Exclusiv! Prima mare greșeală a primarului Chițac: Primăria Constanța își desconsideră propriii juriști. Dă 1.000.000 de euro pe un avocat ales de… Făgădău

Când grupurile infracționale dintr-un oraș vor să domine administrația locală cea mai bună soluție de început este să fie angajat un avocat din mediul extern primăriei care să reprezinte în procese primăria. În ciuda faptului că au juriști proprii, că este o onoare să fii juristul primăriei unui mare oraș, se apelează la un avocat pe criteriul că nu sunt la fel de buni juriștii primăriei. Vă prezint azi un caz revoltător de la Constanța, recent produs, și judecați voi dacă acel avocat merita 1.000.000 de euro și dacă era mai bun decât juriștii primăriei Constanța.

Pe data de 16 octombrie 2020 domnul Vergil Chițac a fost validat primar al Constanței, promițând în campanie că va face altfel decât a făcut administrația Mazăre-Făgădău. Imediat s-a pus să-și respecte promisiunea.

  1. Pe data de 27 noiembrie 2020 dă o hotărâre prin care aprobă tarifele maximale pentru serviciile juridice pe care Primăria Constanța le poate externaliza. În cuprinsul hotărârii se ia ca bază de discuție la decizia Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) nr 82, din iulie 2020, care este fixează miște tarife minimale pentru avocații care vor să lucreze inclusiv pentru entități de stat. Hotărârea nr 82 putea intra în vigoare în ianuarie 2021. Numai că în luna ianuarie a fost contestată de Consiliul Concurenței, care a atras atenția asupra faptului că un tarif minimal exclude principiul concurențial. Mai simplu spus, poate un avocat vrea să aibă un tarif mai mic decât cel minim prevăzut de UNBR. Lăsăm de-o parte faptul că Primăria Constanța a pus ca bază a unei decizii din 2020 ceva ce intra în vigoare în 2021, vă rog să observați altceva: Dacă UNBR a stabilit tarife minimale, Consiliul Concurenței a replicat că pot fi chiar tarife mai mici decât cele minimale stabilite de UNBR, Primăria merge la partea opusă a chestiunii și fixează tarife maximale dar invocând în 2020 o hotărâre neintrată în vigoare în 2020 și care era despre tarife minimale. (vom vedea mai jos de ce a făcut acest lucru)

2. Pe data de 17.12.2020 Primăria Constanța trimite câte o invitație de participare, atenție, către trei (3) birouri avocățești. Le dă tarifele maxime stabilite mai sus pe baza unei hotărâri care stabilea tarifele minime și îi anunță că pune dispoziție 3.450.000 lei plus TVA (1.000.000 eurio!) pentru un contract de încheiat pe trei ani. În aceeași invitație îi anunță pe cei trei avocați căutați că închiderea cererii de ofertă se face pe 23.12.2020, să fie un frumos cadou de Crăciun.

3. Pe data de 28.12.2020 Primăria Constanța încheie contract cu avocatul Constantin Cojocaru pentru trei ani, pe suma maximă de mai sus, adică 1.000.000 de euro, să aibă omul o bucurie de Revelion.

4. Pe data de 31.12.2020 deja Primăria alocase pentru servicii juridice externe 285.000 euro din cei 1.000.000 de euro!

În documentele cerute pentru validarea unui avocat se prevedea, evident, experiența respectivului avocat în procese similare. Când trimiți invitații la doar trei avocați ca să le dai 1.000.000 de euro se presupune că ei sunt cei mai buni din județul Constanța, că sunt niște somități. Pentru suma aceasta urmează să lucreze nu pentru un biet pensionar care se ceartă cu administrația blocului, ci pentru ditamai orașul Constanța, al treilea ca mărime din România. Ei bine, despre avocatul Cojocaru nu a auzit nimeni! Când spun nimeni mă refer și la avocatul în cauză. Deși i-am solicitat încă din luna ianuarie să-mi transmită ce l-a recomandat să lucreze pentru Primăria Constanța avocatul Cojocaru nu ne-a răspuns nici până azi. Deși am solicitat Primăriei Constanța să ne transmită pe ce criterii i-au ales pe cei trei avocați cărora le-au transmis invitațiile și, mai ales, pe ce criterii i-au atribuit contractul avocatului Cojocaru, Primăria Constanța nu ne-a răspuns nici până azi. Au trecut două luni, era simplu să știe și să transmită, vorba filmului, „ce-l recomanda pe Cojocaru” să ia un asemenea contract prin încredințare directă.

Pentru Primăria Constanța era chiar extrem de simplu să-l laude pe domnul avocat Cojocaru fiindcă, ATENȚIE, acesta a mai fost angajat să lucreze pentru Primăria Constanța în 2019, de către primarul Făgădău. Se pune întrebarea de ce nici avocatul Cojocaru, nici Primăria Constanța nu au găsit nimic relevant de transmis în 2021 despre activitatea avocatului angajat de Făgădău în 2019. Poate că nu aveau cu ce să-l laude… Și atunci, de ce i-au trimis invitație de participare la un concurs de atribuire directă a unui contract de 1.000.000 de euro. Poate știe doamna Ovanesian, city manager al Constanței și avocat de profesie.

Domnule primar Vergil Chițac, în administrația locală nu este ca-n Armată. Dumneavoastră sunteți obișnuit să întrebați un subaltern militar și să primiți un răspuns corect și atent argumentat, fiindcă cel care v-ar răspunde este sub jurămînt militar și are responsabilitate mare. Cei din Administrația locală precum doamna Ovanesian nu sunt sub jurământ și nu vor trage ponoasele semnăturii dumneavoastră. Pentru legalitate răspunde primarul. Este vina lui dacă nu a fost atent ce a semnat. Pentru respectul pe care-l port carierei dumneavostră militare și prieteniei dintre noi vă rog să scăpați cât mai repede de persoanele care vă sapă drumul decăderii.

(Va urma)

În articolul următor despre afacerea Belina marca Primăria Constanța. Dragnea să se uite din pușcărie e au învățat unii de la el.

Hits: 581

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *