Uncategorized

Preotul Iurie Ursache, salvatorul unei biserici din Piacenza: „Multe biserici din Italia sunt transformate în parcări, în magazine sau sunt demolate. Biserica aceasta a rămas biserică! Nu a devenit altceva cu aspect de biserică.”

Preotul român Iurie Ursache a reușit să salveze de la degradare, demolare sau schimbare a destinației biserica San Sepolcro din Piacenza, o biserică veche catolică. Acolo ființează azi biserica ortodoxă română din Piacenza, unde nu doar că se țin slujbele după tipicul de acasă. Se organizează cursuri de limba română pentru copii români născuți în Italia, sunt ajutați oameni cu nevoi. Cei din comunitatea de români din Piacenza sprijină cum pot, prin intermediul bisericii San Sepolcro, oameni năpăstuiți din localități din România, din Italia sau chiar din Ucraina. O biserică salvată poate însemna sute de oameni salvați. 

Reporter: Părinte Iurie, am descoperit cu plăcere că la Piacenza comunitatea ortodoxă din zonă poate să vină la slujbele unei frumoase și vechi biserici catolice, unde se slujește după tipicul Bisericii Ortodoxe Române. Vă rog să îmi spuneți pentru început câte ceva din istoricul acestei biserici.                                                                                     Părintele Iurie Ursachi: Biserica San Sepolcro (Mormântul Sfânt) din Piacenza, a fost construită prin 1530. Deci are în jur de 495 de ani, este foarte veche! Nu este o biserică oarecare. A fost un lăcaș creștin din Italia consacrat pentru pelerinaj. În Evul Mediu exista o rută, pe o distanță de 1600 kilometri, din Marea Britanie, de la Catedrala din Cantenbury, la Roma, la Catedrala San Pietro. Se numea Via Francigena, era consacrată pentru cei care voiau să parcurgă locurile de sfințenie din Italia, să viziteze mormântul Sfântului Petru. Pe această rută era inclusă și biserica San Sepolcro din Piacenza. Aceasta arată că era o biserică foarte importantă! Din păcate, ca multe biserici din Italia, și aceasta nu mai serveau scopului pentru care a fost ridicată: să dea slavă lui Dumnezeu. În anii 2000 era închisă și sortită părăginirii. În 2018 Biserica Ortodoxă din România a primit biserica San Sepolcro de la Statul Italian, în concesiune, pe o perioadă de 99 de ani. Ne-am angajat să o curățăm, să o conservăm, fiind în patrimoniul cultural al Italiei. O capodoperă de biserică catolică, așadar, în care slujim lui Dumnezeu pe tipicul ortodoxiei românești. Primii români aflați în această zonă erau câțiva ardeleni și bucureșteni, dar la ora actuală cei mai numeroși sunt moldovenii și bucovinenii, veniți să muncească ca sezonieri, ca mai apoi să se stabilească definitiv aici. Parohia Ortodoxă Română din Piacenza, cu hramul Sf. Daniil Sihastrul, a luat ființă în 2006, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Iosif și cu grija Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, ales în 2008 primul Episcop al nou înființatei Episcopii Ortodoxe Române a Italiei. Primul și actualul preot paroh sunt eu, preotul Iurie Ursachi. Într-un context străin, departe de casă, într-o lume catolică, am muncit inițial și eu pe un șantier, pentru a putea întreține familia. Apoi am început a organiza această Parohie, prin găsirea unui lăcaș de închinare, dar și prin coagularea ortodocșilor români într-o comunitate. Prima biserică oferită de Curia Catolică a fost biserica „San Stefano”, în care am stat deci până în 2018. Comunitatea de români din Piacenza devenind tot mai mare, biserica „San Stefano” a devenit tot mai neîncăpătoare și atunci am fost nevoiți să cerem una mai mare. Și am primit-o, din generozitatea statului italian, pe aceasta.

„Românii trăiesc mai intens credința, sunt mai spirituali. Aici în străinătate se adună mai ușor în jurul Bisericii.”

Rep: Ce poziție a avut Biserica Catolică, cum a reacționat primăria?                                                                          Părintele Iurie Ursachi: Relațiile noastre cu Primăria și cu Biserica Catolică sunt foarte bune, de aceea și rezultatul a fost unul pozitiv, am primit actuala biserică. Ne aflăm de 7 ani în biserica San Sepolcro.
Rep: A fost complicat să o reamenajați?                                                                                                                          Părintele Iurie Ursachi: S-au investit mult în lucrări de curățenie, amenajări și aducerea lăcașului la starea lui de astăzi. Multe biserici din Italia sunt transformate în parcări, în magazine sau sunt demolate. De aceea, deși au fost eforturi mari, consider că totul a meritat. Biserica aceasta a rămas biserică! Nu a devenit altceva cu aspect de biserică.
Rep: Câți români sunt în comunitatea piacentină?                                                                                                                Părintele Iurie Ursachi: Dacă până la intrarea României în UE se estima un număr de până la 3000 de români în toată Provincia Piacenza, astăzi datele oficiale arată un număr de 7000 de români, 700 de moldoveni din Republica Moldova și 1000 de bucovineni din Cernăuți.

Rep: Au românii oare mai multă credință decât alte comunități creștine din zonă?                                                Părintele Iurie Ursachi: Da. Românii trăiesc mai intens credința, sunt mai spirituali. Aici în străinătate se adună mai ușor în jurul Bisericii. Multe activități socio-culturale se desfăşoară în cadrul parohiei. Entuziasmul este pe măsură, deoarece au înțeles că viața culturală, aici în străinătate, trebuie întrețesută cu firele spiritual-religioase
Iată buchetul muncii din parohia noastră :
– Corala „Sf.Daniil Sihastrul „- adulți și Corala „Nepsis” – copii, conduse de preoteasa Veronica Ursachi și care îmbunătățește considerabil frumusețea slujbelor. Grupurile corale sunt invitate și participă anual la diferite Festivaluri organizate de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei precum și de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale si Meridionale de la Paris.
– Încă din primii ani de la înființare are loc desfăşurarea orei de Catehism Ortodox și au loc ore de Limba și Literatura Română pentru copii, adolescenți și tineri. Astăzi avem înscriși aproape 100 de copii, care sunt împărțiți în 4 grupe cu 4 educatori. Cursurile sunt concepute ca o modalitate de a face cunoscute valorile spirituale și culturale românești. Departamentul Românilor de Pretutindeni ne-a ajutat să achiziționăm spațiile necesare acestei lucrări extraordinare, și pe această cale le mulțumim.
– Tabere de vară organizare în fiecare an pentru copii și tineri.
– Festivalul Tradițiilor de iarnă ; Festivalul „Eminescu”; Festivalul „Dragobetele”; Festivalul „Bucuriei” – cu ocazia Paștelui; Festivalul „Portul Popular Românesc”; Festivalul „Colindul Sfânt și Bun”.
– Excursii, pelerinaje, dansuri populare, vizionare de film și multe alte activități interactive în desfășurare. La acestea se mai adaugă numeroase concerte, expoziții și acțiuni interculturale organizate la nivel local de Primăria Piacenza.
– Implicări sociale și caritative prin multe proiecte precum: – Proiectul „Copiii bolnavi de leucemie veniți din România și Republica Moldova la tratament în Italia” – Avem 10 copii în grijă și susținem părinții acestora; Proiectul ” Ukraina” – două tiruri cu alimente și produse de igienă am trimis în Ucraina.; Proiectul „Inundații Galați” – un tir plin cu electrocasnice noi( frigidere, mașini de spălat, araghaze și altele) am trimis la Galați; Proiectul „Brațele Părintești” – 5 copii din România înfiați la distanță. În fiecare lună le oferim 50€ pentru a nu abandona școala; Proiectul „Toiagul Nădejdii” Ajutăm 2 bătrâni cu câte 50 euro în fiecare lună.[rssfeed id=’1609318597′ template=’list’ posts=2]

„Mesajul pe care îl transmit tuturor celor plecați de-acasă este unul esențial pentru credința noastră și pentru neamul nostru: Nu vă pierdeți spiritualitatea, limba și identitatea, fără acestea suntem o frunză în bătaia vântului, fără coloană și demnitate!”

Rep: Vă rog să transmiteți un mesaj românilor din Italia.
Părintele Iurie Ursachi: Mesajul pe care îl transmit tuturor celor plecați de-acasă este unul esențial pentru credința noastră și pentru neamul nostru: Nu vă pierdeți spiritualitatea, limba și identitatea, fără acestea suntem o frunză în bătaia vântului, fără coloană și demnitate!
Rep: Și un mesaj românilor de acasă Părintele Iurie Ursachi: Pentru cei de-acasă însă, să nu ne privească cu dispreț, căci noi aici, în străinătate, reprezentăm și ducem flacăra spiritualității românești.
Rep: Ce vă doriți să se împlinească pentru o și mai frumoasă slujbă de înviere anul acesta, la biserica unde slujiți       Părintele Iurie Ursachi: Pentru un Paște mai fericit doresc PACE pe pământ.

Alexandru Căutiș

(preluare impact.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *