Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, i-a criticat pe adversarii politici care iau în batjocură accederea României la Schengen cu spațiul aerian și maritim

Aflat în platoul unei televiziuni, Cătălin Predoiu, ministrul de Interne (PNL), a dezaprobat faptul că au apărut critici din partea unor politicieni din AUR şi din USR cu privire la accederea aeriană și maritimă la spațiul Schengen, ca și cum nu am deveni țară a spațiului Schengen.

”Este o abordare puţin iresponsabilă pentru că ignoră litera şi spiritul tratatului, induce în eroare cu privire la modul în care se iau aceste decizii. Ignoră mai ales valoarea adăugată a acestei decizii, respectiv faptul că România devine stat membru Schengen, ceea ce este foarte important. Dacă un lider politic spune că e mai bine ca România să nu fie stat membru Schengen decât stat membru Schengen, atunci eu spun românilor că acel lider politic nu merită să îi reprezinte şi nu le aduce servicii, dimpotrivă le aduce numai deservicii pentru că o ambiţie fundamentată pe demagogie şi pe lipsă de eficienţă practică a discursului politic şi a acţiunii politico-diplomatice nu aduce decât poate rating la televizor, dar românilor nu le aduce nimic. Această decizie aduce – şi românii vor vedea în timp – le aduce şi la modul concret anumite avantaje şi o altă poziţie pentru ţară pentru a negocia restul. Fără îndoială, suntem un stat membru Schengen, în virtutea şi în temeiul acestei decizii a Consiliului. Cred că acesta este principalul avantaj, faptul că am dobândit statutul de stat membru Schengen, membru al clubului, dacă vreţi, ceea ce face mai uşoară munca în continuare pentru punctul rămas în discuţie, ceea ce profilează mai bine România în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, ceea ce consolidează influenţa noastră la nivelul consiliilor în care lucrăm, fiecare pe zona lui de competenţă, Consiliul Afaceri Externe şi Consiliul Afaceri Interne, ceea ce ne pune în poziţia să ne apărăm mai bine interesele de ţară, nu numai în dosarul Schengen, ci şi în alte dosare. Este o victorie a României, o victorie politică, în primul rând, dincolo de avantajele şi efectele tehnice care foarte simplu tradus înseamnă ridicarea controalelor la frontiera aeriană şi frontiera navală şi transformarea călătoriilor aeriene, respectiv navale, în interiorul statelor membre Schengen, ca şi o călătorie în interiorul ţării. Dincolo de aceste avantaje tehnice şi poziţionarea pentru continuarea dosarului mai departe înseamnă o subliniere politică foarte importantă în rândul statelor membre.”, a afirmat ministrul de Interne.

Hits: 12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *