Sondaj INSCOP: PNL crește, AUR și USR scad

Un sondaj INSCOP cu privire la intenția de vot a românilor arată o evoluție care era de așteptat. PSD ar obţine 30,2% din voturi, PNL – 20,1%, AUR – 19,5%, USR 11,9%. Față de măsurarea anterioară PNL a crescut cel mai mult, cu 1,7%, adică de la 18,4%. În schimb AUR a scăzut cu aproape un procent, de la 20,2%, iar USR a scăzut și mai mult, cu 2,2%, de la precedenta măsurare, care-i poziționa cu 14,1%. Trendul ascendent al PNL se explică prin faptul că liberalii s-au opus și se opun creșterii taxelor și impozitelor. Căderea AUR e pusă pe seama apariției unor membri cu trecut reprobabil în rândul formațiunii. Iar scăderea accentuată a USR este generată de „scandalul Lasconi” și continuată de urmărirea penală a lui Vlad Voiculescu, practic cei doi useriști ce iși disputau primul loc pe lista europarlamentarelor. Cât privește încrederea în guvernarea Ciolacu, sondajul INSCOP arată că „două treimi dintre cei intervievaţi sunt pesimişti în ceea ce priveşte direcţia în care se îndreaptă lucrurile în România.” Tinerii sunt totuși mai optimiști. ”Manifestă optimism în ceea ce priveşte direcţia în care se îndreaptă lucrurile în România mai ales tinerii până în 30 de ani, persoanele cu studii superioare, inactivii pasivi, persoanele cu venituri ridicate şi foarte ridicate”, conform analizei socio-demografice a INSCOP.

Participarea la vot pentru alegerile parlamentare

Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” voi merge la vot şi 10 ”sigur da” voi merge la vot, 20,5% dintre români au ales 1, 2,5% au ales 2, 2% au ales 3, 0,9% au ales 4, 7,4% au ales 5, 1,9% au ales 6, 4,6% au ales 7. 6,7% indică 8, 4,5% 9 şi 48% indică 10. 1,1% reprezintă procentul non-răspunsurilor.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 27 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

foto AGERPRES

Hits: 83

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *