Nicolae Ciucă la relansarea Institutului de Studii Populare: “PNL este dispus să dea busola și azimutul celor care s-au rătăcit de PNL”
Ieri PNL a reactivat Institutul de Studii Populare (ISP), un loc de dezbatere al intelectualilor de dreapta. ISP a fost înființat în perioada în care președintele PNL era Valeriu Stoica. De aceea, cu ocazia redeschiderii institutului, au avut o discuție la scenă deschisă despre rolul liberalismului în România președintele PNL din trecut, Valeriu Stoica și președintele actual al PNL, Nicolae Ciucă. Discuția a fost moderată de Sever Voinescu. Iată câteva din ideile acestui dialog:
Nicolae Ciucă: “Partidul Național Liberal avea nevoie de o platformă puternică de analize și dezbateri, care să genereze soluții liberale autentice. O platformă care să ne semnaleze unde facem bine și unde greșim. Avea nevoie de o busolă modernă. Iată de unde a apărut ideea revigorării Institutului de Studii Populare. Aici este mediul în care ideile liberale vor intra în dialog, vor crea punți și soluții. Am fost onorat să particip la prima dezbatere a ISP alături de Valeriu Stoica, omul care a condus PNL cu peste 20 de ani în urmă și care a repus partidul pe traiectoria creșterii electorale, într-o discuție moderată de intelectualul de dreapta, Sever Voinescu. Îi mulțumesc, totodată, noului director al ISP, Tănase Stamule, pentru organizarea acestei prime dezbateri. De altfel, am urmărit și al doilea panel, la care s-au alăturat domnii Theodor Baconschi și Adrian Papahagi. Aceștia au vorbit despre curentele din PNL și din întreaga lume a dreptei. Urmează la ISP și alți exponenți, poate din curente sau cu vederi diferite. Toți, însă, vor exprima, liber, idei care ne preocupă pe toți și care preocupă România.
Am spus celor prezenți că motto-ul ”Prin noi înșine” este și astăzi la fel de actual precum a fost în 1905, când a fost enunțat de Vintilă Brătianu, însă acum trebuie să ținem cont de coordonatele momentului. Trebuie să revalorizăm acest concept și să îl punem în acord cu temele actuale. Avem în față un an electoral major, în care fiecare filială a PNL trebuie să își redobândească încrederea în forțele proprii. Ca noi toți, de altfel. Ca fiecare cetățean. Am reconfirmat totodată faptul că PNL rămâne un partid cu ușile deschise către toate formațiunile și toți oamenii politici liberali.
Vremurile tulburi pe care le traversăm vor face evident, pentru toată lumea, că adevăratul liberalism, valorile europene și responsabilitatea pentru dezvoltarea și viitorul României sunt aici, acasă, în Partidul Național Liberal. PNL este dispus să dea busola și azimutul celor care s-au rătăcit de PNL.”
Adrian Papahagi, intelectual de marcă, ce a făcut parte din al doilea panel de discuții prilejuite de relansarea ISP, a declarat la rându-i:
“Am participat ieri la relansarea Institutului de Studii Populare, în conducerea căruia am fost acum peste un deceniu. Mă bucur că domnul Nicolae Ciucă a înțeles că partidele au nevoie de asemenea platforme de dialog cu societatea civilă. Ca mine, mulți intelectuali nu-și (mai) doresc o afiliere politică, însă fundații care să discute valori, principii, doctrine și idei politice sunt locuri unde partidele pot primi idei de la intelectuali, întreprinzători, ong-iști etc.
Am acceptat deci bucuros (și oarecum nostalgic) invitația prietenului Tănase Stamule, noul director al Institutului de Studii Populare, de a vorbi despre creștin-democrație și conservatorism alături de prietenii mei de cursă lungă, Teodor Baconschi și Sever Voinescu.
Pe lângă domnul Ciucă, aflat în dialog cu Profesorul Valeriu Stoica (fondatorul ISP) în prima parte a evenimentului, în sală s-au mai aflat fostul președinte al României, Emil Constantinescu (care ne-a scăpat de Iliescu-KGB în 1996), fostul premier, Teodor Stolojan și diverși demnitari.
Oricâte le-am reproșa acestor oameni, ei au contribuit la îndepărtarea României de comunism, la apropierea ei de Occident, și la menținerea unei linii politice moderate. În România nu trăim nici sub teroarea rachetelor rusești (cum, în inconștiența lor putinistă, le-ar plăcea “suveraniștilor” de la AUR), nici sub terorismul intelectual al corectitudinii politice woke și sexomarxiste (cum nu i-ar deranja pe unii radicali stângiști din USR, și mai ales pe regresiștii furibunzi din răposatul Reper). Acest echilibru e esențial pentru mine.”
La următoarele discuții publice din cadrul Institutului de Studii Populare vor fi invitați Theodor Paleologu și Horia Roman Patapievici.
Hits: 20