Rareș Bogdan: ”PNRR este marea binefacere a pandemiei Covid. Este planul Marshall al zilelor noastre, un plan adresat tuturor țărilor UE.”

Ieri Comisia Europeană a avizat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) aferent României. Deși se pomenește des acest PNRR, cetățenii români nu sunt foarte bine lămuriți în privința celebrului plan. L-am rugat pe eurodeputatul Rareș Bogdan, proaspăt ales prim vice-președinte al PNL, având în sarcină comunicarea de partid, să ne explice ce este cu acest PNRR. Iată declarațiile sale:

“ Când vorbim despre PNRR trebuie să începem de la alt acronim, anume MRR. Acest MRR este un instrument financiar temporar al Uniunii Europene – generat de pandemia COVID – și care pune la dispoziția statelor membre sume în valoare totală de 750 de miliarde euro, separat de bugetul clasic al UE. Scopul principal al acestui MRR este să ofere sprijin statelor membre pentru a depăsi efectele generate de Criza Covid19, inclusiv efectele economice. Suma totală de care spuneam se împarte la statele membre pe baza unor planuri de redresare și reziliență ale fiecărui stat, planuri aprobate de Comisia Europeană. În acest stadiu suntem noi azi, Planul Național de Redresare și Reziliență al României tocmai ce a fost aprobat de Comisia Europeană, și avem alocată suma de 29,5 miliarde de euro. PNRR-ul aferent României presupune niște angajamente de investiții, dar în cazul tuturor planurilor naționale ale fiecărei țări trebuie respectate aceste cerințe:  investițiile și reformele trebuie să aibă în vedere schimbările climatice în proporție de 37% din suma alocată și la realizarea obiectivului de digitalizare în proporție de 20% din suma alocată. Proiectele vor fi prezentate pe larg în mass-media în etapa următoare. Vom discuta cu acea ocazie mai amănunțit despre fiecare proiect, direcție de investiție națională. Ce trebuie reținut cu prisosință în acest moment este că PNRR este marea binefacere a pandemiei Covid, dacă putem vorbi de o “binefacere” a pandemiei… Este planul Marshall al zilelor noastre, un plan adresat tuturor țărilor UE. După dezastrul produs de molimă UE vine, cum spuneam, cu Măsurile de Redresare și Reziliență (MRR), transpuse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).”


Hits: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *