Calitatea muncii la stat va putea fi măsurată


În contextul anunțatei “spraimpozitări” sau a “tăierilor salariale” a revenit în actualitatea dezbaterilor publice principiul performanței salariaților de la stat. Am spus-o de nenumărate ori, angajările în aparatul de stat, remunerarea în aparatul de stat, trebuie să țină cont de: PROFESIONALISMUL și PERFORMANȚA salariaților. În multe cazuri în aparatul de stat nu putem măsura munca în indici de performanță/profit, dar profesionalismul poate fi observat. Pe aceste criterii se va ajunge ca munca la stat să fie plătită la fel de corect și de legitim pentru o economie de piață precum munca din mediul privat. Impresia că cine muncește la stat de fapt mai mult lenevește va fi estompată când angajatorul – statul va gândi ca angajatorul privat. În acest sens a și fost elaborat un comitet de analiză a muncii, mai ales în mediul de stat, care va transmite cu regularitate detalii legate de evoluția programelor guvernamentale în raport cu calitatea muncii și alte criterii. Acest barometru instituțional este un instrument inventat la nivelul UE. Să sperăm că în primul rând munca acestui comitet va fi una de calitate… Detalii a oferit chiar premierul Ciucă:

„A fost creat Comitetul Național de Productivitate, o structură independentă care va efectua analize economice și statistice, urmând să își publice rezultatele sub forma unor rapoarte anuale. Pe baza acestor informații, executivul va crea politici publice pentru creșterea economică sustenabilă și va trasa strategii pentru a prinde din urmă statele dezvoltate.

Acesta este un proiect de asistență al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care există și în alte state europene. Orice strategie guvernamentală serioasă, cu obiective pe termen mediu și lung trebuie să ia în calcul productivitatea muncii, politica salarială, capacitatea economiei de a asimila noi tehnologii, calitatea concurenței, competitivitatea externă a companiilor dar și evoluțiile demografice.

Subliniez faptul că rapoartele anuale ale acestui nou comitet vor fi utilizate de Comisia Europeană în procesul anual de monitorizare a politicilor luate de statele membre și vor permite abordarea unor teme rezultate din recomandările Consiliului European.”

Hits: 5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *