ReclamaReclamaStiriUncategorized

Petrișor Peiu (senator AUR): „Dacă țara ar fi condusă în acord cu interesul național, ar trebui făcut un lucru simplu: construirea de noi centrale pe gaz, nucleare și hidroelectrice și oprirea închiderii celor pe cărbune”

Petrișor Peiu este senator AUR și unul dintre cei mai calificați specialiști români în domeniul energiei și al politicilor energetice. Vocea lui în Parlament nu este suficient de auzită. Încă.  Un profesor universitar, cu vastă experiență, ar trebui să fie consultat mai des de către guvernanții care abia și-au luat bacalaureatul.   

Reporter: Domnule Peiu, ne știm de foarte mulți ani. Cândva discutam public despre posibilitatea ca Petrom să fie naționalizat. Pârghii erau atunci. Azi se mai poate acest lucru și cum? Mai ales din Parlament se poate determina anularea actului de privatizare a Petrom?

Petrișor Peiu: Orice este posibil atunci când este „voință politică”. Mai precis atunci când politicienii care conduc țara au o prioritate strategică. Aș vrea să fac, totuși, câteva precizări. Nu este corect să vorbim despre „naționalizare” ci despre o „expropriere pentru o cauză de utilitate publică după o justă și prealabilă despăgubire”. Aceasta este formularea legală. În al doilea rând, propunerea mea viza ca, după această expropriere, în ziua următoare, noul proprietar, statul adică, să inițieze vânzarea pe bursă, în mod transparent, cu prioritate pentru investitorii cetățeni români, dar și pentru fondurile de pensii românești, a majorității pachetului de acțiuni expropriat. Adică statul trebuie să rămână acționar principal, pentru a putea controla dezvoltarea strategică, dar compania trebuie să fie administrată conform regulilor pieței, pe baza regulilor de transparență și integritate.

Rep.: Cum stă România în 2025 din punct de vedere energetic și cât de mult s-ar îmbunătăți situația dacă resursele naturale ar fi folosite predominant în folosul țării? Cum arată ipoteza în care România este suverană în privința folosirii resurselor naturale?

Petrișor Peiu: România are printre cele mai mari prețuri la energie din UE la standardul puterii de cumpărare (PPS), mai precis este printre cele mai scumpe 5 piețe din Uniune. În același timp, coaliția PSD PNL UDMR a perpetuat o scheme sinistră de așa-zisă „plafonare și compensare” , care a condus la plata de către contribuabilii români a unei sume colosale de aproape 30 de miliarde de lei către firmele producătoare și către traderii de energie din țară. Este evident că toată această situație este cauzată de insuficienta producție de energie electrică și de lipsa de flexibilitate a pieței. Rădăcina tuturor relelor este știută și ignorată de autorități: închiderea vechilor centrale electrice și nepunerea în locul lor a noi capacități de producție, care nu se construiesc. Degeaba avem resurse dacă nu le exploatăm și nu le punem la treabă în folosul economiei și populației noastre. Dacă țara ar fi condusă în acord cu interesul național, ar trebui făcut un lucru simplu: construirea de noi centrale pe gaz, nucleare și hidroelectrice și oprirea închiderii celor pe cărbune.

„Avem o datorie publică care a trecut de mult de pragul

psihologic de 200 de miliarde de lei, dobânda la care ne împrumutăm este catastrofal de mare (peste 7%) și dublează datoria la fiecare 9 ani.”

Rep.: Asistăm la o criză națională financiară fără precedent. Dați-mi vă rog datele dumneavoastră la zi, optica dumneavoastră în momentul acesta despre situația financiară a României.

Petrișor Peiu: Păi avem un deficit bugetar mai mare decât cel de anul trecut (conform datelor pe primele două luni ), avem o datorie publică care a trecut de mult de pragul psihologic de 200 de miliarde de lei, dobânda la care ne împrumutăm este catastrofal de mare (peste 7%) și dublează datoria la fiecare 9 ani.

Rep.: Ce este de făcut rapid pentru a stopa declinul financiar?

Petrișor Peiu: Reducerea drastică a cheltuielilor: reducerea aparatului bugetar cu 10%, care va determina reducerea cheltuielilor cu bunurile și serviciile cu același procentaj, renunțarea la orice cheltuială inutilă. Fără o reducere a cheltuielilor de minim 7-8% nu putem să scăpăm de criza financiară care se apropie.

Rep.: Ca senator ce puteți face în acest sens?

Petrișor Peiu: Ca senator de opoziție pot doar să trag semnale de alarmă. Actuala putere de la București este surdă la orice încercare de dialog pe teme economice și înăbușă orice tentativă a noastră de propunere a unor soluții realiste de ieșire din criză.

Rep.: Cât de important este un nou președinte de țară pentru a realiza ceea ce ar fi de dorit din ceea ce ați prezentat mai sus? Ce poate face un președinte de țară?

Petrișor Peiu: În primul rând, un președinte nou ales poate determina revenirea la democrație și la respectarea principalelor instituții democratice. Trebuie să revenim la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, trebuie să revenim la libera exprimare. Apoi un președinte de țară poate să conducă o politică externă demnă, în interesul țării, evitând situațiile penibile în care s-au vârât Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu. Mai poate să garanteze românilor pace și demnitate, dar și o justiție corectă.

„Cred că suntem nepregătiți pentru reconstrucția Ucrainei, cum am fost nepregătiți și în 2003 pentru reconstrucția Irakului.”

Rep.: Din opoziție, în Parlament, poate AUR ameliora situația economică actuală a României sau trebuie găsită o formulă de a intra la guvernare?

Petrișor Peiu: E clar că nu putem face din opoziție altceva decât a semnala proasta guvernare. Soluții avem, dar nu sunt deloc ascultate. Pe de altă parte, intrarea la guvernare, pentru a fi eficientă, trebuie făcută pe alte principii, pe un program de guvernare realist și adecvat situației țării, bazat pe reducerea cheltuielilor publice, pe debirocratizare, de-reglementare și pe exploatarea resurselor în țară.

Rep.: Într-un posibil scenariu în care AUR intră la guvernare ce funcție guvernamentală credeți că ați putea ocupa, având în vedere pregătirea dumneavoastră?

Petrișor Peiu: Asta ar fi o pură speculație, pe care nu doresc să o fac.

Rep.: Ce credeți despre ce se întâmplă în lume acum, căderea burselor? Cât de mult ne poate afecta?

Petrișor Peiu: Ne poate afecta extrem de mult, dacă nu suntem atenți și nu vom ști să compensăm ceea ce se întâmplă. Dar piața își va regăsi un nou echilibru iar economia își va relua creșterea pentru că măsurile impuse de Donald Trump vor aduce, până la urmă, conducerile din UE la masa negocierilor.

Rep.: Ce ar trebui să facă România pentru a nu fi resimțit atât de drastic tsunami-ul pornit dinspre SUA?

Petrișor Peiu: Să renunțe la politicile actuale, de dezindustrializare, de ignorare a sectorului energetic, de sabotare a companiilor autohtone și de ignorare a interesului național.

Rep.: Cât de mare este șansa ca România să participe la reconstrucția Ucrainei? Sau poate este doar o promisiune deșartă…

Petrișor Peiu: Destul de mare. Depinde, însă, cât de benefică va fi această participare. Astăzi, la starea industriei noastre, nu văd mari posibilități de implicare în zonele cu valoare adăugată ridicată. Eu cred că suntem nepregătiți pentru reconstrucția Ucrainei, cum am fost nepregătiți și în 2003 pentru reconstrucția Irakului.

Rep.: La finalul acestui mandat de senator ce v-ar plăcea să se spună despre Petrișor Peiu, ca fost parlamentar? Să rămână scris ca o promisiune a dumneavoastră.

Petrișor Peiu: Un om normal, care s-a luptat pentru revenirea democrației în Parlament.

Alexandru Căutiș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *