Exclusiv La ce este bun la casa omului CSM-ul și președintele CSM. Mai ales când omul e Liviu Dragnea…

Sunt în plină desfășurare zilele acestea mai multe alegeri și concursuri importante în Justiție, având legătură unele cu altele. Cea mai vizibilă este procedura de alegere a președintelui CSM, care a beneficiat și de prezența lui Klaus Iohannis. Deși buletinele de știri au tot tratat subiectul acesta electoral, jurnaliștii nu s-au prea înghesuit să explice implicațiile președintelui CSM în actul de justiție din România. De ce ne trebuie nouă, domnule, un președinte CSM bun? Mai jos găsiți câteva motive.

Din punct de vedere legal, un președinte CSM nu are mari atribuții. Numai că legea e lege, nu are emoții, nu are nevoi personale, precum omul. Sub președintele CSM lucrează totuși niște oameni, chiar dacă au statut de quasi-independență. Președintele CSM este șeful lor administrativ și independența țeapănă fixată de lege pe coloana judecătorilor când cântăresc dosare se înmoaie și ea când vine vorba de chestiunile administrative ce-i privesc pe judecători. Independența judecătorului combinată cu birocrația legată de meseria de judecător s-ar putea să cam pălească uneori… Adică în momentele esențiale carierei unui judecător. Pentru că președintele CSM conduce administrativ și deci formal și Inspecția Judiciară, care Inspecție Judiciară se ocupă de evaluarea judecătorilor în fiecare an din cariera lor. Fără avizul anual al Inspecției Judiciare un judecător nu poate profesa.  Ca să fiu mai clar vă redau câteva pasaje din atribuțiile legale pe care le are CSM-ul conexat cu Inspecția Judiciară:

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are următoarele atribuţii referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor:
 a) apără independenţa şi reputaţia profesională a judecătorilor şi procurorilor;
 b) numeşte şi revocă inspectorul-şef, în condiţiile legii;
 c) adoptă hotărârea privind îndeplinirea condiţiei de bună reputaţie, pe baza raportului întocmit de Inspecţia Judiciară, în condiţiile legii”

Și alt pasaj:

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii are următoarele atribuţii referitoare la cariera judecătorilor:
a) dispune delegarea şi detaşarea judecătorilor, în condiţiile legii;…

.. i) numeşte în funcţii de conducere judecătorii, în condiţiile legii şi ale regulamentului;
 j) aprobă transferul judecătorilor
.”(n.r. sublinierile ne aparțin)

CSM este controlorul reputației judecătorilor și călăul carierei lor

În titlul de mai sus v-am dat cea mai bună variantă de traducere a celor două pasaje oficiale ce vorbesc despre rolul CSM. În fapt, avem și cazul: „CSM ajută judecătorii cu proastă reputație să aibă o carieră în creștere”. Mecanismul este simplu: Inspecția Judiciară din cadrul CSM nu observă abaterile unui judecător de la buna reputație, iar CSM-ul îl promovează. Vă voi da un caz concret, legat de Liviu Dragnea, de care s-a tot  spus că este ajutat de Lia Savonea, președinta CSM. În 2019 CSM –ul l-a delegat în funcția de președinte al Tribunalului Teleorman pe Gudac Petrică. Tot CSM-ul a delegat-o în 2019 în funcția de președintă a Curții de Apel București pe Criștiu-Ninu Luminița.

 Madam Criștiu-Ninu are concomitent cu funcția primită de la CSM și rolul de soție a unui angajat al Consiliului Județean Teleorman. Cât despre Petrică Gudac, el are și a avut mai multe roluri în județul stăpânit de Dragnea.

Cum arată „buna reputație” a președintelui Tribunalului Teleorman

Judecătorul Gudac Petrică a fost delegat de două ori de către CSM în funcția de președinte al Tribunalului Teleorman. Ceea ce înseamnă că de două ori a primit aviz de „bună reputație” din partea aceluiași CSM. Mai jos vă oferim câteva detalii din cariera lui Gudac aflate dintr-o sesizare depusă la CSM de către teleormăneanul Părpălea Romică:

  • „La alegerile locale din anul 2012 Gudac Petrică a fost desemnat președinte în cadrul BEJ. Pe parcursul alegerilor a fost tot timpul băut, hărțuind-o pe numita Vatau Cristina de aavea cu aceasta relații extraconjugale la sediul BEJ. La finalul alegerilor jedecătorul Gudac Petrică a consumat două sticle de whisky în compania lui Burcea Eugen, consilierul subprefectului Mara Florica și au plecat împreună să predea voturile și procesele verbale către BEC. Judecătorul Gudac Petrică a fost într-o stare avansată de ebrietate și a creat o repulsie totală membrilor comisiei.
  • „În anul 2019, judecătorul Gudac Petrică a pronunțat achitarea ilegală a mai multor inculpați, printre care și inculpatul Simionescu Mihai Alexandru, fiul senatorului PSD Simionescu Adrian, fost acționar TelDrum, toți traficanți de droguri, însă pentru a achita pe Simionescu era necesară și achitarea celorlalți, fiind considerați consumatori și nu traficanți de droguri. Chiar și în această ipostază inculpații achitați pentru traficul de droguri trebuia să răspundă penal pentru cumpărarea acestora pentru consum propriu, potrivit art 4, aliniat 1 din Legea 143/2000. Mai mult decât atât, în această cauză, disjunsă, au fost condamnați inculpații Moise Sergiu, Crăciun Adelin, și Călin Alexandru, în baza procedurii simplificate, de un alt complet de judecată, în timp ce Simionescu Mihai, Manea Ionel  au fost achitați de judecătorul Gudac Petrică.”

„Procedura simplificată” înseamnă că inculpații au recunoscut fapta. Deci cei care au recunoscut au fost totuși condamnați de un complet de judecată, iar cine nu a recunoscut, printre care și fiul lui Simionescu, au fost achitați de Gudac.

În sesizarea către CSM nu se dau și alte legături ale lui Gudac cu Oameni din anturajul lui Dragnea. Judecătorul este căsătorit cu sora primarului localității Zimnicea, Petre Pârvu. Fiica lui Pârvu a fost cununată de Dragnea. Firma TelDrum a câștigat pe bandă rulantă contractele de asfaltare din Zimnicea, asta în timp ce tot firma TelDrum avea închiriată o garsonieră de la primarul Zimnicei. Deși primarului Zimnicei i-a fost deschis  în 2012 dosar pe această speță, la solicitarea ANI, cazul s-a tergiversat ajungând să primească termen de pronunțare tocmai în… 2021. Nouă ani în instanță pentru o speță simplă?! A fost sau nu incompatibil cu funcția un primar care a închiriat o garsonieră firmei ce câștiga contracte de asfaltare în oraș? La această întrebare Justiția controlată de Dragnea prin indivizi precum Savonea, Criștiu, Gudac răspunde în nouă ani.

Judecătorii din anturajul lui Dragnea, cu „bună reputație” avizată de CSM, sunt pe cale să acopere și în viitor hoțiile tartorelui de Teleorman. În zilele următoare, cu patalama de „bună reputație” de la CSM, judecătorul Gudac va susține concursul de numire pentru un nou mandat de președinte al Tribunalului Teleorman, până acum fiind delegat fără concurs. Cu un șef al CSM supus intereselor lui Dragnea probabil că nu vom vedea să descopere Inspecția Judiciară adevărata „bună reputație” a lui Gudac.

(Va urma)  

Alexandru CĂUTIȘ

Hits: 389

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *