Podul de apă de peste Prut

“Împărați pe care lumea nu putea să-i mai încapă/Au venit şi-n ţara noastră de-au cerut pământ şi apă.” Aceste versuri eminesciene, pe care cu toții le-am citit în școală, conțin un adevăr important: apa este din vechime o valoare. A împărți apa cu cineva, fie el și străin, e semnul unei generozități absolute. Când acel cineva este un conațional, e vorba chiar mai mult de generozitate. E frățietate.

Deunăzi ministrul liberal al Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a dat dovadă de frățietate, inaugurând lucrările la primul punct de subtraversare a râului Prut cu apă potabilă din localitatea Măcărești, Republica Moldova. Lucrările fac parte din proiectul comun „România-Republica Moldova: Interconectarea sistemelor de aprovizionare cu apă potabilă”, prin care vor fi construite patru apeducte, de care vor beneficia 250.000 de persoane, precum și agenți comerciali, aflați în aria operatorului regional.

,,Gestionarea apei este foarte importantă, în contextul schimbărilor climatice pe care noi le resimțim din plin în România și pe care sunt sigur că le resimt și cei din Republica Moldova. Schimbările climatice, ca și poluarea, nu se opresc la granița niciunui stat. Modul în care vom gestiona apa, corpurile de apă de suprafață sau subterane și modul în care vom gestiona apele uzate vor genera efecte pentru cel puțin 20 de ani de acum încolo, efecte pe care le vor resimți toate generațiile următoare.”, a declarat Mircea Fechet.
Ar mai fi de adăugat că dacă sângele apă nu se face, e de dorit ca apa Prutului să fie cu apă trecută, nu cu sânge.

Hits: 21

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *