Primarul Constanței, Vergil Chițac, a fost pus să semneze o ilegalitate precum cea de la Belina, a lui Dragnea

Pe data de 26 februarie 2021 Consiliul Local Constanța a votat propunerea venită din parte primarului Chițac de a cere Guvernului trecerea Lacului Tăbăcăriei din postura de domeniu public al statului în ipostaza de domeniu public al primăriei Constanța. Hotărârea aceasta este o invitație de a face o ilegalitate mai mare decât afacerea Belina, de care este acuzat Liviu Dragnea. Solicităm ca primarul Chițac să-i destituie de urgență pe Felicia Ovanesian, City Managerul Constanței și „specialista” din umbră a actelor juridice din primărie și pe Cătălin Cucoară, directorul Direcției Patrimoniu și Cadastru din cadrul Primăriei Constanța. Găsește mai jos doar câteva motive pentru destituirea lor.

În primul rând se cade să începem acest articol cu un material de presă publicat de ordine.ro despre această situație și care poate fi consultat aici. Colegii de la ordinea.ro au sesizat foarte corect că este ilegală modificarea statutului unui lac domeniu public al statului prin Hotărâre de Guvern. Avem cazul lacului Belina din Teleorman, un caz celebru, de care însă nici „jurista-șefă” a primăriei, Felicia Ovanesian, nici șeful cadastrului din primărie, Cătălin Cucoară, se pare că nu au auzit… Amândoi au ajuns să ocupe funcții de top în cadrul Primăriei Constanța prezentându-se drept experți în legi. Cu toate acestea fac pe necunoscătorii și ignoră situația intens mediatizată a lacului Belina. Ba mai mult, invocă în demersul lor un articol de lege pe care îl dau drept temei al cererii primarului Chițac, articol pe care-l pun în ghilimele, ca și cum există în legislație, dar fiind de fapt o invenție, o minciună. Nu există în Legea Apelor acest articol invocat în preambulul cererii primarului Chițac către Guvern: «Conform legislației, transmiterea dreptului de proprietate nu încalcă prevederile art. 3 alin (1) din Legea Apelor nr. 107/1996 cu modificările și completările ulterioare, ”potrivit cărora apele de suprafață cu albiile lor minore cu lungimi mai mici de 5 km și cu bazine hidrografice cu suprafață mai mică de 10 kmp pot face parte din domeniul public de interes local”.»

Cum sună de fapt articolul 3 din legea 107/1996 ? Iată-l: Art. 3. – (1) Aparţin domeniului public al statului apele de suprafaţă cu albiile lor minore cu lungimi mai mari de 5 km şi cu bazine hidrografice ce depăşesc suprafaţa de 10 kmp, malurile şi cuvetele lacurilor, precum şi apele subterane, apele maritime interioare, faleza şi plaja mării, cu bogăţiile lor naturale şi potenţialul valorificabil, marea teritorială şi fundul apelor maritime.” Deci juriștii-șefi ai lu pește din Primăria Constanța au invocat un articol de lege care nu există în forma pusă de ei spre semnare primarului Chițac. Mai departe, câteva lucruri pe care domnul primar Chițac trebuie să le cunoască:

  1. Fix pe raza orașului Constanța, deci nu în Teleorman, ca la Belina, există lacul Siutghiol. Acest lac numit Siutghiol este domeniu public al statului și a fost trecut doar spre administrare Primăriei Constanța în 2010 printr-o lege ordinară, Legea 42/2010. DAR nici această formulă de dare în administrare nu a fost una legală, a fost neconstituțională, fapt tranșat de Curtea Constituțională în noiembrie 2020. CCR a concluzionat în toamna anului trecut că pentru schimbarea regimului de proprietate a lacului Siutghiol era nevoie să se dea o lege organică și nu doar o lege ordinară. Ce înseamnă acrest lucru? Că schimbarea regimului de proprietate a unui lac domeniu public al statului este o chestiune foarte serioasă, nu poate fi decisă după cum vrea cutare șef dintr-o primărie. Într-o ordine ierarhică descrecătoare a importanței legilor avem așa: 1. Lege organică; 2. Lege ordinară; 3. Hotărâre de Guvern. În altă ordine ierarhică descrescătoare a dreptului de posesie avem: 1. Bun domeniu public 2. Bun aflat în administrare. Specialiștii Ovanesian și Cucuoară au vrut așadar să treacă Lacul Tăbăcăriei în domeniul public al primăriei Constanța printr-o hotărâre inferioară chiar și legii ordinare prin care fusese ilegal trecut lacul Siutghiol, atenție, nu în domeniul public al primăriei, ci doar în administrare. Deci dacă lacul Siutghiol nu a fost legal să treacă în administrare prin lege ordinară, lacul Tăbăcăriei nici atât nu poate trece prin hotărâre de guvern în domeniul public al primăriei! Scuze că am prezentat școlărește aceste diferențe, dar se pare că specialiștii-șefi în legislație ai Constanței nu ar trece nici anul I la Drept.
  2. Să presupunem că domnul Cucoară, șeful Direcției Patrimoniu și Cadastru, cel care semnează referatul primăriei despre lacul Tăbăcăriei, a uitat ce a decis CCR cu referire la lacul Siutghiol, că o fi fost prea demult pentru el noiembrie 2020. Dar oare fratele domnului Cucoară, Cristian Cucoară, care a făcut ca specialist în cadastru o expertiză fix cu privire la lacul Siutghiol și nu orice expertiză, ci una depusă în 2018 într-un proces de instanță, a uitat și el? Dar oare soția domnului Cătălin Cucoară, șeful Direcției Patrimoniu și Cadastru din primăria Constanța, care lucrează la firma de cadastru a fratelui Cristian Cucoară, nu știa nici ea de situația lacului Siutghiol? Ambii frați Cucoară locuiesc în aceeași casă. Poate că nu-și vorbesc de unde câștigă fiecare banii și nici ce a mai apărut nou în materie de jurisprudență pe materia domeniului public. V-am povestit în alt articol cum Cristian Cucoară a încercat să treacă la o primărie un teren domeniu public al statului, o plajă, pe care primarul deține fictiv un bar. (articolul poate fi citit Aici)
  3. Cu siguranță domnul primar Chițac l-a pus pe domnul Cătălin Cucoară șef al Direcției Patrimoniu și Cadastru din Primăria Constanța fiindcă e foarte bun pe legile ce stabilesc proprietăți și măsurători cadastrale. Se vede și mai sus acest lucru… Domnul Chițac a câștigat alegerile la primărie promițând că luptă cu „mafia lui Mazăre”.  Poate ceva i-a scăpat domnului Chițac și-l ajutăm noi. În perioada 2003-2006 domnul Cucoară a fost director adjunct și șef serviciu cadastru unde credeți? Chiar la OCPI Constanța! Cine l-a pus oare? Cumva domnul Mazăre? Cumva la solicitările arhiepiscopului Teodosie? E vorba de același Teodosie cu care primarul Chițac se certa anul trecut, prin toamnă (cam când se dădea decizia CCR legată de Siutghiol) Vă citez: „Teodosie se confundă pe el cu divinitatea. Nesimțirea nu poate continua la nesfârșit.” Se pare că nesimțirea experților lui Mazăre, puși la solicitările lui Teodosie, continuă cel puțin în mandatul primarului Chițac.
  4. Din datele noastre, în timpul mandatului lui Cătălin Cucoară ca mare șef din „clanul Mazăre”, fratele domniei-sale, Cristian Cucoară, a primit contracte bune pentru măsurători de imobile obținute pe legea 10/2001, prin recomandări ale unor inși din primăria lui Mazăre. Oare în mandatul domnului Chițac se merge pe o schemă similară sau se inventează altceva?
  5. Specialistul în cadastru și legi legate de lacuri, Cătălin Cucoară, este și un mare expert DNA. Ar putea așadar să explice el sau foștii lui colegi de la DNA cât de legal este ca o primărie să solicite Guvernului o hotărâre de guvern pe o speță ca Belina, investigată chiar de DNA (!!!) Domnul Cucoară se dă, aud pe la anumiți prieteni, chiar de la SRI… Nu știe domnul Cucoară sau nu știu instituțiile unde sugerează el că a lucrat sau lucrează că pentru o lege organică, cum e necesar să se dea pentru o eventuală trecere a Lacului Tăbăcăriei în proprietatea publică a primăriei, se poate face astfel: un parlamentar să depună în Parlamentul României un proiect de lege și apoi să treacă acea lege în Camera Deputaților cu 50%+1 , pe urmă și la Senat, tot cu 50%+1. Și nu 50%+1 dintre cei prezenți, ci 50%+1 dintre membrii fiecărei camere, fiindcă e treabă serioasă. De ce ar evita cineva discuțiile în Parlamentul României? Se mai spun lucruri pe acolo, în ședințele Camerelor, din trecutul unuia și altuia…
  6. Nu-mi permit să cer domnului primar Chițac să afle lucruri complicate din trecutul „specialiștilor săi”. Este și foarte ocupat să se laude cu sentințe câștigate de primărie sub mandatul lui Făgădău, să se laude cu proiecte accesate sub mandatul lui Făgădău. Și atunci, fiindcă autorul acestui articol îl respectă la fel de mult ca pe vremea când nu era primar și când părea o șansă pentru Constanța, îi oferim o variantă mai simplă: Uitați-vă, domnule primar, la data când ați solicitat dumneavoastră Consiliului Local să se adreseze Guvernului, pentru a obține Lacul Tăbăcăriei –  este 19 februarie 2021. Abia pe 23 februarie 2021 ați primit și referatul din partea „specialistului-șef în cadastru”, domnul Cătălin Cucoară. Cu alte cuvinte, domnule primar Chițac, specialista dumneavoastră în acte juridice, Felicia Ovanesian, v-a pus să semnați o cerere cu patru zile înainte de a avea referatul celuilalt specialist minune, Cătălin Cucoară. Nu vi se pare că ați fost tras pe sfoară? Vă place să fiți păcălit în continuare? Naivitatea nu este o scuză nici în fața electoratului, nici în fața procurorilor…

Vineri voi merge special la Primăria Constanța ca să depun o cerere de demitere a celor doi „specialiști” care vor să ia ilegal un lac domeniu public al statului român. Și-mi fac timp și pentru o filmare la fața locului în semn de protest. Filmarea aceasta, împreună cu alte filmări de la jafuri din domeniul public legate de numele Cucoară, vor constitui o frumoasă colecție cândva. Ce este foarte ciudat este că în decembrie 2020 primarul Chițac a purtat discuții doar pentru preluarea în administrare a Lacului Tăbăcăriei. (detalii AICI) Cineva l-a sucit între timp… Oare cine?

Va urma

Hits: 1714

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *