Covrigarul se pricepe și la armată mai bine decât specialiștii

Într-un interviu acordat Europei Libere, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a spus că populația României ar trebui să își facă totuși unele griji în legătură cu situația conflictuală din zonă și a cerut o lege pentru ca cetățenii să fie pregătiți să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina. Un mesaj necesar, care vine în trena altor mesaje similare emise de alte țări europene care sunt și membre NATO. Una dintre aceste țări, Polonia, vehiculează de mai mult timp un mesaj asemănător și chiar a făcut pași concreți și importanți, populația răspunzând pozitiv și într-un număr apreciabil chemării șefilor armatei.

Ce reacții sau avut politicienii români la declarațiile șefului Armatei? În primul rând, a fost reacția lui Nicolae Ciucă. O reacție din partea unui profesionist, pentru că Nicolae Ciucă a fost, înainte de politician, militar de carieră – de mare carieră chiar, ocupând printre altele și postul pe care îl ocupă în prezent generalul Gheorghiță Vlad. Iată, concret, reacția lui Nicolae Ciucă: “România nu a beneficiat niciodată de garanţii de securitate mai puternice, mai consolidate decât avem azi. Dar dincolo de aceste garanţii este nevoia fiecărei ţări în parte şi aici vorbim de ţara noastră pentru a-şi actualiza şi a-şi ridica toate problemele şi a analiza toate ipotezele astfel încât să putem să fim pregătiţi pentru orice situaţie. În ceea ce priveşte riscurile, suntem o ţară la graniţa unui conflict, nu putem să stăm nepăsători, iar în acest context trebuie să luăm toate măsurile şi vă asigur că în acest moment au fost luate toate măsurile.”

Alte reacții? A mai fost, desigur, o reacție din partea lui Marcel Ciolacu. Acesta nu are nicio cariera militară, însă a fost la vânătoare cu Hayssam și probabil că în virtutea acestei experiențe de neuitat a declarat următoarele: “Să stăm liniştiţi că România nu va intra în niciun război.” Fie, stăm liniștiți. Nu ne facem griji, așa cum spun experții, ci stăm liniștiți, cum zice Ciolacu. Stăm liniștiți la locurile noastre. Lumea din jurul nostru se pregătește, noi însă stăm liniștiți. Ne apără ăia care se pregătesc, în caz că vine războiul peste noi noi. Dar nu vine. Nu va fi niciun război, știe Ciolacu.

Hits: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *