeschiderea acestei unități de producție. De asemenea guvernanții ne-ar putea sprijini și în alt mod. Orașul Siret are obținut titlul de parc industrial pe un teren, deci putem acorda facilități fiscale investitorilor, avem un colegiu tehnic renumit în zonă, pe care îl dotăm acum
cu mașini CNC și software de proiectare CAD, avem implementat învățământul dual, avem parteneriate cu Universitatea din Suceava. Guvernul ar putea veni în sprijinul nostru acordând un ajutor de stat în condițiile legii și a normelor europene oricărei firme interesate să investească în Parcul Industrial Siret și în orașul Siret, în general. Acest model funcționează foarte bine în Polonia și a permis dezvoltarea unui număr mare de orașe.

Rep.: Cum vi se pare propunerea unor ONG-uri de a interzice pentru mai mulți ani tăierea pădurilor? 
A.P.: Calculați câți oameni vor rămâne fără serviciu devenind astfel o povară socială, calculați câte impozite pierde statul dar și autoritățile locale, calculați cu cât va contribui o astfel de decizie la dezechilibrarea balanței de comerț exterior a României, deoarece tot ce înseamnă produs din lemn va trebui importat, și veți găsi singur răspunsul. Aici mai trebuie adăugat și faptul că o parte a pădurii îmbătrânește și trebuie înlocuită, deci această propunere nu e fezabilă.

Rep.: Ce schimbări ați aduce legii care reglementează tăierea pădurilor, astfel încât situația să se îmbunătățească și în privința activității de prelucrare a lemnului, dar și în privința caracterului ecologic al pădurii? 
A.P.: Nu sunt specialist în domeniu, de aceea nu cred că pot veni cu propuneri legislative. Ceea ce știu eu este faptul că firma Timber a implementat, fără ca statul român să o solicite, un sistem propriu privind trasabilitatea lemnului rotund din depozitele de lemn. Cu alte cuvinte a fost creat un sistem de urmărire GPS a produsului finit care avea corspondent cu lemnul ridicat din pădure. Deci oare cum puteau aduce lemn furat?

Hits: 23

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *