Memoria Brătienilor va fi consolidată prin refacerea clădirilor ce au aparținut acestor mari români
Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București vor fi consolidate, restaurate și redate publicului. Ministrul PNL al Culturii, Raluca Turcan, a anunțat că a semnat deja documentația pentru licitarea fazei D.A.L.I. (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) în vederea proiectării lucrărilor de reconstrucție.
,,Așezămintele „Ion I.C. Brătianu”, fostă reședință a familiei Brătianu și bijuterie a arhitecturii interbelice, se află în folosința Bibliotecii Naționale a României, dar au fost funcționale doar până în 2012, moment din care imobilul s-a degradat în ritm accelerat. Respectând dorința fondatorului, clădirea va fi redată publicului ca bibliotecă, unde se vor organiza evenimente culturale, expoziții și conferințe, pentru a evidenția valoarea colecțiilor de carte rară, grafică, periodice vechi, fotografii și documente de arhivă esențiale pentru istoria României și a regiunii sud-est europene.”, a declarat ministra Culturii, Raluca Turcan.
Anunțul acesta a fost făcut în contextul în care s-au celebrat 159 ani de la nașterea marelui om politic Ion I. C. Brătianu. Născut într-o familie cu tradiții liberale, a marcat evoluția României într-o perioadă de profunde transformări. Președinte al PNL din 1909 până la sfârșitul vieții sale (în 1927), a adaptat partidul la noul context de după Primul Război Mondial, când viața politică din toată Europa se așeza pe noi coordonate și partide cu tradiție dispăreau.
A fost de cinci ori prim-ministru al României între 1909 și 1927 și s-a remarcat ca autor al reformei agrare și a celei electorale, care au trasat cadrul în care s-a derulat viața socio-economică și politică a României până la dictatura comunistă. Abilitățile sale diplomatice au adus României câștig de cauză la tratativele care au încheiat Primul Război Mondial, prin care s-a realizat întregirea țării.
Hits: 1