Reforma pensiilor, primul pas spre eliminarea inechităților aduse de pensiile speciale. Așteptăm și ceilalți pași

Reforma pensiilor, inclusă în PNRR, a luat forma unui proiect de lege propus de Ministerul Muncii și aprobat de Guvern, ministerul arătând că forma finală a proiectului a rezultat din consultările cu reprezentanții categoriilor profesionale vizate. Și că, de asemenea, ține cont de recomandările Băncii Mondiale, ceea ce rămâne de confirmat și de către Banca Mondială.
Sunt deja critici în public, referitoare în special la așteptarea ca pensiile speciale să fie eliminate cu totul. Reforma este însă mai nuanțată, iar Ministerul Muncii va veni să răspundă criticilor în perioada următoare. Reforma, pe termen lung, ar trebui să presupună trecerea la un sistem bazat pe contributivitate, astfel încât să fie eliminate inechitățile atât de cunoscute și atât de dezbătute în societate. Rămâne de văzut care va fi forma proiectului de lege după ce acesta va fi supus dezbaterilor din Parlament, având în vedere că unul dintre cele două partide ale coaliției de guvernare, PNL, susține că dezechilibrele și inechitățile ce rezultă în urma lor trebuiau eliminate. De altfel, istoricul dezbaterilor despre pensiile speciale atâta că PNL a avut mai multe inițiative legislative pentru supraimpozitarea pensiilor speciale. Să vedem ce se va reuși cu ocazia asta, a trecerii prin Parlament a proiectului de lege propus de Ministerul Muncii, despre care știm că aparține PSD.

Dincolo de discuția despre eliminarea completă a dezechilibrelor, trebuie spus că proiectul de lege propune totuși unele modificări la situația actuală. Este vorba în principal de următoarele două modificări: au fost majorate vârstă de acces la pensia de serviciu și vechimea în muncă necesară și s-a scăzut procentul de calcul al pensiei, de la 80% la 65% din media veniturilor brute din 12 luni consecutive de activitate (excepție fac magistrații).

E un progres. Nu chiar cel la care ne-am așteptat, dar poate se mai încearcă cu supraimpozitarea aia. La urma urmelor, în alte domenii se poate supraimpozita și nu mai zice nimeni că e neconstituțional.

Hits: 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *