O altă abordare în fața crizei, substanțial diferită ce am văzut la criza precedentă
Dinspre premierul Ciucă au venit primele reacții vizavi de problema cheltuielor cu aparatul bugetar și eventualitatea subțierii acestora ca efect al scăderii încasărilor la buget. Soluția care se întrevede este una în spiritul reformei pe termen lung, în paralel cu o mai veche doleanță a guvernelor României îmbunătățirea colectării impozitelor și taxelor. Și, desigur, în paralel cu nevoia de a păstra calmul în rândul populației, nevoie esențială în conjuncturile economice mai delicate. În primul rând, premierul Ciucă a comunicat public faptul că a cerut ministrului de Finanțe să nu plănuiască scăderea salariilor și nici reducerea investițiilor: “Principalul deficit în instituţii nu este cel bugetar, ci cel de voinţă, viziune şi caracter. I-am cerut ministrului de Finanţe să nu taie niciun leu de la salarii şi de la investiţii. (…) Există varianta în care noi, ca Guvern, trebuie să ne manifestăm cât se poate de profesionist şi responsabil să rezolvăm problema colectării taxelor. Sunt soluţii şi toate aceste soluţii trebuie derulate prin instituţiile statului. Le cer instituţiilor statului să-şi facă datoria şi să ajungă să facă o colectare aşa cum este ea planificată. Nu discutăm despre noi taxe la acest moment. Îmi asum orice decizie pe care o iau, şi aici este vorba despre responsabilitate. Este responsabilitatea noastră faţă de români. Nu putem să venim acum şi să îi înspăimântăm că urmează să rămână fără locuri de muncă sau fără salarii. Pentru că sunt soluţii la îndemâna Guvernului. Le-am cerut miniştrilor să vină să-mi prezinte o situaţie de principiu cu modul în care pot să îşi chibzuiască cheltuielile. Este absolut normal. Sunt o serie întreagă de linii de buget care pot fi gestionate astfel încât să scădem cheltuielile.”
În secundar, chiar dacă nu o fi nicio legătură între cele două reacții, Mădălina Turza, o consilieră a premierului Ciucă a postat pe internet un text care s-a viralizat, în care scrie că salariile bugetarilor nu sunt deloc mari sau “nesimțite” și că problema reală este căpușarea sistemului cu neprofesioniști: “Cel mai mult pe lumea asta mă deranjează #ipocrizia. Să tăiem “salariile nesimțite” ale bugetarilor! Ciclic apare în spațiul public această temă și diferiți domni și doamne arată cu degetul încruntat la televizor, iar pe rețelele sociale se revarsă valuri de hate. Nu, salariile marii mase a bugetarilor NU sunt mari. Aici nu iau în calcul excepțiile nesimțite și excreșcențele nenaturale din conducerile unor regii sau companii de stat. Ba chiar sunt jenant de mici comparativ cu oamenii de pe funcții similare din alte state europene, în condițiile în care costurile de trai sunt sensibil egale. Problema este alta. Nu cuantumul salariilor, ci căpușarea sistemului public cu oameni care nu au ce să caute pe funcții publice de specialiști.”
Fiindcă se vorbește despre iminența unei crize similare celei din 2008, e cazul să observăm diferența dintre atitudinea oficialităților de atunci și atitudinea oficialităților de acum vizavi de dimensiunea socială a problemei. Diferența este în favoarea oficialităților de acum. E o veste bună că politicienii români sau măcar unii dintre ei înțeleg că rolul statului este în primul rând să se îngrijească responsabil de binele cetățenilor lui, nu să se ocupe cu întărâtarea unor categorii de cetățeni împotriva altor categorii de cetățeni.
Hits: 2