Prețul laptelui la raft este posibil să scadă cu 20%
Ajutorul financiar venit din partea UE ar trebui să genereze scăderea prețurilor la alimente de bază. Este cazul laptelui, unde se așteaptă o reducere de chiar și 20%. Practic, se urmărește ca fermierii să accepte un comportament de solidaritate. UE susține financiar redresarea domeniului agriculturii și al zootehniei, după criza pandemiei, dar și fermierii trebuie să ajute prin atitudinea lor depășirea crizei, a momentului de salt al prețurilor. Solidaritate la solidaritate li se cere. Mai exact, acest lucru se desprinde chiar din mesajul, deși în termeni instituționali, transmis de premierul României. Pe de o parte anunță creșterea ajutorului pentru fermieri, pe de altă parte anunță deschiderea unei etape de discuții și impuneri pentru diminuarea prețurilor la alimente.
„Fermierii români vor primi a doua tranșă de compensații din partea Comisiei Europene, în valoare de aproximativ 30 milioane euro. Acestor bani li se adaugă prima tranșă de 10 milioane, care am dispus să fie dublată de încă 10 milioane din fonduri naționale. Astfel, totalul este de 50 milioane euro, iar în ședința de guvern de azi am trasat cadrul normativ prin care acești bani vor ajunge la agricultori.
Pentru ca reducerea de 20% a prețului laptelui la raft să fie aplicată la scară largă, am solicitat ministrului Agriculturii să creeze un grup de lucru compus din fermieri și procesatori, care să rezolve orice probleme pot să apară pe lanțul de producție. Pentru partea comercială, i-am cerut președintelui Consiliului Concurenței să clarifice cu lanțurile de magazine toate motivele care au făcut ca această reducere să nu fie aplicată peste tot.” a declarat premierul Ciucă.
Se impune un control mai amănunțit în privința speculanților, companii mari, care au dus prețurile mult în sus, invocând creșterea costurilor cu carburanții. După ce prețurile la carburanți au scăzut, respectivii speculanți nu au revenit la prețurile de dinainte.
Hits: 5