Exclusiv! Oficiali români care ne-au făcut de râs în Afganistan au fost răsplătiți cu funcții mari în România

În CV-urile unor înalți funcționari din România figurează la loc de cinste faptul că au îndeplinit diverse misiuni în Afganistan. În CV-ul lor nu se trece decât că au ajuns să dețină funcții și să îndeplinească misiuni în țara care se luptă cu terorismul, corupția și drogurile, nu și cum și-au încheiat misiunile. Este momentul poate să le completăm CV-urile și cu aceste date…

 Vă mai amintiți poate de procurorul militar Ciprian Pârlog, cel care s-a dus fuguța să vadă cu ochii lui cum își face Jandarmeria treaba pe 10 august, la celebrul miting. În procesul verbal scris inițial domnul Pârlog își greșise de emoție și propriul nume, nu mai spunem că nu vedea agresiune decât din partea unor manifestanți. Este posibil ca emoția să-i fi venit din faptul că domnul procuror Pârlog este amic cu fostul șef al Jandarmeriei, Sebastian Cucoș, cu care a fost într-o misiune în Afganistan. Procurorul Pârlog a mers să-i instruiască pe partea de legislație pe oficialii afgani – detașat în cadrul misiunii EUPOL Afganistan în funcția de Expert UE , mentor al Procurorului General al Afganistanului în domeniul combaterii corupției –  în timp ce Cucoș a mers ca expert în securitate publică. EUPOL este instituția europeană care desfășoară activități ale Uniunii Europene specifice Poliției. În CV-urile ambilor puteți vedea trecute aceste misiuni, altfel foarte lăudabile. Nu veți vedea însă, cel puțin în CV-ul domnului Pârlog, motivul pentru care a fost repatriat. Fiindcă acel capitol nu mai este deloc un motiv de mândrie.

Conform unor documente oficiale ale EUPOL acesta a fost repatriat pentru grave motive de indisciplină, pentru comportament jignitor la adresa colegilor de misiune. Concret, domnul Pârlog s-a angajat într-o dispută acerbă cu conducerea EUPOL pe subiectul concediilor medicale. Domnul procuror Pârlog solicita, în stil consacrat în România, plata unor concedii medicale mai lungi de 20 de zile, strict în cazul lui, de 54 de zile. Or limita fixată de reglementările UE era de 20 de zile. Logica acelor reglementări este că dacă ești bolnav două luni dintr-un an, mai bine stai acasă, nu vii în misiune în Afganistan. Deși a fost atenționat să se potolească, procurorul Pârlog a continuat cearta, ceea ce a dus în 2013 la decizia EUPOL de a fi repatriat pe motiv de indisciplină. Ei bine, aflați despre domnul Pârlog că este azi bine, sănătos și tocmai ce a fost pus adjunct al Tribunalului Militar București. Să sperăm că nu-l lovește vreo boală lungă în noua postură de adjunct al TMB. Din cum a redactat procesul-verbal la evenimentele din 10 August, pe baza a aceea ce a văzut el, cu ochii lui, în Piața Victoriei, s-ar cam impune să facă cel puțin un control oftalmologic.

Procurorul Pârlog ajutat de un alt român „problemă” în Afganistan

 În documentele EUPOL legate de procurorul Pârlog mai este trecut un lucru interesant: acestuia i-a fost prelungit în 2012 mandatul pentru misiunea din Afganistan de către Cătălin Moșneagu, un polițist român aflat de asemenea în misiune în Afganistan. EUPOL atrage atenția că ofițerul Moșneagu i-a prelungit mandatul lui Pârlog pentru o perioadă mai lungă decât permit regulamentele UE. În același context EUPOL atrage atenția că ofițerul Cătălin Moșneagu este suspectat de angajarea în Afganistan a unei persoane (este vorba de românca Diana Budușan) pe baza unui bacșiș. În ciuda acestor caracterizări făcute de EUPOL, și Cătalin Moșneagu a beneficiat de o avansare fulminantă. A fost până de curând șeful departamentului de Control Intern al Poliției Române. În august i-a fost ridicat certificatul ORNISS, ceea ce l-a făcut incompatibil cu funcția respectivă. Nu știm până în acest moment dacă decizia de neacordare a certificatului ORNISS ofițerului Cătălin Moșneagu are legătură cu trecutul său tulbure, după cum rezultă în rapoartele EUPOL. Ar trebui totuși impus un mod de lucru în promovarea pe funcții înalte din interiorul României a unor funcționari români ce au activate în misiuni internaționale: să conteze modul în care și-au îndeplinit acele misiuni, calificativele primite, motivele pentru care și-au încheiat misiunile respective. Ce nu a mai fost bun pentru Afganistan nu poate fi bun pentru România.

 

Hits: 453

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *