Exclusiv! Dorința marelui Jacques Yves Cousteau – reconstrucția ecologică a litoralului românesc – a devenit realitate!

Regretatul ofițer de marină și explorator subacvatic, Jacques Yves Cousteau, a făcut apel în anii “70 la Nicolae Ceaușescu de a transforma Delta Dunării și gurile Dunării într-un mediu natural armonios dezvoltat, știința ajutând natura subacvatică să se dezvolte. Din păcate altele erau planurile regimului comunist… După aproape 60 de ani de la propunerea renumitului explorator, visul său începe să prindă contur. A fost finalizat de curând un prim program de dezvoltare a mediului subacvatic pe litoralul românesc, prin multiplicarea indusă și controlată a macroalgei Cystoseira barbata prin utilizarea de biotehnologii. Mai simplu spus, a fost inițial creată o pepinieră de alge, pentru ca apoi acestea să fie trans-plantate pe un spațiu vast subacvatic, pe hectare de “teren marin”, un fel de plantare a unei “păduri” de alge. Este o premieră națională! Proiectul se încadrează în aria de interes Blue Growth, segmentul – Dezvoltare și investiții în biotehnologie – ”albastră” și a fost dezvoltat de SC Marinerus Explorer SRL în parteneriat cu Institutul de Biologie București al Academiei Române. Așa cum spuneam, implementarea proiectului s-a desfășurat în perioada februarie 2023 – aprilie 2024, fiind proaspăt finalizat. Prin aceasta se înțelege că “puieții” de alge, transplantați din pepinieră pe un vast areal submarin, între Constanța și 2 Mai, chiar se simt în apele lor. De unde știm asta? Fiindcă există o parte extinsă a acțiunii de plantare, numită Monitoring with digital technology, ceea ce înseamnă că algele plantate sunt vegheate atent pentru a vedea evoluția lor. Comparând cu alte activități, este precum creșterea natalității în România, este ca o inseminare invitro din spitalele umane, de data aceasta pântecul purtător al fătului fiind marea însăși. Pentru “nașterea” în mare, ocrotirea, supravegherea a peste 800 de “indivizi” (acesta chiar e termenul științific generic pentru algele transplantate) au fost necesare  3824 ore teren/scufundare,  682 ore laborator, 214 ore supraveghere. Au lucrat 4 scafandri profesioniști și un operator de dronă subacvatică, plus personal auxiliar.
Managerul proiectului a fost doctorul Laurențiu Dobre, iar coordonator științific doctorul Mirela Moldoveanu.

800 de “indivizi-alge” vor face, prin multiplicarea lor, un mediu subacvatic propice dezvoltării altor specii de plante și animale. Cât despre oameni, au ajutat la crearea a trei locuri de muncă. O lume dezvoltată în armonie, acesta era visul marelui Jacques Yves Cousteau!

Proiectul a fost finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismulfinanciar SEE 2014-2021, în cadrul „ProgramuluiDezvoltarea IMM-urilor din România”

Hits: 11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *